Erdoğan İstanbul'da konuştu

Erdoğan İstanbul'da konuştu

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Erdoğan, 758 İETT otobüsünün hizmete alım töreninde yaptığı konuşmada İstanbul'daki trafik yoğunluğunun nedenlerine değindi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ataşehir Anadolu Garajı'nda 758 İett otobüsünün hizmete alım töreninde konuştu. Son günlerde İstanbul'daki trafik sıkışıklığının geçici olduğunu belirten Erdoğan "Bakıyorsunuz 1-2 kilometrelik yola vatandaşımız atlıyor otomobiliyle gidiyor. Bazı hatlar otobüs metro boş giderken binlerce araçla yol almaya çalışanları görüyorsunuz. Biz bu kadar zengin bin ülke değiliz. Özellikle akaryakıt konusunda zengin bir ülke değiliz. Dışarına ithalat yapıyoruz,. İstanbullular olarak çok daha hassas olmamız gerekiyor" dedi. Konuşmasında muhalefete yönelik eleştirilerde de bulunan Erdoğan şu ifadalere yer verdi: "CHP zihniyeti, aşırı uçlar acaba bu köprüyü durdurabiliyor muyuz, diye çalışıyorlar. 1. ve 2. köprüye de karşı çıktılar. 29 Ekim geliyor. 100. yıldönümünü taçlandırıyoruz. Marmaray'la taçlandırıyoruz. Bunu da engellemek istediler. Çanak çömlek var dediler, dört yılımızı yediler."


Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;


Sizleri sevgiyle saygıyla selamlıyor bugün İstanbul'da hizmete aldığımız 758 adet İAETT otobüsünün İstanbul'umuz için hayırlı olmasını Rabbim'den niyaz ediyorum. Bu yeni 758 otobüsle birlikte 1393 otobüsü devreye aldık. Kasım ayında sayısı 1705 tamamlamış olacağız. Eski rakamla 930 trilyon lira bedelle İstanbul'a kazandırdığımız bu otobüslerin tamamı yerli üretim. Başta sürücülerimiz olmak üzere tüm çalışanlara tüm yolculara kazasız yolculuklar diliyorum.


YATIYORLAR KALKIYORLAR BUNU SÖYLÜYORLAR


Biz 1994 yılında İstanbul'a Büyük Belediye Başkanı olduğumda İstanbul'un nüfusu 8.5 milyondu. Şuanda 15 milyon oldu. Nüfus bu kadar hızlı artarken araç sayısı da çok ama çok hızlı artıyor. Türkiye'de 17 milyon motorlu araç var. İstanbul'daki sayı 3 milyon 65 bin adet. Türkiye'deki her 6 araçtan bir tanesi İstanbul'da bulunuyor. İstanbul'da günde bin motorlu araç İstanbul trafiğine katılıyor. Bu çok hızlı büyümeye rağmen trafiği rahatlamak için çok büyük yatırımlar yaptık ve yapıyoruz. Son zamanlarda Ak Parti iktidarına malum şekilde saldıran medya iki de bir ne diyor: 'İstanbul trafiğinin hali ne olacak?' Yatıyorlar kalkıyorlar bunu söylüyorlar.


LONDRA'DA ŞEHİR MERKEZİNE GİRİŞ 20 POUND


Bugün İngiltere'nin meşhur Londra'sında istediğiniz zaman şehir merkeze giremezsiniz. Öyle az bir ücreti de yok. 20 Pound ödemeniz gerekir. Biz kimsenin harcamasına mal mülk edinmesine karışmayız karışamayız. Sadece tavsiyede bulunabiliriz. O bakımdan İstanbul'da ulaşım alışkanlıklarımızı mutlaka ama mutlaka değiştirmeliyiz.


Biz adımlarımı attık. Attık ne oldu. Çalışmalarımızı gören İstanbul halkı bizi iktidardan indirmedi. Biz bu milletin hizmetkârıydık böyle çıktık yola. Bunun eserlerimizle ortaya koyduk. Şu anda size anlatacağım yatırımlar var. Bunlar yapılanlar. Bunlar yapacaklarımızın teminatı.


