El Nino’nun ardından gelen tehlike… Avrupa’yı kavuran Kerberos rotayı Türkiye’ye çevirdi

- Güncelleme:
El Nino’nun ardından gelen tehlike… Avrupa’yı kavuran Kerberos rotayı Türkiye’ye çevirdi

GÜNDEM Haberleri

Dünyayı yakıp kavuran El Nino sıcaklarının ardından yeni tehlike kapıda. Afrika sıcaklarının ardından Kerberos sıcakları dünyayı etkisi altına aldı. Avrupa kırmızı alarm verdi, tehlike komşuya kadar dayandı. Peki Kerberos nedir? Kerberos sıcakları nerelerde etkili olacak?

Kerberos sıcaklarını ismini Yunan mitolojisinden aldı. Yunan mitolojisine göre Hades’in yönettiği yeraltı kapısında bekçilik yapan üç başlı köpek Kerberos, ölülerin tekrar yeryüzüne çıkmalarını önlemekle görevlidir. Kerberos, İtalyan yazar Dante’nin cehennem tasavvurunda da geçmektedir. İtalyan Meteoroloji Derneği tarafından El Nino sonrası oluşan sıcak hava dalgasına Kerberos adı verildi.

EL NİNO’DAN SONRA KERBEROS SICAKLARI VURDU

El Nino hava olayına bağlı olarak gelişen Kerberos sıcakları ülkeleri alarma geçirdi. Avrupa Birliği Uzay Ajansı (ESA) Kerberos sıcaklarının Avrupa’nın güneyinde etkisini göstereceğini, termometrelerin 48 dereceyi bulacağını açıkladı. Avrupa’da ve Kuzey Afrika başta olmak üzere birçok noktada sıcaklıklar rekor seviyelere çıktı. İspanya’da zemin sıcaklıkları 60 dereceyi bulurken, İtalya’da 10 şehirde kırmızı alarm verildi. Çekya’da ise 24 derecelerde seyreden sıcaklık 36 dereceyi buldu.

El Nino’nun ardından gelen tehlike… Avrupa’yı kavuran Kerberos rotayı Türkiye’ye çevirdi

Dünyayı saran Kerberos sıcak hava dalgası Türkiye’yi de etkileyecek. Sıcaklığın Çanakkale, Balıkesir ve İzmir'de ise daha yüksek sıcaklıklara çıkarak 38-39 derecelerde ölçüm yapılacağı öngörülüyor. Ege'nin iç bölgelerinde sıcaklıkların 40 derece ve üstüne çıkması bekleniyor. Antalya'da sıcaklıkların 43 derece olması beklenirken Adana ve Aydın'da ise 44 derecelere ulaşacağı tahmin ediliyor. İstanbul’da 2000 yılında 40.8 olarak ölçülen sıcaklığın hafta sonu kırılması bekleniyor. 

İSTANBUL'DA SICAKLIK REKORU

Havaforum Twitter hesabından yapılan paylaşımda İstanbul’da hava sıcaklarının 23 yılın rekorunu kırmasının beklendiği belirtildi. Paylaşımda “İstanbul'un sıcaklık rekoru 40.6 derece. Bu rekor da 13 Temmuz 2000 tarihinde kaydedildi. 14 Temmuz Cuma ise 37-40 derece arasında bir sıcaklık beklentimiz var. Rekora yaklaşıyoruz. Rekor kırılır mı, belirsiz” ifadelerine yer verildi.

El Nino’nun ardından gelen tehlike… Avrupa’yı kavuran Kerberos rotayı Türkiye’ye çevirdi

SICAKLIKLAR İÇİN UYARI GELDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Sıcak çarpması ciddi bir klinik durumdur. Yaşlılar ve çocuklar, diyabet hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, astım gibi kronik rahatsızlıkları olanlar sıcak çarpmasında yüksek risk grubundadır. Bu gruptakilerin sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz." dedi.

 

 

   

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...