Erdoğan: Biz çakma zihniyetle yürümüyoruz

Erdoğan: Biz çakma zihniyetle yürümüyoruz

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bedeli ne olursa olsun kentsel dönüşümden geri adım atmayacaklarını söyledi. Erdoğan, "Bu ülkede, halkımızın ruh köküne hitap eden zihniyetle yürüyoruz. İnşallah bu süreç boyunca Türkiye'nin yeni şehirlerini inşa edecek, parmakla gösterilmemizi sağlayacak iş yerlerimizi kuracağız." dedi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gaziosmanpaşa'da kentsel dönüşüm programına katıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, bugün başlatılan dönüşüm programında toplam 33 bin 529 adet bağımsız bölümün kentsel dönüşümünün başlatıldığını söyledi. 400 bin bağımsız konut ve dükkanın dönüşümünü başlatmayı hedeflediklerini belirten Erdoğan, "Binaları yıkıyoruz. Modern konutlar inşa etmek için yıkıyoruz. Daha yaşanabilir alanlar oluşturmak için yıkıyoruz. Biz onarılması mümkün olmayan çatlakların üzerini kapatmıyoruz. Biz yıkıyoruz, yeniden yapıyoruz. Daha iyisini daha modernini inşa ediyoruz." diye konuştu.

'GÖKDELENLER DİKMEYİN!'


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar başta olmak üzere bütün belediye başkanlarına seslenen Erdoğan, "Fevkalade bir hal olmadıkça bu tür yapılarda gökdelenler dikmemeliyiz. Zemin artı 4, zemin artı 5 bunun üzerine çıkmamalıyız. Zemin artı 15 bu tür binalar değil. Biz kültürümüzden gelen derinliklere göre estetiğe önem vermiyoruz. İnsanoğlu toprağa yakın yaşamalı. Çocuklarımızın rahat inip çıkabileceği konutlar inşa etmeliyiz." diye konuştu.

Tarihe kayıt düştüklerini anlatan Erdoğan, "Birileri şöyle demiş böyle demiş bizi ilgilendirmez. Biz tarihe kayıt düşüyoruz. Biz bu tarihi sizlerle beraber inşa ediyoruz. Bu kentsel dönüşüme karşı çıkanlar da var. Biz bedeli ne olursa olsun bunu gerçekleştireceğiz. Biz çakma zihniyetlerle yürümüyoruz. Bu ülkede halkımız ruh köküne hitap eden zihniyetle yürüyoruz. İnşallah bu süreç boyunca Türkiye'nin yeni şehirlerini inşa edecek, parmakla gösterilmemizi sağlayacak iş yerlerimizi kuracağız. Bir şehir sadece taş toprak çimento ile meydana gelmiyor. Ona insanı katmak gerekiyor. Onu kültürümüzle şekillendirmek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

5 ŞEHİRDE DÖNÜŞÜM BAŞLADI


Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ilk özel yıkımı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 5 ilde gerçekleştirildi. Başbakan Erdoğan'ın telekonferans yöntemiyle katıldığı törenlerin Sakarya ayağı, Hendek Kemaliye Mahallesinde yapıldı.
Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında, aralarında Sakarya'nın da bulunduğu İstanbul, Diyarbakır, Rize ve İzmir'de afet riski oluşturan binaların ilk özel yıkımı gerçekleştirildi. Yıkımın Sakarya ayağı, Hendek ilçesinin Kemaliye Mahallesinde, 4 bina ile başlarken Hendek'te toplam 309 bina yıkılacak.

Törene; Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Hendek Kaymakamı Mustafa Ayhan, AK Parti Sakarya Milletvekilleri Ayhan Sefer Üstün, Şaban Dişli, Ali İhsan Yavuz, Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, AK Parti MKYK Üyesi Çiğdem Erdoğan Atabek, AK Parti Sakarya İl Başkanı Recep Uncuoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Telekonferans yöntemiyle yapılan yıkımlarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Hendek'e canlı bağlantı yaptı. Kentsel dönüşüm seferberliğinin 5 Ekim tarihinde başladığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Türkiye genelinde toplam 33 bin 529 adet bağımsız bölümün kentsel dönüşümünü gerçekleştirmiş olacağız. Hedefimiz 2013 yılında 200 bin 2014 yılına sonun kadar 400 bin bağımsız konut ve dükkanın dönüşümünü başlatmış olmak. Gördüğünüz gibi binaları yıkıyoruz ama yeninden yapmak için. Milletimize daha sağlıklı yaşanabilir alanlar oluşturmak için yıkıyoruz. Biz onarılması mümkün olmayan çatlakların üzerini kapatmıyoruz. Tamir olmayacak, büyüdükçe büyüyecek sorunların üstünü örtmüyoruz. Biz yıkıyoruz, yeniden yapıyoruz" diye konuştu.

Sakarya Valisi Mustafa Büyük ise, "Vatandaşlarımızla hep beraberiz. Kentsel dönüşümde en hassas illerden biri Sakarya'dır. 6 hektarlık bir alanda bu çalışma yapılacak. Kentsel dönüşümü buradan başlatıyoruz. Hayırlı olsun" dedi.
Hendek Belediye Başkanı Ali İnci de, "Sayın Başbakanım Hendek halkımızın ve burada evleri yıkılmakta olan vatandaşlarımızın sevgisini saygısını ve muhabbetlerini sunuyorum. Şu anda sizler Ankara'da e kanun çıkardıysanız biz Hendek olarak birlikte o kanuna sahip çıkarak, ondan yararlanmaya gayret ettik. Allah sizlerden razı olsun. Hendek olarak bu projeyi gerçekleştireceğiz. Sizin katkılarınız ve büyük desteğinizle olacak, sağ olun var olun" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Hendek Kemaliye Mahallesi'ndeki 4 evin yıkımı kepçelerle gerçekleştirildi. Hendek'te kentsel dönüşüm tamamlandığında 6 hektarlık bir alanda 309 binanın yıkımı tamamlanmış olacak.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...