Erdoğan Tahran'da konuştu: Vuruşanları birleştirelim

Erdoğan Tahran'da konuştu: Vuruşanları birleştirelim

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, nükleer programının kısıtlanması hususunda Batı'yla mutabakata varan İran'a dün stratejik bir ziyaret gerçekleştirdi.

CEREN KENAR
4 yıl aradan sonra Türkiye'den İran'a Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyarette, iki ülke ilişkileri ve kritik Orta Doğu meseleleri masaya yatırıldı. Günübirlik ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın yanı sıra MİT müsteşarı Hakan Fidan da eşlik etti. Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile baş başa görüştü. Görüşmenin ardından iki lider Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısına başkanlık etti. Toplantı sonrası Sadabad Sarayı'nda Ruhani'yle ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, besmeleyle başladığı konuşmasında şunları söyledi:
BENİ NE ŞİA NE SÜNNİ İLGİLENDİRİR
"Irak bizim için hakikaten kan ağladığımız bir yer. Irak ile 300-350 kilometre sınırımız var. Şu ana kadar orada maalesef yüz binlerce insan öldü. Tarih ve kültür adeta katledildi. Hala katledilmeye devam ediyor. Aynı şekilde Suriye'de şu ana kadar 300 bin insan öldü. Ölen kim? Müslüman ve insan… Kim kimi öldürüyor diye incelediğimiz zaman ben mezhebe bakmıyorum. Beni ne Şia ne Sünni ilgilendirir. Beni burada Müslüman ilgilendiriyor. İnsan odaklı olarak bakmak durumundayım. Çünkü bizi yaratan Allah, eşrefi mahlûkat derken orada bu Müslüman'dır, Hristiyan'dır diye bir tasnif yapmıyor. 'Yaratılmışların en şereflisi insan' diye tanımlama yapıyor. İnsan yaratılmışların en şereflisi. Ama yine insan çok acımasız ve bu kadar kişi öldürülüyor. Bunu kabullenmek mümkün değil. Öyleyse bizim bir araya gelerek, artık bu kana, hep birlikte bir son vermemiz lazım. Birbiriyle vuruşanları bir araya getirelim ve bu arada bizler de bu işte ne kadar arabuluculuk yapabiliyoruz, bunların üzerinde duralım. Buradan Rabbimizin de yardımıyla bir netice alalım diye düşünüyorum."
GECİKLEMELERİ AŞALIM
(İran'la) Ekonomik sahada ne yazık ki hız kaybettik. Çok çok iyi giderken, son 2013, 2014'te bir düşüş söz konusu. Bir hedef belirlemiştik, 30 milyar dolar gibi. Maalesef bu hedefte şu anda geriyiz. Yaklaşık 4 milyar doları bizim ihracatımız. 10 milyar dolar da İran'ın Türkiye'ye ihracatı var. Aslında bu adımı atmak için her iki tarafta irade var. Ama biraz burada gecikmeler oluyor. Bu gecikmeleri aşmamız lazım."
Doğalgaz sitemi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan basın toplantısında İran'ın doğalgaz fiyatları konusunda Türkiye'nin memnuniyetsizliğini de dile getirdi. "İran'ın doğalgaz ihracatının yüzde 95'i bize yapılıyor" diyen Erdoğan şöyle konuştu: "Fiyatlar noktasında en pahalı doğalgazı İran'dan ithal ediyoruz. Fiyatlar aşağı çekilirse çok daha fazlasını alırız. Dost ve kardeş iki ülke birbirleri içinde olmazsa biz kiminle dayanışma içinde olacağız. Bunu uygun bir yere getirmemiz lazım. Elektrik enerjisini de İran'dan aldığımız düşünülürse ne denli dayanışma içinde olduğumuz görülebilir."


Döviz kuru baskısını bitirelim
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomide alımları iki ülkenin kendi paraları ile yapmasını tavsiye ederken şöyle dedi: "Döviz kuru noktasında biz başka paraların baskısı altında kalmayalım. Ekonomide İran'ın yerli parasıyla Türkiye'nin yerli parası bizim alışveriş noktasındaki aracımız olsun. Biz ne doların baskısı altında kalalım ne avronun baskısı altında kalalım. Bu şekilde çok daha güçlü bir şekilde hem bölgeye örnek oluruz hem uluslararası camiaya örnek oluruz."




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...