Edirne'de alarm verildi! Yüzlerce kişi tahliye ediliyor

Edirne'de alarm verildi! Yüzlerce kişi tahliye ediliyor

GÜNDEM Haberleri

Edirne'de Meriç ve Tunca'nın tehdit ettiği yerleşim yerleri tahliye ediliyor. İl merkezi ile ulaşım tamamen kapanırken mahsur kalan 6 kişi yardım istedi.

Bulgaristan'daki aşırı yağışlardan dolayı Tunca ve Meriç Nehri'nin debilerinin artarak taşmaya başlaması üzerine kriz masası kuruldu. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı 'Acil' koduyla toplantı yaptı. Taşkın sebebiyle il merkezi ile bağlantısı kesilen Karaağaç Mahallesinde yaşayan halk, evlerinden boşaltılarak okullara yerleştirilmeye başlandı. Vali Dursun Ali Şahin ise kriz masası kararlarını gazetecilere açıkladı. Merkez ile Karaağaç Mahallesi arasındaki ulaşımı sağlayan bütün köprülerin trafiğe kapatıldığını ifade eden Vali Şahin, taşkından etkilenen Karaağaç'ta evlerin boşaltıldığını söyledi. Yaklaşık bin 500 kişiyi yatılı bölge okuluna yerleştirmeye başlandıklarını belirten Vali Şahin, nehir sularının bu gece saat 21.00 sıralarında en yüksek seviyelere ulaşacağını kaydetti.

2006 ve 2008 yıllarında nehir debilerin bin 800 seviyelerine ulaştığını bu defa ise bu seviyelerin 2 bin 500'lere çıkmasının beklendiğini açıklayan Vali Şahin, "Tedbir amaçlı olarak, Karaağaç'ın bir bölümünü bin 500 kadar kişiyi, orada bulunan yatılı okullara nakliyesini başlamış bulunmaktayız. Diğer kalanları da şehrin bu tarafına geçirmeye maalesef imkan kalmadı. Köprüler kapalı olduğundan kapalı spor salonlarına maalesef intikallerini sağlayamıyoruz. İki helikopter istedik, afad'tan o iki helikopter İstanbul ve Ankara'dan görevlendirmeleri yapılarak yola çıktı. Sadece helikoptrelerin gelişi değil, su altı ve su üstü kurtarma timleri de görevlendirmeleri AFAD tarafından sağlanarak Edirne'ye geliyor. sağlık Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu da İstanbul'dan Edirne'ye bir ambulans helikopter görevlendirmesi yapıldı. Onun da yola çıktığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

nbsp;Edirne'de alarm verildi! Yüzlerce kişi tahliye ediliyor

MAHALLE VE KÖY TAHLİYE EDİLİYOR
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, akşam saat 21.00 sıralarında Meriç nehir debisinin 2500 metrekübe çıkmasının beklendiğini ve bu nedenle Karaağaç Mahallesi'ndeki 500 kişinin spor salonuna, Tunca Nehri kenarında bulunan Değirmenyeni Köyü'nün de tamamının güvenlik gerekçesiyle tahliye edilmesine karar verildiğini açıkladı. Vali Şahin, tedbiren sağlık bakanlığı'ndan, AFAD ve askeriyeden helikopter talep ettiklerini ve arama kurtarma ekiplerinin de Edirne'ye yönlendirildiğini söyledi. nbsp; nbsp;
nbsp;Edirne'de alarm verildi! Yüzlerce kişi tahliye ediliyor

MAHALLE SAKİNLERİ ENDİŞELİ
Karaağaç Mahallesi sakinlerinde diyaliz hastası Necmi İrmisit, yarın diyalize girmesi gerektiğini belirterek, "Her sene su taşkınları olmuyor, geçen yıl olmamıştı ancak bu sene durum kötü. Diyaliz hastasıyım. Yarın diyalize girmem gerekiyor, bakalım nasıl gideceğim?" diye konuştu.

Diğer bir mahalle sakini Yılmaz Kuş da eşinin hamile olduğunu ve sağlık durumundan endişe ettiğini dile getirerek, "Taşkınlar artık senede iki sefer olmaya başladı. İşimize gidemiyoruz. Sayın başbakana sesleniyorum. Bu işe bir çare. Mağduruz. Eşim hamile ve burada hiçbir sağlık güvencemiz yok" dedi.

BÖLGEYE HELİKOPTERLER SEVK EDİLİYOR
Sağlık Bakanlığı tarafından bölgeye 3 adet arama kurtarma, bir adet de ambulans helikopterin gönderilmesi bekleniyor.
nbsp;Edirne'de alarm verildi! Yüzlerce kişi tahliye ediliyor

GEÇİŞLER ASKERİ PALETLİ ARAÇLARLA YAPILACAK
Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açması sonucu Meriç ve Tunca Nehri'nin taşmasıyla yaşanan sel felaketinde yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesine uluşamı sağlayan Lozan Caddesi'nin sular altında kalması nedeniyle tekerlekli araç geçişlerine kapatıldı. Bu nedenle Pazarkule'den Yunanistan'a karayolu ile geçişler durdu. Karaağaç Mahallesi'ne geçişler paletli askeri araçlarla sağlanacak. Meriç Nehri kenarındaki iş yerleri ile şehitlik sular altında kaldı. Denizi andıran görüntülerin yaşandığı yol boyunca, Kent ormanı ve Edirne İl Orman İşletmeleri Müdürlüğü binasını da sular altında bulunuyor.