BİZ BU KADAR ZENGİN BİR ÜLKE DEĞİLİZ


Yurt dışına ciddi miktarlarda paralar ödeniyor. Cari açık artıyor. Akaryakıt tüketimi nedeniyle Türkiye yurtdışına önemli paralar ödeniyor. Bakıyorsunuz 1-2 kilometrelik yola vatandaşımız atlıyor otomobiliyle gidiyor. Bazı hatlar otobüs metro boş giderken binlerce araçla yol almaya çalışanları görüyorsunuz. Biz bu kadar zengin bin ülke değiliz. Özellikle akaryakıt konusunda zengin bir ülke değiliz. Dışarına ithalat yapıyoruz. İstanbullular olarak çok daha hassas olmamız gerekiyor.


SON GÜNLERDE YAŞANAN TRAFİK SIKINTISI GEÇİCİ


Eğer ulaşım alışkanlıklarımızı değiştirir ek hem ülke hem İstanbul hem çevre hem de siz değerli ailelilerimiz kazanacaksınız. Son günlerde İstanbul'da yaşanan trafik sıkıntısı geçicidir. Kurban Bayramı öncesinde yük ve yolcu taşımacılığı trafiği çok arttırdı.


EVİN BEYİNDE DE HANIMINDA DA ARAÇ


Bizim iktidarımızdan önce şu İstanbul'da metro mu, metrobüsler mi, tüneller mi vardı? Klimalı otobüsler mi vardı? CHP iktidarında İkarus otobüslerinin içinde hamama girmiş gibi olurduk. Biz o dönemleri yaşayarak geldik. İlk çevre otobüsünü getirmek başkanlığıma nasip oldu. Kadir Bey döneminde de artarak devam ediyor. Biten her projeyle toplu taşımaya ilginin artmasını bekliyoruz. Modern dünya toplu taşımaya ilgi duyar. Özel araçlarını daha çok hafta sonu gezintileri için kullanır. Şu anda evin beyinde de araç, hanımında da araç. Büyükşehirlerimizin genelinde maalesef bu hava var. Toplu taşımayla ilgili şikayetler olabilir. İlgi artınca sorunlar da ortadan kalkacak.


8 KATRİLYON YATIRIM YAPTIK


2004'ten bugüne kadar İstanbul'da karayolu ulaşımına yaklaşık 8 katrilyon yatırım yaptık.Belediye ya da hükümet daha ne yapacak? İstanbul'a gelmeyin mi, diyecek. Bizler çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İstanbul'da 10.5 yılda yaptığımız trafik yatırımı 24.5 katrilyonu buluyor. 274 kavşak yapımı yaptık. 45 kilometre metro ağı kazandırdık. 2019'da 400, 2023'te 776 km metro uzunluğuna sahip olacağız.


ÇANAK ÇÖMLEK VAR DEDİLER, 4 YILIMIZI YEDİLER


Büyük ulaşım yatırımlarımız hızla devam ediyor. 3. havalimanı ihalesini gerçekleştirdik. Yılda 100 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanı. CHP'nin hayali buna ulaşır mı? Biz bunu gerçekleştiriyoruz. Bizim uygulamalarımızın ulaştığı yere bunların hayali bile ulaşamaz. 3. köprünün temelini attık. Yavuz Selim Köprüsü'nü 2015'te açacağız. CHP zihniyeti, aşırı uçlar acaba bu köprüyü durdurabiliyor muyuz, diye çalışıyorlar. 1. ve 2. köprüye de karşı çıktılar. 29 Ekim geliyor. 100. yıldönümünü taçlandırıyoruz. Marmaray'la taçlandırıyoruz. Bunu da engellemek istediler. Çanak çömlek var dediler, dört yılımızı yediler. İnşallah 29 Ekim'de açıyoruz.


