El Nino için yeni tarih verildi! Sıcak hava 40-45 dereceleri görecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
El Nino için yeni tarih verildi! Sıcak hava 40-45 dereceleri görecek

GÜNDEM Haberleri

Prof. Dr. Şermin Tağıl, "El Nino önümüzdeki 2024 yılına damgasını vuracak gibi. Normalde 9-12 ay devam etmekte ama bunun ne olacağını şimdiden söylemek çok erken." dedi. Sıcak havanın 40-45 dereceleri görebileceği bildirildi.

Türkiye sıcak havayla boğuşmaya devam ediyor. Tüm bölgeleri etkileyen sıcak ve bunaltıcı havanın temmuz sonuna kadar devam etmesi, özellikle bu hafta sonu yeni sıcak hava rekorlarının kırılması bekleniyor.

SICAK HAVADA REKOR GELİYOR

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Bakırçay Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, sıcak hava dalgasının Türkiye ve Avrupa'nın büyük bir kısmını etkisi altına aldığını belirtti. Tanığ, ikinci sıcak hava atağının da dünden itibaren başladığını vurguladı.

Sıcak havanın özellikle cumartesi ve pazar daha da artacağını aktaran Tağıl, "Özellikle Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'da Meteoroloji Genel Müdürlüğünün kayıtlarına göre 40 derecenin üzerinde sıcaklıklar bekleniyor. Hatta bazı yerlerde mevsim normallerinin aşırı üstüne çıkarak rekorlar dahi kırılabilir. Mesela Antalya'nın rekoru 45 derece. Bu rekoru tekrar gerçekleştirebilir. El Nino etkisiyle ağustosta mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıkları bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

El Nino için yeni tarih verildi! Sıcak hava 40-45 dereceleri görecek

Sıcak hava dalgasının şiddetli hissedilmesinin birçok nedeni olduğunu belirten Tağıl, bunlardan en önemlisinin "Sahra kökenli yüksek basınç sistemi" olduğunu söyledi.

Bunun dışında "atmosfer" ve "okyanus olayı" denilen El Nino'nun gerçekleştiğini bildiren Tağıl konuyla ilgili şunları söyledi:

"Nisan ayından beri dünya sularının ısındığını görüyoruz. Hatta geçtiğimiz yıllardan çok yüksek derecede bir ısınma kaydedilmiş durumda. Bu da El Nino olayının gerçekleşmesine neden oldu. Okyanus sularının ısınması havanın da ısınmasına neden oluyor. Okyanus suları depoladığı sıcak havayı da atmosfere veriyor. Üst üste 2 faktörün etkili olmuş olması sıcak hava dalgalarının etkisini artırmasına neden oldu. El Nino önümüzdeki 2024 yılına damgasını vuracak gibi. Normalde 9-12 ay devam etmekte ama bunun ne olacağını şimdiden söylemek çok erken."

El Nino için yeni tarih verildi! Sıcak hava 40-45 dereceleri görecek

"ANİ KAR ERİMERİ OLACAĞINI SÖYLEYEBİLİRİZ" 

Ekosistemin bir denge unsuru olduğunu belirten Tağıl, sistemin bozulmasının tüm canlı yaşamını ilgilendirdiğini ifade etti.

Sıcak havanın insan, hayvan ve bitkilerin yaşamını tehdit edeceğine dikkat çeken Tağıl, "Özellikle hassas gruplar yaşlılar açısından günün sıcak zamanlarında dışarı çıkmaları çok tehlikeli. Bitkiler açısından da bu kavurucu dediğimiz ekstrem sıcaklıklar su ihtiyacını arttırmakta ve zeminin aşırı kuruması birikmiş sıcaklık dediğimiz bitkinin erken olgunlaşmasına neden olacaktır. Bu zincirleme sorun önümüzdeki zaman diliminde gıda güvenliğini tehlike altına atabilir. Diğer yandan zemin kuruyor. Aşırı kuruduğu için de yangın frekansının artmasını bekliyoruz. Su varlığını çok etkileyeceğini düşünüyoruz. Çünkü kar erimeleri var. Kar bizim önemli bir su depomuz. Ani kar erimeleri olacağını söyleyebiliriz. Nitekim Ağrı'da bunun yaşattığı seli gördük." diye konuştu.

El Nino için yeni tarih verildi! Sıcak hava 40-45 dereceleri görecek

HAFTA SONUNA DİKKAT

Prof. Dr. Tağıl, termometrelerin gösterdiği sıcaklıktan çok hissedilebilir sıcaklığın önemli olduğunu, hafta sonu 40-45 derecelerin görülebileceğini de ifade etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

El NİNO OLAYI NEDİR? 

El Nino olarak bilinen ve gezegenin 1-2 yıllığına ısınmasına yol açan hava olayı Pasifik Okyanusu’nda başladı. ABD’li bilim insanları, El Nino nedeniyle önümüzdeki yılda sıcaklık rekoru kırılmasını bekliyor. 2024'te ise muhtemelen Dünya’nın sıcaklık rekoru kırılması bekleniyor. Uzmanlar El Nino’nun 2024 baharına kadar etkin olması ve sonrasında yavaş yavaş etkisini yitireceği düşünülüyor.

EL NİNO EN SON NE ZAMAN OLDU?  

En son El Nino olayı 2015-2016 arasında yaşanmış ve dünya genelindeki hava olaylarına büyük etkisi olmuştu. 2016 yılı bu sebeple kayıtlara geçen en sıcak yıl oldu. 2018 yılı El Nino'nun zıttı olarak tabir edilen La Nina ile başladı. La Nina'nın görüldüğü dönemde Pasifik Okyanusu yüzey ısısı, mevsim normallerinin altında seyreder. Dünya Meteoroloji Örgütü, La Nina evresinin sona erdiğini ve 2018 yılının sonlarına doğru yüzde 70 ihtimalle El Nino safhasının başlayacağını duyurmuştu.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...