Elektronik atıklara yeni ölçütler

Elektronik atıklara yeni ölçütler

GÜNDEM Haberleri

Elektronik eşya atıklarının geri dönüşümü, toplanması ve ayrıştırılmasına ilişkin iş yapan tesislere yeni ayar geliyor.

Konuyla ilgili mevzuatların daha adilane olması ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla atıkların geri dönüşümü, toplanması ve ayrıştırılmasına ilişkin yeni bir standart getirilecek. Bu yeni standart konusunda Türk Standartları Enstitüsü(TSE) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birlikte çalışacak. nbsp;Yönetmeliklerin adil bir şekilde uygulanması ve haksız rekabet koşullarının oluşmaması için başlatılan atık elektrikli ve elektronik eşyaları işleme tesislerine yönelik Türk Standardı çalışması 2015 yılı içerisinde tamamlanacak. Ayrıca yine elektrikli ve elektronik eşya atıklarının geri dönüşümüne, toplanmasına ve ayrıştırılmasına yönelik tesislere lisans verme ve lisans yenileme ölçütleri detaylı bir şekilde ortaya konacak.Daha öncesinde Resmi Gazete'de yayımlanan Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların (AEEE) Kontrolü Yönetmeliği'nde bir maddesinde AEEE işleme tesislerinin hangi kriterleri yerine getirmesi belirlenmişti. Bu konuda standart çalışmalarının başlamasıyla birlikte belli bir standardın belirlenmesi sonrasında elektronik atık işi yapan tesislerin lisanslandırılmasıyla ilgili mevzuat yenilenecek. Mevzuat söz konusu tesislerin lisanslandırılmasıyla ilgili daha detaylı bir hale getirilecek.
nbsp;
GELİŞMİŞ ÜLKELER ELEKTRONİK ATIKTA ZİRVEDE
Dünya'nın en gelişmiş ülkeleri elektronik eşya atıkları konusunda başı çekiyor. Her yıl dünyada 50 milyon tondan fazla elektronik atık ortaya çıkıyor. Ortalama olarak dünyada 7 kilogram olan elektronik atık miktarı Türkiye'de 4 kilograma yaklaşıyor. 2012 yılı verilerine göre Türkiye'de yılda 537.000 ton elektronik atık ortaya çıkıyor. nbsp;Yapılacak çalışmalarla ithalata olan bağımlılığın azaltılmasına da katkıda bulunulacak. nbsp;
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...