Erdoğan: Gazze'nin hesabı mutlaka sorulacak

Erdoğan: Gazze'nin hesabı mutlaka sorulacak

GÜNDEM Haberleri

Kahire Üniversitesi'nde Mısırlılara hitap eden Başbakan Erdoğan, duygusal bir konuşma yaptı. Konuşması sık sık Allahu Ekber nidalarıyla kesilen Erdoğan, "Herkes bilsin ki er ya da geç, bugün ya da yarın Gazze'de insanlık dışı yöntemlerle katledilen o masum yavrucakların hesabı mutlaka ama mutlaka sorulacaktır. Filistinli başını öne eğmedi, eğmeyecek. Lübnanlı başını öne eğmedi, eğmeyecek. Iraklı, Afganistanlı, Suriyeli kardeşim başını öne eğmedi, eğmeyecek. Çünkü biz bu coğrafyanın insanları inanıyoruz, öyleyse üstünüz" dedi. Başbakan, konuşmasını, "Ey Mısır, ey dünyanın annesi! Kaldır başını sen Mısırlısın" sözleriyle bitirdi.

Mısır temaslarına başlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilk önce nbsp;Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile görüştü. nbsp;Mısır Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda basına kapalı gerçekleyen kabul yaklaşık yarım saat sürdü. Daha sonra Kahire Üniversitesi'ne geçen Erdoğan, eşi Emine Hanım ve kızı Sümeyye Erdoğan'la burada coşkuyla karşılandı. Ardından kürsüyü çıkıp bir konuşma yapan Erdoğan, hem Mısır'daki devrimi övdü hem İslam ülkelerine hitaben duygusal bir konuşma yaptı.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

HERKES BİLSİN Kİ...
Erdoğan, "Herkes bilsin ki er ya da geç, bugün ya da yarın Gazze'de insanlık dışı yöntemlerle katledilen o masum yavrucakların hesabı mutlaka ama mutlaka sorulacaktır. Filistinli başını öne eğmedi, eğmeyecek. Lübnanlı başını öne eğmedi, eğmeyecek. Iraklı, Afganistanlı, Suriyeli kardeşim başını öne eğmedi, eğmeyecek. Çünkü biz bu coğrafyanın insanları inanıyoruz, öyleyse üstünüz" dedi. nbsp;İşte Erdoğan'ı sözlerinden satır başları...

MURSİ'YE YÜREKTEN TEBRİK EDİYORUM
"Mısır halkına kardeş Türkiye halkının selamını iletiyorum. Bu şehirlerde dökülen her kan bizim kanımızdır. Bu şehirlerde toprağa düşen her can bizim canımızdır. Herkes bilsin ki er ya da geç bugün ya da yarın Gazze'de insanlık dışı eylemlerle hayatını kaybeden o masum yavrucakların hesabı mutlaka ama mutlaka sorulacaktır. nbsp;Bu eylemleri tüm gücümüzle kınıyoruz. Burada son saldırıların ardından Mısır Büyükelçisini İsrail'den çağıran kardeşim Mursi'yi yürekten tebrik ediyorum.

##tgvideo##

AYET OKUDU: İNANIYORSUNUZ ÜSTÜNSÜNÜZ
Mısır devriminde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Esasen Arap uyanışı bir başkalaşım değil tam tersine öze dönüştür, ruh köküne dönüştür. Medeniyetimizin esaslarıyla buluşma yani tarihin kendi mecrasına yönelmesidir. Sevgili gençler! Sizler Mısır'da gerçekleştirdiğiniz devrimle zulmün ilelebet payidar olmadığını dünyaya gösterdiniz. Sizler azminiz ve direnciniz karşısında hiçbir hukuksuzluğun ayakta kalmayacağını gösterdiniz. Azminizden dolayı sizleri ayrıca tebrik ediyorum. Şu temel ilkeyi hepinize hatırlatmak istiyorum. Kuran-ı Kerim'in Al-i İmran süresinin 139. ayetinde bize çok önemli bir ilke ortaya koyuyor. nbsp;"Gevşemeyin asla hüzünlenmeyin inanıyorsanız üstünsünüz..." Sizler Tahrir'de işte bunu söylediniz. Aylarca Tahrir'de dediniz ki: Başını dik tut sen Mısırlısın... Siz başınızı dik tutacaksınız. Filistinli başını öne eğmedi, eğmeyecek. Lübnanlı başını öne eğmedi, eğmeyecek. Iraklı, Afganistanlı, Suriyeli kardeşim başını öne eğmedi, eğmeyecek. Çünkü biz bu coğrafyanın insanları inanıyoruz, öyleyse üstünüz.

