Emniyetin yüzde 40’ı paralele yakın

Düzenleyen:
Emniyetin yüzde 40’ı paralele yakın

GÜNDEM Haberleri

İçişleri Bakanlığı, valiler, kaymakamlar ve emniyet müdürleri için geniş kapsamlı hazırlanan raporlarda emniyet içindeki üst düzey birimlerde görevli olanların yüzde 40’ının paralel yapıya yakın olduğunu tespit etti.

Yücel KAYAOĞLU

Hükümet içinde ve kamuoyunda uzun zamandır tartışma konusu olan valiler kararnamesinin mayıs ayı içinde yayınlanacağı belirtiliyor. İçişleri Bakanlığının valiler, kaymakamlar ve emniyet müdürleri ile ilgili geniş kapsamlı bir atama kararnamesi üzerindeki çalışmayı tamamlama aşamasına geldiği bildirildi. Hükümet kaynaklarına göre, valiler kararnamesi ile ilgili iddia edildiği gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında herhangi bir ‘Problem’ yaşanmıyor. Aynı kaynaklar, bu konuda Davutoğlu’nun, Cumhurbaşkanı’na herhangi bir liste bile sunmadığını belirtiyor. Edinilen bilgilere göre,  Güneydoğu’da terör operasyonlarının sürdüğü bazı il ve ilçelerdeki vali, kaymakam ve emniyet müdürleri ile ilgili gelen şikâyetler devletin zirvesinde görüşüldü. Ancak değişikliklerin genel kararname ile yapılması görüşü öne çıktı. Hükümete yakın kaynaklar, şikâyete konu olan isimlerle ilgili İçişleri Bakanlığı ayrı bir çalışma yaparak hem Başbakana, hem de Cumhurbaşkanına iletti. 
EN KAPSAMLI KARARNAME
Hem şikâyete konu olan isimler, hem de rutin değişikliklerle birlikte mayıs ayında yayınlanması beklenen kararnamenin geniş kapsamlı olacağı belirtilirken, özellikle paralel yapıyla bağı olduğu tespit edilen emniyetçilerle ilgili ‘Ayıklama’ çalışması yapılacağı ifade ediliyor. Hükümet kaynakları, “Şu anda, İçişleri Bakanlığında liste hazırlanıyor, ancak henüz başbakana ya da cumhurbaşkanı ile paylaşılan bir liste söz konusu değil. Çalışmada, öncelikli olarak paralel ayıklaması yapılacak. Bununla ilgili ayrı çalışma yapıldı. Özellikle bölgede, Cumhurbaşkanının da işaret ettiği paralel yapıya yakın emniyet müdürlerinin yer değişikliği gündeme gelecek. Bu konuda, hazırlanan raporlarda emniyet içindeki üst düzey birimlerde görevli olanların yüzde 40’nın paralel yapıya yakın olduğu tespiti yapıldı” görüşünü dile getirdi. Hükümet kaynakları, özellikle valiler kararnamesinin bugüne kadar çıkan kararnamelerin en kapsamlısı olabileceğine dikkat çekiyor. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde paralel yapıya yakın isimler nedeniyle Türkiye’nin terörle mücadelede zaman zaman zorlandığını söylemişti. 
CUMHURBAŞKANI NE DEMİŞTİ
 Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde paralel yapıya yakın isimler nedeniyle Türkiye’nin terörle mücadelede zaman zaman zorlandığını söylemişti. Erdoğan, “Bugün Türkiye, terörle mücadelede bu kadar zorlanıyorsa bunda paralel yapının, istihbarat ve terörle mücadelede birimlerimize verdiği zararın önemli payı vardır” demişti. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı külliyesinde bazı AK Parti milletvekilleri ile görüşmesinde “Son günlerde şehit sayısındaki artışın sebebi, paralel yapıya yakın polis ve askerlerden kaynaklanıyor. İstihbarat zafiyeti olabiliyor. Bunun nedeni de bu yapının elamanları. İstihbarat paylaşımında sorun çıkarıyorlar, yanıltıyorlar” ifadelerini kullanmıştı.

PARALEL SAVCILARA ‘KIZAK’ FORMÜLÜ

Paralel yapının en güçlü olduğu yerlerden biri olan hakim ve savcılar ile ilgili de bazı yeni adımların gündeme geleceği belirtiliyor. AK Parti kurmaylarına göre, paralel yapıya yakın olduğu düşünülen 5 bine yakın hakim ve savcı bulunuyor. Bu sayının en az bin 500’ünün mesleğe giriş sınavlarında yapılan usulsüzlüklerle hakim-savcı oldukları belirtiliyor. AK Parti yönetimi, bu yolla hakim savcı olan paralel yapıya yargı mensuplarının görevlerine son verilmesi için yasal hazırlık yapıyor. Geri kalanların ise pasifize edilmesi planlanıyor. Bu kapsamda hakim ve savcıların görevlendirilebileceği yeni bir unvan ve kadro düzenlemesi yapılacağı, görevden alınacak veya pasifize edilecek yargı mensuplarının bu kadrolara kaydırılması hedefleniyor. Böylece kürsüde ve aktif görevlerde olan hakim ve savcılar kızağa çekilmiş olacak. Devletin gizli bilgilerine, UYAP sistemine ulaşmaları da engellenecek.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...