Emekli Orgeneral Ergin Saygun'un 2019'daki uyarısı yeniden gündem oldu: Sırada Türkiye var

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri  / Haber Merkezi

Eski Genelkurmay İkinci Başkanı ve Birinci Ordu komutanı Ergin Saygun'un 2019'daki 'İsrail' uyarısı Orta Doğu'daki ateş çemberinin ardından yeniden gündem oldu. Saygun, Türk-Amerikan ilişkilerinin tartışıldığı bir panelde Orta Doğu’da İsrail’e düşman ülkelerin bertaraf edildiğini belirterek sıradaki hedefin Türkiye olduğunu söylemişti.

İsrail-Hamas çatışmaları nedeniyle Orta Doğu yangın yerine dönerken İsrail kuzeyden girdiği Gazze’de kanlı saldırılarına devam ederek ilerleyişini sürdürüyor. 

İsrail’in hamisi ABD ise gönderdiği silahlar ve yardımlar ile Gazze'deki katliamı finanse ediyor. Son olarak bölgeye uçak gemisi gönderen ABD, hem Akdeniz’de hem de Körfez’de birliklerini takviye kuvvetlerle de besliyor.  İsrail'in saldırılarına Batı'nın sessizliği ise dikkat çekiyor. Gazze'de her gün yeni bir katliam yaşanırken İsrail'in ve ABD'nin bölgedeki esas amacı merak ediliyor.

2019'DAKİ KONUŞMA YENİDEN GÜNDEM OLDU

Orta Doğu'daki gerilimin zirve yaparken Emekli Orgeneral Ergin Saygun'un 2019'da yaptığı konuşma da yeniden gündem oldu. 

2019'da Türk-Amerikan ilişkilerinin tartışıldığı bir panele katılan eski Genelkurmay İkinci Başkanı ve Birinci Ordu komutanı Ergin Saygun iki ülke arasındaki S-400 sorununa değinmiş ve S-400’ün Ankara-Washington arasında küçük bir soru olduğunu belirtmişti. Saygun Ortadoğu’da İsrail’e düşman ülkelerin bertaraf edildiğine dikkat çekerek 'Sırada da Türkiye var' demişti.

'ABD TÜRKİYE'NİN BÖLGESEL BİR GÜÇ OLMASINI İSTEMİYOR'

Saygun,  yeniden gündem olan konuşmasının devamında şu ifadeleri kullanmıştı;

“Eğer S-400 problemini bitirme konusunda uzlaşırsak, eminim yeni talepler olacaktır. 'İran’la anlaşma yapma!' eğer buna 'evet' dersek sonrasında 'Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt devleti kuracağız, buna muhalif olma', eğer buna 'hayır' derseniz, size 'Kıbrıs’ta gaz ya da petrol arama hakkınız yok' diyeceklerdir. Yani problem bana göre S-400 ya da F-35’lerin Türkiye’ye verilmemesi değil. Amerika Türkiye’nin bağımsız dış politikasından memnun değil ve Türkiye’nin bölgesel bir güç olmasını istemiyor.

Türkiye’nin F-35 projesinden dışlanması 10 yıl önce dış ilişkiler komisyonunda tartışıldı. Çünkü Türkiye F-35’leri alırsa bu Ortadoğu’daki dengeleri değiştirecekti. İsrail hava üstünlüğünü kaybedecekti. Amerika ve Batı için Orta Doğu’da iki önemli konu var. Biri İsrail’in diğeri de enerji kaynaklarının güvenliği. Ortadoğu’da İsrail’e dost ülke yok. Bir tane yapabilirler: Bağımsız bir Kürt devleti. Bu yeterli mi hayır, düşmanlarını da elemeniz gerekiyor."

'SIRADA TÜRKİYE VAR'

Irak, Suriye örneklerini vererek İsrail’e düşman ülkelerin bertaraf edildiğini ileri süren Saygun’a sırada Türkiye'nin olduğunu şu sözlerle ifade etmişti;

Bu sıranın sonunda Türkiye var. Bunu tüm kalbimle söylüyorum. Bunu söylerken de çok üzgünüm. Ama doğru olan bu. Eğer Amerika sizi düşman olarak görüyorsa asker olarak kendimi savunmalıyım. Amerika’ya karşı da kendimi Amerikan silahıyla savunacağımı bekleyemezsiniz. Eğer Amerika’dan bir şey alırsanız, bunun kaynak kodlarını alamıyorsunuz. Amerika gizli tutuyor. Yani eğer kullanmanızı istemiyorsa sahip olduğunuz her silahı kilitleyebilir”


Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...