Erdoğan: 3. nükleer yolda

Düzenleyen:
Erdoğan: 3. nükleer yolda

GÜNDEM Haberleri

Akkuyu ve Sinop ihtiyacımızın yüzde 10’unu karşılayacak. Japonya Başbakanı Abe ile G-20’de görüştük. Üçüncü nükleer santral projesine şimdiden başladık.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22. Dünya Petrol Kongresi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’yi enerji üssü haline getirmekte kararlı olduklarını söyledi. 
Son dönemde yapımı devam eden ve inşası planlanan yeni petrol ve doğalgaz boru hatlarının Türkiye’nin enerji koridoru ve terminali rolünü pekiştireceğine işaret eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Medeniyetlerin buluşma noktası olan Türkiye, artık enerji uzmanları tarafından ‘enerjinin İpek Yolu’ olarak isimlendiriliyor. Akkuyu ve Sinop nükleer güç santrallerinin devreye girmesiyle enerji ihtiyacımızın en az yüzde 10’luk kısmını buradan karşılayacağız. Türkiye’yi enerji üssü haline getirmekte kararlıyız. Rusya ile birlikte yürüttüğümüz Akkuyu Projesi’ni, milli sermayemizi de katarak çok daha güçlendirdik. Sinop Projesi’nde de inşaata en kısa sürede başlamak istiyoruz. Son G20 toplantısında Japonya Başbakanı Sayın Abe ile de bunu etraflıca görüştük. Hatta üçüncü bir nükleer güç santrali projesiyle ilgili çalışmalarımızı şimdiden başlatmış bulunuyoruz. Türkiye’deki büyümenin sürdürülebilir olması için, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve yerli kaynakların en üst düzeyde kullanılması gerekiyor. Nitekim sadece son bir yılda ülkemizde enerji sektöründe 6 milyar dolar yatırım yapıldı. Bu yatırımlar sayesinde güneş enerjisinden hidroelektrik enerjisine, rüzgar enerjisinden jeotermal enerjiye biyo kütleden termik santrallere kadar 6 bin 500 megavat kurulu gücü hizmete aldık. Elektrik enerjisindeki doğal gazın payını yüzde 10 azaltarak ithal doğalgazın dış ticaretimiz üzerindeki baskısını da hafiflettik. Yerli kaynaklardan elektrik üretimi, rekor bir artışla yüzde 49,3’e ulaştı. Yerli kömürün elektrik üretimindeki payını da yüzde 23’e çıkardık”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz hafta Doğu Akdeniz’de büyük bir fırsatın kaçırıldığını da belirterek şunları kaydetti: “Bizim ve Kıbrıs Türk tarafının tüm yapıcı yaklaşımına rağmen Rum tarafının olumsuz tavrı sebebiyle adadaki anlaşmazlıkların bir kez daha çözümsüz kalmasından üzüntü duyuyoruz. Tarafların tutumları böylesine açıkça ortadayken kimi enerji şirketlerinin Rum kesiminin atmakta olduğu sorumsuzca adımların bir parçası olmaları kesinlikle anlayışla karşılanamaz.” 

BAŞBAKAN YILDIRIM’DAN RUM LİDERİNE: Kaynaklar her  iki tarafa ait!.. 
Başbakan Binali Yıldırım, özellikle Kıbrıs adası etrafındaki hidrokarbon kaynaklarının her iki tarafa ait olduğunu bir kez daha hatırlatmak istediğini belirterek, “Rum liderliğinde, önümüzdeki günlerde Doğu Akdeniz’de tek taraflı tasarruflardan kaçınılmasını, uzun zamandan beri telkin etmekteyiz. Türkiye kendisine ait ipso-fakto hakları ve Kıbrıs Türklerinin haklarını sonuna kadar koruyacaktır. Kıbrıs Rum liderliğinin barışın önünü tıkamak ve tek yanlı arama işlemlerine başlamak yerine, yapıcı bir tutuma yönelmesinde fayda vardır” dedi.
Başbakan Yıldırım, enerji güvenliği kavramının önemli bir boyutunun da siyasi sorunların çözülmesi, gerek kaynak ülkelerde, gerekse güzergah ülkelerde huzurun ve barışın tesis edilmesi olduğunu kaydetti.
Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu çerçevede terör başta olmak üzere asimetrik tehditlerle etkinlikle ve kalıcı bir mücadele şarttır. Bu mücadelenin bir terör örgütüne karşı bir başka terör örgütü kullanılarak yapılamayacağı aşikardır. Sorunları çözerken yeni sorunlara yol açmaktan özenle kaçınmalıyız. Enerji güvenliği ancak birlikte ve tutarlı bir mücadele yöntemiyle sağlanabilir. Türkiye olarak enerji alanında aldığımız kararlarda sıfır toplamlı oyun yaklaşımını hiçbir zaman benimsemedik ve her zaman bölgemiz, komşularımızla iş birliği içerisinde ‘kazan kazan’ yaklaşımını ön plana aldık. Bizim bakımımızdan enerji bir ihtilaf değil bir iş birliği alanıdır. Bu tutumuzu sadece sözle değil, icraatlar ile de ortaya koymaktayız. Bunun en önemli kanıtı ve göstergesi, enerji alanında geçmişte hayata geçirdiğimiz projelerin yanı sıra gelecekte tamamlamayı ön gördüğümüz projelerdir.”