BUNU YAPMAK BİZE NASİP OLDU


Londra'yı Pekin'e bağlayacağız. 122 yıl önce Sultan Abdülhamit bunun proje çalışmalarını yapmıştı. Bu projeleri gördüğümüz zaman doğrusu şok oldum. Ecdadımız 122 yıl önce bunun taslak çalışmalarını yaptırmış. Bunu yapmak bize nasip oldu. Geçenlerde test sürüşleri için indim. Hazırlıklar devam ediyor. Cumhurbaşkanımızla birlikte hem Anadolu hem Avrupa yakasında bu açılışı yapacağız. Bunlara kalsa bunun da yapılmaması için gösteri yapardı. Tencere tavacılar vardı ya... Tencere tava ne işe yarar? Gel de bu zevki yaşa... Daha sonra buradan sen de geçeceksin be...


ANALAR BUNU İYİ BİLİR


İkinci bir tüp geçit daha yapıyoruz. Araçların gidip geldiği bir tüp geçitle devam ediyoruz. 2015'te de onu açıyoruz. 2015'te yavuz Selim Köprüsü ve bu iki katlı araçların gidip geldiği tüp geçit. Sabırsız olanlara karşı sabır istiyorum. Bir kutlu doğum 9 ay 10 günde olur. Ve kutlu doğum sabır ister. Analar bunu iyi bilir. Türkiye bu kutlu doğumunu gerçekleştiriyor.


Şimdi İstanbul-İzmir otoyolumuz aynı şekilde süratle devam ediyor. Hızlı tren son aşamasına geldi. Ankara'dan İstanbul'a da hızlı bir şekilde yürüyor. Kanal İstanbul projesine hazırlanıyoruz. Bu boğazdan daha güzel olacak. Dünyada efsanelerin arasına bu da girecek. Deniz ulaşımını kökten değiştireceğiz. Hazırlıklar son aşamada.


İSTANBUL'U SEYİR İMKANINA KAVUŞACAĞIZ


Çamlıca'daki TV kulelerini de küçük Çamlıca tarafına kaldırıyoruz. Oradan İstanbul'u seyir imkanına kavuşacağız. Bir başka adım da demokraside... Yassıada ve Sivriada demokrasi ve özgürlük adası haline getirmek. Proje bitti. Şimdi işi sahibine teslim edeceğiz ve orayı bitireceğiz. Demokrasinin temsilcilerinin idam kararının verildiği yaslı adada müze olacak. Sivriada yine bir kogre merkezi olacak. Özgürlük ve demokrasi çok daha farklı bir şekilde değerlendirme imkanı olacak.


SİZİN ESERİNİZ VAR MI?


İstanbulumuzdaki yatırımlarla gerekse şu andaki adımlarımızla muhalefete şunu soruyorum: Sizin bir eseriniz var mı? Yok. Bunlar böyle bir şeyi yapamazlar. Bunların ne bir aşkı var ne de sevdası var. Bizim millete bir aşkımız, sevdamız var. Aradaki fark bu. Bunlar hiçbir zaman cumhuriyete sahip çıkmadılar. Cumhuriyetçiyiz deyip halkı kamplara ayırdılar. Belli kesimleri dışladılar, belli kesimlere zulmettiler. Cumhuriyetçiyim demekle, milliyetçiyim demekle olunmaz. Millet ile devleti kucaklaştırıyorsan o zaman cumhuriyetçi, o zaman milliyetçi olursun. Yasaklarla, baskılarla cumhuriyet yükselmez. İnsanlardan özgürlükleri esirgeyerek cumhuriyet korunmaz. Çocuklara her gün slogan attırarak cumhuriyet büyümez. Cumhuriyet, hastanelerle, barajlarla, köprülerle, huzurlu, özgüven içindeki vatandaşlarla yükselir. Cumhuriyetimizi demir prangalarla kurtarıyor, demir ağlarla asrın projeleriyle büyütüyoruz. Biz slogan atmıyoruz, biz iş üretiyoruz.


KILIÇDAROĞLU SLOGANI ATTIRMADI


Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu, aleyhine sloganlar atılması üzerine, "Gerek yok. Ben bu anamuhalefet genel müdürünün ismini ağzıma almayacağım dedim. Bu işlere artık benim yardımcılarım bakar. Biz zihniyeti eleştireceğiz, işimize bakacağız" dedi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...