Erdoğan işareti verdi: Türkiye'den dünyaya nefes

Düzenleyen:
Erdoğan işareti verdi: Türkiye'den dünyaya nefes

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi yerleşkesinde "Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes" programında konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma günü sebebiyle Yıldırım Beyazıt Üniversitesi yerleşkesinde "Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes" programına katıldı. Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine, Azerbaycan'a, Arnavutluk'a, Bosna Hersek'e bağlanarak fidan dikim törenini başlattı. Dünyanın 25 ülkesinde Türkiye'nin desteğiyle dostluğun nişanesi olarak fidan dikildi.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı "Rabbimizin bize emaneti olan tabiata, yeşiliyle, canlılarıyla, şehirleriyle, tarihi ve doğal güzellikleriyle sahip çıkmayı sürdüreceğiz. Daha yeşil, daha müreffeh bir ülke ideali ile çıktığımız bu yolda sahte çevrecilere aldırmadan çalışmaya devam ediyoruz. Ülkemiz ağaçlandırma çalışmalarında Avrupa'da 1'inci, dünyada ise 4'üncü sırada yer alıyor. Her yıl yaklaşık 12 milyon yavrumuza fidan kapları ve tohumları teslim ederek kendi fidanlarını kendilerinin yetiştirmesini sağlayacağız. Hedefimiz 2023 yılı sonuna kadar toplamda 7 milyar fidanın toprakla buluşmasını sağlamaktır" dedi.
Erdoğan'ın Bakü'ye yaptığı bağlantıda Azerbaycan'ın Karabağ Zaferi de gündeme geldi. Erdoğan canlı yayında Azerbaycan'ı kutladı. Azerbaycan Dışişleri Bakanı da desteklerinden dolayı Türkiye'ye teşekkür etti. 
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, hafta sonu Maraş'ta piknik için Erdoğan'ı sabırsızlıkla beklediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde başlatılan, Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda yürütülen "Geleceğe Nefes" kampanyası çerçevesinde Türkiye'nin 81 ili ve 922 ilçesinin yanı sıra, bu yıl ilk defa Azerbaycan, Bosna-Hersek, Malta, Kosova, Senegal, Kazakistan ve Ukrayna gibi çok sayıda ülkenin de katılacağı programla 83 milyon fidan toprakla buluştu.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), "Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes" kampanyası kapsamında, 25 ülkede 20 bin fidanı toprakla buluşturdu.  Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı ve TİKA iş birliğinde yürütülen kampanyaya, Azerbaycan, Bosna Hersek, Irak, Libya, Malta, Karadağ, Kazakistan, Gürcistan, Ukrayna, Afganistan, Kosova, Macaristan, Sırbistan, Tacikistan, Kırgızistan, Kuzey Makedonya, Moldova, Sudan, Nijer, Cezayir, Senegal, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Özbekistan ve Arnavutluk gibi pek çok ülke Türkiye ile aynı anda fidan dikerek katılım sağladı. Böylelikle, TİKA, bu yıl ilk defa projede 25 ülkeye ağaçlandırma desteği sağlayarak 20 bin fidanı toprakla buluşturdu. 

Söz konusu proje, hedeflenen sosyal faydaların yanı sıra dikim yapılan sahanın özelliğine göre, toprak kaybını önleyerek erozyonun şiddetinin düşürülmesi, orman varlığının artırılması, yabani hayvanlara besin sağlayarak popülasyonlarının gelişimine destek olunması, insanların daha yeşil, havası daha temiz ve oksijeni bol bir ortamda yaşamalarına hizmet etme gibi pek çok fayda sağlıyor. 

Projede ayrıca dikilen çiçekli ve aromatik bitkiler sayesinde bal üretimi desteklenirken, zeytin, ceviz, hünnap gibi gelir getirici türler ile ağaçlandırmayla alanların ekonomiye kazandırılmasına, rekreasyon alanlarının oluşturulmasına katkı sunuluyor.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...