Enerji Bakanı Dönmez: Karadeniz'deki doğalgaz bütün konutların 35 yıllık ihtiyacını karşılayacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Enerji Bakanı Dönmez: Karadeniz'deki doğalgaz bütün konutların 35 yıllık ihtiyacını karşılayacak

GÜNDEM Haberleri

Karadeniz'de bulunan doğalgaz devreye alınıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, keşfin, bütün konutların 35 yıllık doğalgaz ihtiyacını tek başına karşılayabilecek kapasiteye sahip olduğunu söyledi.

Karadeniz'de bulunan 710 milyar metreküplük gazın karaya ulaşması tamamlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle Karadeniz gazı devreye alınıyor. Rezervin çıkarılması süreci ise fazlar halinde ilerleyecek. Faz-1 kapsamında planlanan 10 kuyunun 5'i bugünkü törenin ardından, kalan 5 kuyu ise eylül ayı sonunda devreye alınacak. Faz-2 üretimine 2026'da geçilmesi, faz-3'e Amasra Sahası'nın da üretime dahil edilmesiyle 2028'de geçilmesi bekleniyor.

Enerji Bakanı Dönmez: Karadeniz'deki doğalgaz bütün konutların 35 yıllık ihtiyacını karşılayacak

"YABANCI ŞİRKETLER SONDAJ YAPTI AMA BİR SONUÇ ALAMADI"

Filyos'taki törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "Bugün burada inanan, mücadele eden ve sonunda vaat edilen zafere ulaşan insanlarla birlikteyiz. Türkiye'nin enerji tarihinde yeni bir çağ açan binlerce kahraman bugün burada bizlerle birlikte. Daha önce Karadeniz'de yabancı şirketlerle birçok sondaj yapmıştık ancak hiçbirinde neticeye varamadık. Türkiye'nin bir karar vermesi gerekiyordu. Kendi gemilerimizle, kendi teknolojimizle yola devam edecektik. Yerli ve milli bir enerji politikasıyla önce arama sonra sondaj gemilerimizi filomuza dahil ettik. Türkiye'nin bugün geldiği nokta sabrın, azmin, bir olmanın sonucudur" dedi.

Enerji Bakanı Dönmez: Karadeniz'deki doğalgaz bütün konutların 35 yıllık ihtiyacını karşılayacak

"BUGÜN TÜRKİYE'NİN ENERJİDE BAĞIMSIZLIK ATEŞİ DALGA DALGA YAYILIYOR" 

Dönmez "Yılmadık, ümitsizliğe kapılmadık sonunda başarabileceğimizi biliyorduk. Geldiğimiz noktada her türlü zorluğa, her türlü yıldırmaya rağmen başardık. Bir hayalimiz vardı inandık, mücadele ettik. Her türlü ön yargıyı yıktık, arayamazsınız dediler aradık bulamazsınız dediler bulduk çıkaramazsınız dediler çıkardık. Bugün Türkiye'nin enerjide bağımsızlık ateşi dalga dalga yayılıyor" ifadelerini kullandı.

"35 YILLIK DOĞALGAZI KARŞILAYACAK"

"Karadeniz gazı ilk keşiften üretime kadar dünyanın en kısa sürede yapılan deniz saha geliştirme projesi olarak kayıtlara geçti. İlk fazda 10 kuyudan günlük 10 milyon, ikinci fazda 40 kuyudan günlük 40 milyon metreküp doğal gaz üreteceğiz" diyen Bakan Dönmez "Proje tam kapasiteye ulaştığında Türkiye’nin mevcut doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu tek başına karşılayacak. Bir başka ifadeyle keşfimiz, tüm konutların 35 yıllık doğalgaz ihtiyacını tek başına karşılayabilecek kapasiteye sahip" şeklinde konuştu.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...