Ekmeklerini kardan çıkarıyorlar

Antalya'nın Akseki ilçesinde Toroslar'ın yüksek kesimlerinde oburk ve mağaralarda biriken kar, birçok vatandaşın geçim kaynağı oluyor.
Akseki ilçesinin 2 bin rakımlı Çimi Yaylası Kuyu mevkinde 70 metrelik çukura inen bazı vatandaşlar, 40 metre obruktan çıkardıkları karı ilçe pazarında kar satıyor. Obruktan kar çıkaran 55 yaşındaki Ahmet Arıcı, 2 bin metre rakımlı Çimi Yaylası Kuyu mevkinden kar çıkardıklarını anlatarak, "Çimi Yaylası kar obruğu 40 metredir. Kar obruğunda hiçbir zaman kar bitmemektedir. Şu anda kar obruğunda tahminen 20 metre civarında kar var. Günde ortalama 80-100 kişi buradan her gün kar almasına rağmen burada kar bitmiyor. Geçmişimizde atalarımız burada su yokken küçük ve büyük baş hayvanlarımızı buradan kar alarak hayvanlarını sulamışlardır. Geçmişte 15-20 yıl öncesinde klimaların olmadığı dönemlerde dedelerimiz, serinleme olayını karlarla yapmaktaydılar. Hava sıcaklığı tahminen 10 derece" dedi.
##tgvideo##
YAZ AYLARINDA 'KARLAMA' İLE GELEN SERİNLİK
Toroslar'ın yüksek kesimlerinden toplanan karın yaz aylarında ilçe pazarlarında vişne şurubu ve pekmez ile karışımndan oluşan 'karlama' satan Mustafa Özer isimli vatandaş ise baba mesleğini sürdürdüğünü söyledi. Toroslar'ın 2 bin metre yüksekliğindeki Çimi Yaylası'nda zirvedeki mağaralara biriken karları, plastik örtü ve özel malzemelerden yapılmış çuvallarla taşıdığını anlatan Özer, başta vişne olmak üzere çeşitli meyvelerin şuruplarıyla karıştırdıkları 'karlama şerbeti'ni satarak geçimini sağladığını belirtti.
KAR MİKROP BARINDIRMAZ
Özer, 1 TL'den günlük 100-150 bardak karlama sattığını anlatarak, ''Toroslar'ın zirvesinden bin bir güçlükle kar indiriyoruz. Ancak kimileri buz fabrikalarından satın aldıkları yapay karı satıyor. Doğal ortamdan getirdiğimiz kar daha sağlıklı. Gerçek
kar mikrop barındırmaz'' dedi.