Ekonomist Necmettin Batırel'den dolar uyarısı: Alım için yüksek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Ekonomist Necmettin Batırel'den dolar uyarısı: Alım için yüksek

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'de 14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kaldı. Seçimler yaklaşırken dolar ve altın fiyatlarında yaşanan yükselişin devam edip etmeyeceği merak konusu oldu. Vatandaş “Altın yükselecek mi?”, “Dolar 25-26 lirayı bulacak mı?” sorusu sormaya başladı. Seçim döneminde doğru yatırım neye yapılmalı? Türkiye Gazetesi ekonomi yazarı Necmettin Batırel, “Dolar alım için yüksek” diyerek seçim sonrasındaki yeni döneme dikkat çekti.

Yurt içi ve yurt dışı piyasaları Fed ile TCMB tarafından açıklanacak faiz kararlarına kilitlenmiş durumda. Bir önceki toplantısında politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit tutan TCMB’nin bu haftaki toplantıda ne yönde bir karar vereceği merak ediliyor. Geçen ay faizi 25 baz puan arttıran Fed’in ise faiz arttırma kararlarında sona geldiği ifade ediliyor. Ayrıca dünyada resesyon riski ve ABD’de borç krizi dünyayı tedirgin ederken altın fiyatlarında hızlı bir artış görünüyor. Seçimlerin yaklaştığı Türkiye’de ise dolar kurunda ve altında yükselişler dikkatlerden kaçmıyor. Bu atmosferde ekonominin seyri hangi yönde ilerleyecek? Türkiye Gazetesi ekonomi yazarı Necmettin Batırel, TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi.

ŞU AN DOLAR ALMAK UYGUN DEĞİL

“Dolarda iki fiyat oluştu” diyen Batırel, dövize ulaşmanın zorlaştığını kaydederek şunları söyledi: “Merkez Bankası bankalara döviz satışlarında farkın açılmasını istedi, bankalar ithalatçı olmayan şirketlere döviz satmıyor. Şirketler de Tahtakale’ye yöneldi, eski sisteme yöneldiler. Dolar 20 lira 55 kuruşa kadar yükseldi. Aşırı talep yoğunluğu oluştu. Tahtakale’de 1 milyon dolar isteseniz 15 gün sonrasına gün veriyorlar. Şu aşamada dolar alınmaz, fiyatı yüksek” dedi. 

DOLAR DEĞER KAYBEDECEK

ABD’nin Türkiye’ye savaş açmasından dolayı dolar kurunun arttığının altını çizen Batırel, “Doğal gazımızda ödediğimiz fiyatlarda yüzde 20’lik bir düşüş olacak, dünyada petrol fiyatlarında düşüş var, brent petrol 80 dolara düştü. ABD resesyona gidiyor. Enerji faturamız düşecek, Gabar’da yeni petrol bulundu. Güneş ve rüzgar enerjisi ile de atılımlar var. Enerji faturaları düştükçe dolar kurunu mutlaka etkileyecektir” dedi.  

DOLARIN 25-26 LİRA OLMASI SÖZ KONUSU DEĞİL

Kur Korumalı Mevduatı değerlendiren Batırel, faiz lobisinin Türkiye’de kar edemediğine belirterek “Doların 25-26 lira olması mümkün değil. Algı operasyonu yapıyorlar. Ekonomiyi çökertmek için elinden geleni yapıyorlar. İş dünyası güven endeksi 108 seviyesine yükseldi, bu iyileşmeyi gösteriyor” ifadelerini kullandı. 

Seçim sonrasında ekonomi yönetiminin eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e bırakılacağına dikkat çekerek şunları söyledi: “Şimşek, ekonominin gerekleri neyi gerektiriyorsa o kararı alacak, faizi yükseltmek gerekiyorsa yükseltecek, kuru düşürmesi gerekecekse düşürecek.”

ABD EKONOMİSİ KÖTÜYE GİDİYOR

ABD’nin faizi ikinci dönemde faizi düşürmesinin beklendiğini kaydeden Batırel “ABD’de borç limitini artırma sorunu var. ABD ekonomisi kötü sinyaller veriyor, burası sorun verince dünya da etkileniyor” dedi. 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...