Erdoğan, 'Esnafı çökert hükümeti devir anlayışı barbarca'

Erdoğan, 'Esnafı çökert hükümeti devir anlayışı barbarca'
GÜNDEM Haberleri

TESK iftarına katılan Başbakan Erdoğan, "Hükümetle olan meselesini ekonomiyi çökerterek halletmek isteyenlerin zavallı kemirgenlerden farkı yok" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Hükümetle olan meselesini ekonomiyi çökerterek halletmek isteyenlerin zavallı kemirgenlerden farkı yok" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonunun (TESK) Gölbaşı'ndaki Vilayetler Evi'nde verdiği iftara katıldı. Erdoğan, iftarın ardından yaptığı konuşmada, esnafın Türkiye için, millet için, toplumsal yapı ve kardeşlik için önemli olduğunu daha önce de söylediğini belirterek, şöyle konuştu, "Bizim kültürümüzde, bizim, kadim medeniyetimizde esnaf ekonomik boyutunun ötesinde bir medeniyet inşa eden, bir medeniyet tasavvuru olan kesimdir. Bizim esnafımız, akşam ne kadar para kazandığından çok ne kadar gönül kazandığının muhasebesini yapan kişidir. Bizim esnafımız sadece kendisini kar ve zararına değil, sokağının mahallesinin, şehrinin, ülkesinin ve milletinin de kar ve zararına hassasiyetle dikkat eden, ülkesinin ve milletinin karını kendi kazandığının çok çok üzerinde gören bir insandır."
Erdoğan konuşmasında Esnafın, sosyal dayanışmanın nbsp; öncüsü, toplum içinde edebin, terbiyenin koruyucu ve yaşatıcısı olduğunun altını çizdi. ımak zorunda olan bir milletin mensuplarıyız."
Esnafımız mağdur edildi
Başbakan Erdoğan, son günlerde başta İstanbul ve Ankara olmak üzere bazı şehirlerde yapılan eylemlerde esnafa çok zarar verildiğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu, "Esnafımız mağdur edildi hatta maalesef esnafımız hedef alındı. Sokakların terörize edilmesi neticesinde çok sayıda esnafın işleri bozulurken bazı sokaklarda dükkanlara saldırıldı. Bazı dükkan sahipleri bizzat hedef alınmak suretiyle tehdit edildiler. Esnafın son derece duyarlı, aklıselime davet eden uyarıları, ne yazık ki dinlenmedi. Hatta hakaretlerle şiddetle karşılık buldu. Oysa Türkiye'de esnaf, ahilik geleneğinin bir tezahürü olarak gündelik siyasetin üzerinde duran, sadece ülkesinin, sadece milletinin iyiğilini düşünen, her zaman istikrardan güvenden kardeşlik ve dayanışmadan yana olan kesimdir. Türkiye'nin esnafı, tarihi boyunca vandallığın, barbarlığın, yağmacılığın şiddetin karşısında durmuştur çünkü esnaf öngörü sahibidir. Bu son olaylarda, esnaf büyük Türkiye'nin hedef alındığını, Türkiye'nin güçlenen ekonomisinin hedef alındığını, Türkiye'de istikrarın, güven ortamının hedef alındığını görmüş, bu eylemlere karşı net şekilde tavrını belirlemiştir."
Sokakların sistemli şekilde terörize edilerek esnafa, zanaatkara ve tüccara zarar verilmesine göz yummayacaklarını bildiren Erdoğan, şunları söyledi, "Bakın İstanbul'da olaylar başladığında ne dediler? '6 ay tüketmeyelim' dediler. dediler mi? '6 ay tüketmeyelim, ekonomiyi durduralım' çağrısı yaptılar. Nasıl gözlerinin döndüğünü görüyorsunuz. Esnafı çökertirsek hükümeti deviririz anlayışı, tek kelimeyle barbarcadır. Hükümetle olan meselesini Türkiye ekonomisini çökermek suretiyle halletmek isteyenler, 76 milyonun içindeki gemisinin tabanına delik açmaya çalışan zavalların, kemirgenlerden hiçbir farkı yoktur. Halkla hiçbir irtibatı bulunmayan, halkla gönül bağı bulunmayan, sandık sonuçlarına saygısı bulunmayan, sandıktan umudu olmayan işte bu şekilde kendi ülkesini çökertmek için çağrılar yapar. Türkiye bunların kirli girişimlerine boyun eğmeyecek kadar büyük bir ülkedir."
Bu kardeşliği koruyun
Esnafa son derece güncel bir mesele hakkında çağrıda bulunmak istediğini dile getiren Başbakan Erdoğan, şunları söyledi, "Ben, esnafımızdan çok samimi bir ricada bulunmak istiyorum. Hangi partiye oy verirse versin, gönül verirse versin, hangi inançtan, mezhepten, etnik kökenden olursa olsun ama her bir esnafımız lütfen ahilik kültürüne, ahilik geleneğine sahip çıksın ve bunu yaymak, yaşatmak için gayret sarf etsin. Biz, eğer ahilik geleneğini bu topraklarda yeniden hakim kılarsak emin olun hiçbir meselemiz kalmaz. Bu ülkede yolsuzluğu evelallah biz gündemizden düşürdük. Mafyalar, çeteler bu ülkede çirit atamıyor, bunlar ortadan çekildi. Eğer bunlar ortada olsaydı, gündemi onlar belirleyecekti. Hükümetleri onlar tayin edecekti, geçmişte olduğu gibi şimdi zaten sıkıntı buradan geliyor. Sandıktan çıkamayanlar mafyavari, çetevari, terörize etmek suretiyle çıkmak istiyorlar."
Başbakan Erdoğan, çözüm sürecinde esnafın en önde olmasını bekledilerini, gelinen noktada sadece hükümetin, güvenlik güçlerinin değil, milletin her bir ferdinin, özellikle de esnafın yani ahilerin çok daha fazla sorumluluk alması, yüreklerini ortaya koyması gerektiğini vurguladı.
Erdoğan, esnafın her alanda sorunlarını çözmek için samimi bir gayret içinde olduklarının da altını çizdi.
Bu ustaları kırmayalım
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek, "Üçüncü girdiğiniz seçimden de başarılı bir şekilde çıkmanızla esnaf ve sanatkarın ustalık döneminin çok önemli olduğunu biliyorsunuz. Amanın bu ustaları üzmeyelim, amanın bu ustaları kırmayalım. Sizin gibi üçüncü dönem ustalık dönemini icra eden sayın Başbakanımızla birlikte inşallah esnafın sorunlarını birlikte çözelim" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...