NİL İLE FIRAT AYNI GÖNLÜN IRMAKLARIDIR
Biz bu toprakların iki kadim devleti olarak bir olduk, birbirimize destek olduk. Mehmet Akif ile Necip Mafuz şurada aynı havayı teneffüs edip vatanlarını yazdılarsa bizler de birbirimizin ezgilerini dillendiriyoruz. Sınırlar bizi fiziken ayırsa da gönüllerimizi parçalamaya asla yetmemiştir. Türkiye ile Mısır'ın kalbi birlikte atar. Nil ile Fırat aynı gönlün ırmaklarıdır. Aynı gönül ummanına dökülürler. İzmir'in Tranzon'un Antalya'nın kıyılarını okşayan su İskenderiye'nin suyuyla aynıdır. Türkiye ve Mısır aynı istikamete baktıkça bu topraklarda barıştan başka bir şeyin türküsü söylenmeyecektir. Biz el ele tutuştukça bu toprakları ağıtlar değil barışın ezgisi sulayacaktır.

ESED REJİMİ KAYBETMEYE MAHKUM
BM Güvenlik Konseyi ve insan haklarının kutsallığını her fırsatta dile getiren ülkeler, Suriye'de işlenen insanlık suçuna nasıl seyirci kalabilmektedir? Bu çevrelere seslenmek istiyorum. Artık geçerliliği kalmamış birtakım kurum ve kuralların arkasına saklanarak sorumluluktan kaçmak Esed'in işlediği suça ortak olmak demektir. Suriye halkının mücadelesi basit bir iktidar kavgası değildir, hakça, insanca onurlu bir yaşam savaşıdır. İşte bu nedenle halk bu savaşı kazanmaya mecbur; kendi vatandaşının kanını eline bulaştıran gayri meşru Esed rejimi ise kaybetmeye mahkumdur." nbsp;

170 BİNİN ÜZERİNE SURİYELİ MİSAFİRİMİZ
Başbakan Erdoğan, Türkiye'ye sığınan Suriye vatandaşlarına her türlü yardımı sunduklarını, Türkiye'nin sınır bölgesindeki barınma merkezleri ve farklı şehirlerde 170 binin üzerinde Suriye vatandaşını Türkiye'de misafir ettiklerini belirterek, "Açık kapı politikasıyla bu ev sahipliğimiz devam edecektir. Mısır'ın, Mısır devletinin, değerli kardeşim Mursi'nin verdiği destekle inşallah en kısa sürede Suriye halkı barışa ve refaha ulaşacaktır. Bölgede Arap Ligi içerisindeki tüm ülkeler hep birlikte el ele vermeye mecburuz. Bu sorun hepimizin ortak derdidir. Burada Mısır'ıyla, Suudi Arabistan'ıyla tüm Körfez ülkeleriyle Ürdün'üyle, Lübnan'ıyla hep birlikte el ele vermeye mecburuz" dedi. nbsp; nbsp;

"300 TÜRK GİRİŞİMCİ 50 BİN MISIRLI KARDEŞİMİZİ İSTİHDAM EDİYOR

Türkiye ile Mısır arasındaki ekonomik ilişkilere de değinen Erdoğan, "Bugün Mısır'da faaliyet gösteren 300 kadar Türk girişimci, 50 bin Mısırlı kardeşimizi istihdam ediyor. Buradaki Türk yatırımlarını değeri 1.5 milyar dolara ulaştı. Türk iş adamları, Mısır'ı ikinci vatan olarak görüyor. Biz, Mısır'ı geçmekte olduğu siyasi ve ekonomik süreçte bütün imkanlarımızla desteklemekte kararlıyız. Türkiye olarak Mısır'ın geleceğine inandığımız, güvendiğimiz, uluslar arası kurumların aksine Mısırlı kardeşlerimize mali destek vermek konusunda hiç kuşku etmedik. Mısır'ın gençleri inanıyorum ki, Türkiye'nin gençleri ile birlikte bu coğrafyayı da en güzel şekilde geleceğe hazırlayacaktır. Gençler, sizlere inanıyor, sizlere güveniyor, sizlerden umutlanıyorum" diye konuştu.

KALDIR BAŞINI SEN MISIRLISIN
Erdoğan sözlerini, Arapça olarak, "Ey Mısır, dünyanın annesi, kaldır başını sen Mısırlısın. Allah yar ve yardımcımız olsun diyorum. Sizleri Allah'a emanet ediyorum" sözleriyle bitirdi. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...