 ENERJİ BAKANI ALBAYRAK: Sondaja başlıyoruz

Enerji Bakanı Albayrak, Türkiye’nin son 15 yılda enerjide devrim niteliğinde adımlar attığını belirtti. Albayrak şunları kaydetti: “Doğalgaz iletim şebekemizin günlük taşıma kapasitesini 190 milyon metreküpten 300 milyon metreküpe, takip eden iki yıl içinde de 400 milyon metreküpe çıkaracağız. 2023 itibarıyla 11 milyar metreküplük doğalgaz depolama kapasitesine ulaşarak bu anlamda bölgedeki en büyük kapasiteye sahip ülkelerden biri olacağız”  Albayrak, kişi başı elektrik talebinin OECD ülkeleri arasında en hızlı artan ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çekerek, bu talebi karşılamak için elektrikteki kurulu gücün neredeyse üç katına çıkarıldığını hatırlattı. 
Geçen yıl Türkiye’nin doğalgaz tüketiminin yaklaşık 50 milyar metreküp ve ham petrol ithalatının da yaklaşık 40 milyon tona ulaştığını ifade eden Albayrak, şöyle devam etti:
“Ülkemizin enerji sektörü, enerjide hızlı talep artışı ve ithalat bağımlılığıyla tanımlanıyor. Sektörü yönetebilmek için hızlı ve politik reflekslere, iyi yönetişime, öngörülebilir bir düzenleyici çerçeveye ve özel sektör yatırımlarının harekete geçirilmesi için önemli düzenlemelere ihtiyaç var. İşte bu nedenle, milli enerji ve maden politikamızı hayata geçirdik. Bu çerçevede, denizlerimizde arama ve üretim faaliyetlerimize odaklandık. Akdeniz’deki çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Karadeniz’e de bu anlamda aynı yoğunlukta eğiliyoruz. Sismik araştırmaların ardından keşif ve sondaj çalışmalarına yoğun bir mesai harcayacağız”

Kim ne dedi

¥ Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dostluk, kardeşlik ve birlik bölgeye istikrar getiriyor. Türkiye ve Azerbaycan, bütün meselelerde birbirinin yanındadı. Türkiye güçlendikçe biz de güçleniyoruz. Ülkemiz, dünya petrol ve doğalgaz pazarlarına açılabilmek için boru hatları inşa etmek zorundaydı.
¥ Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic: Enerji sektörü söz konusu olduğunda ülkelerimizi birbirinden ayıramayız. Çünkü bizler farklı coğrafyalarda yaşasak bile birlikte hareket etmeliyiz. Türkiye gerçekten en anahtar ülkelerden biri haline geldi. Türk Akımı, özellikle Batı Balkan ülkeleri için çok önemli bir yatırım olacaktır.
¥ Arnavutluk Başbakanı Edi Rama: Arnavutluk, dünyanın en önemli boru hatlarının geçtiği yerlerinden biri. Hazar Denizi’nden gelen enerji, Avrupa’ya 2020 yılından itibaren buradan geçecek. Ülkedeki enerji sektörünü canlandırmak için teşvikler uygulayacağız. Arnavutluk’un petrol ve gaz endüstrisinde yatırım yapmak için şu anda en doğru zaman.
¥ Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov: Şimdi TANAP ile TAP gibi projelere odaklanmak ve bunların başarısı için çalışmak durumundayız. Bulgaristan ve Sırbistan üzerinden geçecek projelere de odaklanmalıyız, bölgede uygulamalıyız. Biz aktif şekilde enterkonnektörleri Türkiye, Sırbistan ve Yunanistan ile tamamlamak istiyoruz.
¥ Suudi Arabistanlı enerji şirketi Saudi Aramco’nun Üst Yöneticisi (CEO) Amin Nasser: Önümüzdeki 10 yılda piyasada doğalgazın payını arttırarak günlük 651 milyon metreküp seviyesine ulaşacağız. Yakın zamanda ortaya çıkabilecek herhangi bir alternatif temiz enerji kaynağının tek başına tüm enerji ihtiyacını karşılayabileceğini düşünmüyorum.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...