Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümün kitabını yazdı

Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümün kitabını yazdı

GÜNDEM Haberleri

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, 'Şehirlerin Dönüşümü' adlı kitabında 'Kentsel Dönüşüm geleceğin sigortası' diyor.

Türkiye'de kentsel dönüşümde attığı adımlarla şehirlerin çehresini değiştiren, dar gelirlinin ev sahibi olmasının yolunu açan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bu büyük dönüşümün hikayesini kitaplaştırdı. Bakan Bayraktar, 1994 yılında kurulan KİPTAŞ'tan Ankara Büyükşehir Belediyesindeki görevine, TOKİ Başkanlığından Bakanlık dönemine kadar yaptıkları hizmetleri "Şehirlerin Dönüşümü" adlı kitabında anlattı. Bayraktar, kitabında, 1994'te dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kurulan KİPTAŞ'tan Ankara Büyükşehir Belediyesi Metropol İmar AŞ Genel Müdürlüğüne, TOKİ Başkanlığından Bakanlık dönemine kadar şehirlerin dönüşümü için verdikleri mücadeleyi gözler önüne serdi. Kitabında TOKİ Başkanlığı dönemine geniş yer veren Bayraktar, kuruluş gayesine uygun hizmet verme konusunda başarısızlıklar yaşayan TOKİ'nin kaderinin,2002'de, halka dayanan iktidar anlayışıyla yola çıkan AK Parti Hükümetinin, toplu konutu yürütmenin öncelikleri arasına sokmasıyla adeta baştan yazıldığını bildirdi. TOKİ'nin 2003'ten itibaren dar ve orta gelirli vatandaşlara düşük maliyetli çözümler üreterek Türkiye'nin konut problemini gidermeye yönelik kapsamlı yaklaşım geliştirdiğini ifade eden Bayraktar, bu anlayışın ülkedeki konut sektörü için milat olduğunu vurguladı. Bakan Bayraktar, başkanlığını yaptığı dönemde TOKİ tarafından 81 il, 800 ilçede, 2 bin şantiyede 500 bin konutun üretiminin başlatıldığını belirtti. Bu süreçte 420 bin konutun satışa sunulduğunu, 390 bin konutun satışının tamamlandığını, bu kapsamda dar ve orta gelir gruplarına yönelik 201 bin, alt gelir ve yoksul gruplara yönelik 139 bin konut üretildiğini ifade etti. Kitabında kentsel dönüşümü ve gerekçelerini de anlatan Bayraktar, dönüşümün plansız şehirleşmeden, bu plansızlığın getirdiği yüzlerce olumsuz etkiden kurtulmak için önemli bir fırsat penceresi olduğunu vurgulayarak "Kentsel dönüşüm, Türkiye'nin geleceğinin sigortasıdır. Ve Türkiye'nin kaybedecek vakti kalmamıştır" dedi. Haber Merkezi ANKARA

10 AYDA 17 BİN KONUT
TOKİ, 2011'de iki büyük depremde sarsılan Van'ı 10 ay gibi kısa bir sürede ayağa kaldırdı. 5.5 milyar TL harcayan TOKİ, 17 bin 317 afet konutu inşa edip depremzedelere teslim etti.

KİRA ÖDER GİBİ EV SAHİBİ YAPTIK
GARİPLERİN YANINDA OLDUK
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar kitabında, TOKİ Başkanlığını yaptığı dönemde millete hizmet uğrunda verdikleri iki mücadeleyi paylaştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın garip gurebanın yanında olmayı hedef edindiğini belirten Bayraktar, "Hedef, nüfusun büyük çoğunluğunu teşkil eden, umutları yok edilmiş, kaderine terk edilmiş, ülkenin temel dinamiği olan üretim faaliyetlerinin dışına itilmiş dar gelirli vatandaşlarımızın yeniden hayat kazanmasıdır. İşte tam bu sebepten dolayı, TOKİ'nin mücadelelerinden ilki alt gelir gruplarının ev sahipi yapılmasıdır. TOKİ, bu kesimi uzun vadelerle, kira öder gibi ev sahibi yapmak suretiyle ağır bir yükten kurtardı. Barınmaya harcanan para, gençlerin eğitimine yönelmiş oldu. Böylece fakirlik kısır döngüsünün çarkı kırıldı" dedi. TOKİ'nin ikinci büyük mücadelesinin bürokratik engeller olduğuna işaret eden Bayraktar, başkanlığı döneminde yapılan yasal düzenlemelerle yetki karmaşasına, gereksiz formalitelere son verdiklerini kaydetti. nbsp;"Şehirlerin Dönüşümü"nün, diğer kitaplarından biraz daha farklı olduğunu ifade eden Bayraktar, "Bu kitabımı çok sevdim. İnsanlarımız da bunu takdir eder, kabul buyururlarsa, o da bize ayrı mutluluk verecek" dedi. Bayraktar, kitabıyla ilgili, çabuk karar verme, pratik iş yapma, sonuç alma sanatının ve üretim ile dönüşümün kodlarının bu kitapta bulunduğunu söyledi. Bayraktar'ın, 2006'da "Gecekondu ve Kentsel Yenileme", 2007'de ise "Bir İnsanlık Hakkı Konut" adlı kitapları yayımlanmıştı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...