CEPHANELİK TAŞINIYOR
Edirne 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı askeri birliklere ait Yunanistan sınırındaki cephaneliklerde bulunan 93 ton mühimmat güvenli bölgelere taşınmaya başlandı.
nbsp;Edirne'de alarm verildi! Yüzlerce kişi tahliye ediliyor

KIZILAY'DAN YARDIM İSTENDİ
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, saat 21.00 sıralarında nehir seviyesinin 2500 metreküp/saniyeye ulaşacağını ifade ederek, Karaağaç ve Değirmenyeni köyleri için tahliye kararı aldıklarını açıkladı. Karaağaç Mahallesi'nden 500 haneyi oradaki en yakın okullara ve yatılı bölge okullarına tahliye edeceklerini anlatan Vali Şahin, "İki helikopter AFAD'tan istedik. Şu anda İstanbul ve Ankara'dan görevlendirmeler yapılarak yola çıktı. Su altı ve su üstü kurtarma timleri de geliyor. 10'ar kişilik 2 tim görevlendirilmesi AFAD tarafından yapıldı. Sağlık Bakanımızda ambulans helikopteri görevlendirdi. Meriç ve Arda'da su seviyesinin yükseleceği ifade ediliyor. Sofya Büyükelçiliğinden aldığımız bir notada Çarşamba günü en doruk noktaya ulaşacağı Meriç ve Arda nehirlerindeki su seviyelerinin daha üst seviyelere ulaşacağı ifade ediliyor. Bu arada Kızılay'dan bin battaniye, bin 500 kişiye 5 gün yetecek kadar gıda maddesi, bin yatak talebinde bulunduk. Şuanda Değirmenyeni köyünde su seviyesi seddelerle sıfır noktasına geldi. Orada yarılmadan korkulduğundan köyün boşaltılması için jandarma sevkiyatı yapıldı" diye konuştu.
nbsp;Edirne'de alarm verildi! Yüzlerce kişi tahliye ediliyor

ESKİ BAŞKAN SEDEFÇİ BOTLA KURTARILDI
Edirne'de 20 yılı aşkın süredir belediye başkanlığı yaptıktan sonra CHP'den aday gösterilmediği için geçen yerel seçimlere DSP'den aday olan ancak kaybeden Hamdi Sedefçi de taşkından etkilendi. Sedefçi, Meriç Nehri kıyısında bulunan evinde, aniden gelen taşkın suları nedeniyle mahsur kaldı. AFAD ekipleri tarafından zodyak botla evinden alınan Sedefçi, ekiplere teşekkür ederken bahçesindeki tüm hayvanların taşkın suları nedeniyle telef olduğunu söyledi.
nbsp;Edirne'de alarm verildi! Yüzlerce kişi tahliye ediliyor

RÖMORKTA MAHSURLAR
Edirne'de Yunanistan ve Bulgaristan'daki aşırı yağışların ardından taşan Tunca ve Meriç Nehirleri'ndeki yükseliş sürerken, 6 kişi Karaağaç Mahallesi Lozan Caddesi'ndeki bir depoda traktör römorkunun üzerine mahsur kaldı. AFAD ekiplerinden yardım isteyen Mustafa Yemver, beraberindeki 5 kişi ile birlikte depoda ürünleri taşkın için topladıktan sonra yükselen sularda mahsur kaldıklarını söyledi. Yemver, "Biz sabah saatlerinde depoyu toplamak için geldik. Ancak daha sonra sular yükselince burada kaldık. Yardım istedik geleceğini söylediler ama gelmediler. Şu anda benimle beraber Hikmet Fırtın, Gökhan Mavzer, Erdal Dere, Suat Koyuncıoğlu ve Selim Ölmez traktör römorkunda 4 saattir mahsur durumda yardım bekliyoruz" dedi.

MERİÇ 1910'U GÖRDÜ
Taşan Tunca ve Meriç Nehirleri'ndeki yükseliş sürüyor. Devlet Su İşleri 11'nci Bölge Müdürlüğü'nün saat 18.00 ölçümlerine göre Tunca 361 metreküp/saniye, Meriç nehri ise 1910 seviyesine yükseldi. Edirne Belediye Başkanlığı, Karaağaç Mahallesi'ndeki evlerine dönemeyen 48 kişi kent merkezindeki otellere yerleştirdi.

GERİ DÖNEMİYORLAR
Sabah askeri araçlar kent merkezine gelen ancak geri dönemeyenlerden Göksen Işıklar, 3 yaşındaki bebeğinin babasıyla evde yalnız kaldığını anlatarak, "Sabah işe gitmek için askeri araçla geçmiştim. Şuanda geri gidemiyoruz. Benim 3 yaşında bebeğim var. Babasıyla birlikte şu anda ve onlara kim bakacak" dedi. AJANSLAR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...