Emîr’den Türkiye’ye teşekkür

Düzenleyen:
Emîr’den Türkiye’ye teşekkür

GÜNDEM Haberleri

Katar Emîri Şeyh Tamim, diyaloğa açık olduklarını ancak krizin çözümünde Doha’nın egemenliğine saygı duyulması gerektiğini vurguladı.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır’ın “teröre destek vermekle” suçlayarak yaptırım uyguladığı Katar’ın yetkilileri, geri adım atmayarak Orta Doğu’nun son krizinde sınavı başardıklarını düşünüyor. Orta Doğu’nun Körfez’deki son krizinin 5 Haziran’da başlamasından 1,5 ay sonra ilk defa konuyla ilgili açıklama yapan Katar Emîri Şeyh Tamim bin Hamad es-Sani, ülkesinin zorlu bir sınavdan başarıyla çıktığını söyledi. Tamim “Daha önce hiç görülmemiş kışkırtmalar, iftiralar ile eşi görülmemiş vesayet ve abluka girişimine maruz kaldık. Maruz kaldığımız bu kampanya önceden planlanmıştır. Biz bir sınava girdik ve sınavı başardık” dedi.
Tamim, krizin çözümü için “egemenliğe saygı üzerine kurulu” diyaloğa hazır olduklarını da belirtti. Katar krizinin başlamasından bu yana Kuveyt’in ara buluculuk çabaları ve birçok ülkenin diyalog çağrısı yaptığına dikkati çeken Tamim “İkili iş birliği anlaşmasını derhal yürürlüğe koyarak Katar’ın temel ihtiyaçlarını karşılaması’’ sebebiyle Türkiye’ye teşekkür etti.

ERDOĞAN’DAN KÖRFEZ TURU
Bu arada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün başlayacak ve 2 gün sürecek Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar ziyareti, krizin çözümünde önemli bir eşik olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, Erdoğan’ın ziyarette bölgenin güvenliği ve Araplar arasındaki birliktelik gibi konuları vurgulayacağını belirterek, krize yönelik bir uzlaşma zemininin yakalanabileceği yorumunda bulundu. İşte uzmanların görüşleri:

UZLAŞMA ZEMİNİ VAR
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Uysal: Türkiye ve Suudi Arabistan, Katar konusunda birbirlerine karşı olmalarına rağmen saygı ortamında ve bir anlamda jest sayılabilecek bir söylem kullandı. Buradan iki ülkenin de birbirini önemsediği mesajı çıkar. Bu anlamda bence bir iş birliği olabilir. Bir uzlaşma zemini var.

ÖNEMLİ EŞİK OLUR
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Ataman: Krizin ne kadar süreceği diğer bölgesel gelişmelerin seyrine göre değişecektir ama bu ziyaretle beraber en azından krizin tırmanmasının önüne geçileceğini düşünüyorum. Krizin dondurulması, çözümü ve yönetimi için önemli bir eşik olacaktır.

BİRLİĞE VURGU YAPACAK
Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şahin Şahin: (Cumhurbaşkanı Erdoğan) Daha çok Körfez’in güvenliği ve Araplar arasındaki birlikteliği vurgulayacaktır diye düşünüyorum. Hem Suudi Arabistan hem de Katar’a gidecek olması bunu gösteriyor.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...