Durak ve ailesini bilirkişiler akladı
Aytaç Durak'ın haksız mal edindiği iddiasıyla ilgili olarak yargılandığı davada bilirkişiler haksız mal edinilmediği yönünde rapor hazırladı.
İçişleri Bakanlığı'nca hakkındaki soruşturmalar nedeniyle görevinden uzaklaştırılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın kentleşme için arsa ofisinden belediye adına satın aldığı arsayı eşinin üzerine geçirerek haksız mal edindiği iddiasıyla ilgili olarak eşi, kızı ve yeğeniyle birlikte yargılandığı davada bilirkişiler haksız mal edinilmediği yönünde rapor hazırladı.
28 Mart 2010'da görevden alınan Durak ile ilgili Büyükşehir Belediyesi'nde müfettişlerce inceleme yapıldı. İncelemede, Durak'ın, belediye hizmetlerinde kullanmak amacıyla 1995'te Menekşe Köyü'ndeki 24 bin liraya alınıp imar değişikliği ile konut alanına çevrilen göle nazır 73 dönüm 250 metrekare arsayı eşi 55 bin 200 liraya Fahriye Durak'a devrettiği ortaya çıkartıldı.
İddiaya göre, Durak, yapılan imar uygulamasıyla eşine ait olan 294 ada 2 nolu parsele 8 kata imarlı bina izni, 238 ada 8 nolu parsele 2 kata imarlı lüks villa izni verilmesini sağladı. 55 bin 200 liraya alınan 2 parselin ihbarcı teftiş kurulu başkanlığınca incelemenin yapıldığı 13 Ağustos 2009'da ki değerinin 8 milyon 135 bin liraya yükseldiği, son durum itibarıyla mali değerinin ise reel olarak 5,3 kat arttığı tespit edildi. Emlakçılara göre ise Adana'nın en güzel yerinde olan göle nazır bu yerin bugünkü fiyatının ise 30 milyon lira civarında olduğu iddia ediliyor.
"EŞİM ARSAYI ÇİFTÇİLİK MAKSADIYLA ALMIŞTIR"
İçişleri Bakanlığı'nın verdiği soruşturma izniyle Adana 10. Asliye Ceza Mahkemesi'nde eşi Fahriye, kızı Ayşe Durak Cavcav, yeğeni Anış Ramazanoğlu ve şirketlerinde çalışan Osman Apaydın, Mehmet Tumluer, Veli Üzüm ve Mehmet Kül ile birlikte 'Haksız mal edinmek, atılı suça iştirak etmek' suçlarından 5'er yıl hapis cezası istemiyle yargılanan Durak, suçlamaları kabul etmedi. Durak, "Seyhan Baraj Gölü'nün çevresi yaban hayatı koruma alanı olunca, Gölbaşı Yapı Kooperatifinin de arsasına yapı yasağı gelmiştir. Konut yapma şansını kaybedince de hisselerini eşime satmışlardır. Eşimde arsayı çiftçilik maksadıyla almıştır" diyerek kendisini savundu.
Mahkeme hakimi, 'haksız mal edinilip edinilmediğinin' belirlenmesi için dosyayı Ankara 17. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Emekli Sayıştay üyelerinden oluşan bilirkişilerce 25 Temmuz 2011'de hazırlanan raporda Durak ve ailesinin haksız mal edinmesi iddiasının yerinde olmadığı belirtildi.
Mahkeme başkanı, karar verebilmek için başka bilirkişilerden ikinci bir rapor aldırılmasına karar verdi. İstanbul 40. Asliye Ceza Mahkemesi'nce görevlendirilen TCK ve gayrimenkul konusunda bilgi sahibi 2 kişi, şehir planlamacı ve mali müşavirden oluşan bilirkişiler raporu hazırlayıp mahkemeye gönderdi. Bu raporda da Durak ve diğer sanıkların haksız mal edinmedikleri belirtildi. İddia edilen taşınmazın planlı bir şekilde hazırlanarak zaman içerisinde uygulanan plana uygun olduğuna dikkat çekildi.
Duruşma 24 Ocak 2013'de yapılacak.