Erdoğan: Bu sistemle Türkiye kazanacak, yılların acısı sona erecek

Düzenleyen:
Erdoğan: Bu sistemle Türkiye kazanacak, yılların acısı sona erecek

GÜNDEM Haberleri

“Türkiye’de rejim değişmiyor, değişen sadece yönetim sistemidir. Ülkenin yıllardır aradığı münasip yönetim sistemine nihayet kavuşuyor. Bu sistemin adı cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Elazığ İstasyon meydanında düzenlenen toplu açılış töreninde konuştu. 16 Nisan’da yapılacak referandumda Elazığ’dan rekor düzeyde bir destek beklediğini belirten Erdoğan, “Hz. Ali, ‘Kişi, bilmediğinin düşmanıdır’ diyor. Bugün anayasa değişikliğine, Cumhurbaşkanlığı sistemine karşı çıkanların bir kısmı, bunu meselenin artısını eksisini bilmedikleri için yapıyor. Bir kısmı da her şeyin farkında oldukları halde bu sistem, kendi çıkarlarını bozacağı, foyalarını ortaya çıkaracağı için karşı çıkıyor. Aman işin aslını astarını anlatmak, hepimizin boynunun borcudur. Burada değişen sadece yönetim sistemidir. 1923’te ilan edilen cumhuriyetimizi inşallah ilelebet yaşatacağız. Yönetim sistemi tartışmalarımızın tarihi, cumhuriyetimizden eskidir. Türkiye, yıllardır aradığı münasip yönetim sistemine şimdi, nihayet kavuşuyor. Bu sistemin adı, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi. Yeni sistemde yürütme doğrudan millet tarafından seçilen, sorumluluğu da millete karşı olan cumhurbaşkanına veriliyor. Cumhurbaşkanı’nı getirir, Cumhurbaşkanı’nı götürür” dedi.

MECLİS DAHA DA GÜÇLENECEK
Yeni sistemde Cumhurbaşkanı ile Başbakan’ın gücünün aynı kişide birleştiği için çekişme, çatışma, kavga, dövüş diye bir sorun çıkmayacağını ifade eden Erdoğan, “Bu ülkede Cumhurbaşkanı’nın, Başbakan’a Anayasa kitapçığını fırlattığını gördük mü? Dünyada böyle çirkinlik olur mu? Bunu bile yaşattılar bize. Şimdi biz bunu da kaldırıyoruz. Tek kişide bu gücü topluyoruz. Böylece, ‘Kitapçıkları fırlat’ böyle bir şey olmayacak. Birileri çıkıp, Meclis’in ortadan kaldırıldığını, işlevsiz kılındığını söylüyor. Yok, böyle bir şey. Meclis, ortadan kalkmak bir yana; güçleniyor. Öte yandan yargının bağımsızlığının yanına tarafsızlığını da ekliyoruz. Yeni sistemde herkes kendi işine odaklanacak. Eski dönemde çok tartışılan sıkıyönetim artık kalkıyor. İnşallah bu sistemle kazanan Türkiye olacak. Kazanan Türk milleti olacak” diye konuştu. 

‘BERABERLİK’TE BÜTÜNLEŞELİM
Bugün atılan her adımın yarın gençlerin işini kolaylaştırmak için olduğunu kaydeden Erdoğan şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanlığı sistemini şahsi hevesim, arzum olarak göstermek isteyenler; en büyük haksızlığı gençlerimize yapıyorlar. Bizler faniyiz. Bugün varız, yarın yokuz. Yaptığımız hizmetlerle anılacağız. Keşke cumhurbaşkanlığı sistemine rahmetli Özal’ın bu meseleyi gündeme getirdiği, bizlerin gençliği dönemine denk gelen 1990’lı yılların başında geçseydik. O zaman Türkiye, belki 1990’lar boyunca yaşadığı sıkıntılara, krizlere, acılara maruz kalmayacaktı. Bu bir reformdur. Şahsım için değil, şahsımın öncülüğünde ülkemiz için, özellikle de gençlerimiz için bu reformu yapıyoruz. Meselenin aslı bundan ibarettir. Mecliste AK Parti ve MHP’nin dayanışmasıyla farklı bir mücadele verildi. Şimdi sıra, bu siyasi hareketlerin tabanında. AK Parti’ye, MHP’ye, CHP’ye gönül veren kardeşlerim hepinize sesleniyorum. Hatta HDP’ye gönül veren kardeşlerim, size de sesleniyorum. Bu birlik ve beraberlikte gelin bütünleşin.” Daha sonra Malatya’ya geçen Erdoğan coşkulu kalabalık tarafından karşılandı. Cumhurbaşkanlığı sistemini anlatan Erdoğan şöyle dedi: “Cumhurbaşkanlığı sistemi meselesi, basit bir tercihin veya şahsi bir ihtirasın ürünü değildir. Bunun arkasında yüzlerce yıllık bir birikim, çekilmiş acılar, yaşanmış tecrübeler vardır. Hiç uzağa gitmeye gerek yok, Türkiye’nin son çeyrek yüzyılı dahi bu ihtiyacı tüm açıklığıyla göstermeye yetecektir.”

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...