'Engelleme' mahkeme kararıyla yapılabilecek

'Engelleme' mahkeme kararıyla yapılabilecek

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Macaristan dönüşü ayağının tozu ile internet düzenlemesinin de içinde bulunduğu Torba Yasa'yı onayladı.

Gül'ün işaret ettiği "sıkıntılı 2 madde" değişiklik yapılarak yeniden Meclis'te. Buna göre TİB'in bir siteyi engelleme kararı, 24 saat içinde Sulh Ceza Hakimine gönderilecek. Hakim de 24 saat içinde karar verecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Macaristan dönüşü ayağının tozu ile internet düzenlemesinin de içinde bulunduğu Torba Yasa'yı onayladı. Haberi Twitter'daki hesabından duyuran Gül, yasadaki iki noktaya ilişkin sakıncaların kendisinin de farkında olduğunu belirterek, "Nitekim, hükümetimizle temasa geçip bu iki noktaya ilişkin düşüncelerimi paylaşmış ve bunların düzeltilmesini istemiştim. Memnuniyetle görüyorum ki iki maddeyle ilgili kaygılar yarın yeni bir yasal düzenlemeyle giderilecek" diye yazdı. Gül'ün düzeltilmesini istediği maddelere ilişkin ise AK Parti önemli bir adım attı. Eleştiri konusu olan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) internete erişimi engelleme yetkisine ilişkin düzenlemede değişikliğe gidiliyor. Bu kapsamda, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan dün CHP ve MHP grup yöneticileri ile görüşürken, her iki parti de değişikliğe olumlu baktı. Kamuoyunda eleştiri konusu olan ve TİB'e 4 saat içinde internete erişimi engelleme yetkisi veren maddede değişiklik yapılacak. Buna göre, TİB Başkanı bir siteyi engelleme kararı alırsa, bu karar 24 saat içinde bir Sulh Ceza Hakimine gönderilecek. Hakimin de 24 saat içinde, erişimin engellenmesi veya reddi yönünde karar vermesi zorunlu olacak. Öte yandan yine yasada eleştiri konusu olan TİB'in internet trafiğini takibi de ancak mahkeme kararı ile olacak.

KİŞİLİK HAKLARI KORUNACAK

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Elvan, "Daha önce kişilik haklarının gasp atlına alınması sözkonusu idi. Biz bu düzenleme ile bunu ortadan kaldırıyoruz. Düzenlemeyi bu hafta tamamlayacağız" dedi. Trafik bilgisi tanımının yeniden gözden geçirildiğini belirten Bakan Elvan şunları söyledi: "Trafik bilgileri, herhangi bir şekilde kullanılmak isteniyorsa mutlaka bir mahkeme şartı aranacak. Bu TİB Başkanlığı'na bildirilecek. Bu TİB Başkanlığı da mahkeme kararını istinaden o bilgileri diğer sağlayıcılardan temin edip taraflara aktaracak." Özel hayatın gizliliğine ilişkin olarak Bakan Elvan, "Herkesin başına gelebilir. Evli veya nişanlı bir çiftin, özel bir görüntüsünün yayınlaması ile intihar vakaları olabiliyor. Bir saatin bile önemi var. Geçici olarak bu durduruluyor. Mahkemeye başvuruyor. Mahkeme kararı neyse o uygulanacaktır" diye konuştu.
Yücel Kayaoğlu ANKARA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...