Dünyada 14'üncü ülke olacağız: SİHA gemisi tamam, sırada yerli 'uçak gemisi' var

Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi TCG ANADOLU’nun envantere girmesiyle Mavi Vatan’daki gücümüz katlanırken Türkiye, savunmada çıtayı daha da yükseğe koydu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, sırada ‘tam uçak gemisi’ olduğunu söylemesinin ardından savunma sanayi çevreleri, Türkiye’nin uçak gemisine sahip 14. ülke olması hedefine kilitlendi.
YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - TCG ANADOLU’nun Deniz Kuvvetleri Komutanlığının envanterine girmesiyle mavi vatandaki gücümüz katlanırken, Türkiye, savunmada çıtayı daha da yükseltti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, sırada ‘tam uçak gemisi’ olduğunu söylemesinin ardından savunma sanayi çevreleri, Türkiye’nin uçak gemisine sahip 14'üncü ülke olması hedefine kilitlendi. TCG ANADOLU, MİLGEM ve fırkateynlerin ardından Türkiye’nin artık gemi dizaynı ve inşasında önemli bir aktör olduğuna dikkat çekilirken, savunma sanayi kuruluşlarının uçak gemisi için ön hazırlıklara başladığı belirtildi. Uzmanlar Türkiye’nin uçak gemisini inşaat edilebilecek tersane alt yapısına sahip olduğuna dikkat çekiyor.
OĞUZ: HEMEN BUGÜN BAŞLAYABİLİRİZ
Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, uçak gemisi projesi üzerinde teknik altyapının oluşturulması, ihtiyaçların belirlenmesi konusunda bir süredir çalışıldığını söyledi. İspanya ve İngiltere’nin de aralarında bulunduğu çeşitli ülkelerle çeşitli görüşmeler yapıldığına işaret eden Oğuz, “Teknik olarak hemen bugün başlayabiliriz buna. Tersanecilik bilimi açısından bakarsanız hiçbir engel yok önümüzde. Türkiye bu kabiliyete, hem tersane hem de yaptığı gemilerle buna hazır. Ancak öncelikle tecrübe edilmesi gereken konular var. Biz daha önce uçak gemisi veya benzeri amfibi hücum gemisi olan TCG ANADOLU gibi bir gemi yönetmedik. Deniz Kuvvetlerinin bu konuda tecrübe kazanması lazım” dedi.
“TÜRKİYE, HEP KENDİNE ÖZGÜ ŞEYLER YAPIYOR”
Uçak gemilerine eş zamanlı olarak 3-4 uçağın iniş, 3-4 uçağında kalkış yaptığını bunun da operasyonel açıdan dünyanın en zor işi olduğunu vurgulayan Oğuz, bu gemilerinin pistlerinin dar ve kısa olduğuna dikkat çekti. Oğuz, şunları söyledi:
“Bu çok büyük bir tecrübe. Bunun kazanılabilmesi lazım. Türkiye donanması henüz bu kabiliyete sahip değil. Elbette bunu öğrenecek, hem de TCG ANADOLU ile öğrenecek. Bu tecrübeden sonra bizim için gerekli olan nitelikler belirlenebilecek. ‘Bizim ihtiyacımızı bunlar’ diyebileceğiz. Bundan sonra tasarıma başlanacak. İtalya’dan veya İspanya’dan uçak gemisi alabilirsiniz ancak bu bize uymaz. Türkiye, hep kendine özgü bir şeyler yapıyor. Bununla da askeri alanda başkasının yapmadığı şeyler gerçekleştiriyor.
İHA yaptık herkes gözetleme için kullanırken, biz taarruz için kullandık. Bundan sonra ülkeler bizim yaptığımızı yapmaya çalıştı. Bu uçak gemisi içinde böyle olacaktır. Bir uçak gemisinin ömrü 60-65 yıldır. Ömrünün uzun olması için 60 sene sonrasında işe yarayacak teknolojiyi bugünden koyabilmeniz lazım. Kendimize uygun gemileri kendi tecrübelerimizi aktararak ihtiyaçları ortaya çıkaracağız. Türkiye bu konuda da kendi üzerine uygun bir elbise dikecektir. Dünyada hiç yapılmayan şeyler yapıyoruz ve üzerimize de çok güzel uyuyor. İşimizi gördüğü gibi bu konuda da öncü oluyoruz. Uçak gemisinde de aynı şeyi yapmamız lazım.”
“TCG ANADOLU BİZİM İÇİN ÇOK İYİ BİR LABORATUVAR OLACAK”
Uçak gemilerin gücünü nükleer reaktörlerden aldığını hatırlatan Oğuz, Türkiye’nin nükleer reaktör işletme işine bu sene başlayacağını bunun da ayrı bir tecrübe kazandıracağını belirtti. Gemide kullanılacak uçakların da tasarlanmasının önemine işaret eden Oğuz, geleceğin sistemi olan elektromanyetik fırlatma sistemine dikkat çekti.
Oğuz, sözlerine şöyle devam etti: “Elektromanyetik fırlatma geleceğin sistemi olacak. Hem Çin hem de ABD bu sistem üzerinde çalışıyor. Bizde de bu sistem var ama uçak gemilerine uygulayacak şekilde çalışmamız lazım. Dünyada çok az kişinin yaptığı ve size satmadığı sistemler var. Bunları kendimiz yapabilmeliyiz. Türkiye söz konusu olunca daha da satış mümkün olmuyor. Yoksa uçak gemisinin kabuğunu yapabilmek Türkiye için çok basit bir şey, hemen yarın sabah başlanabilir. Ama iş kabuk yapmak değil, iş onunu içindeki tüm sistemleri yapabilmek. Üzerinde olacak uçakları yapabilmek ve bunu 50 sene sonra da kullanılabilecek şekilde yapabilmek önemli. Elbette bütçeyi unutmamak lazım. Bu iş mutlaka olacak, öğreniyoruz, tecrübe kazanıyoruz. Bizim ABD gibi 11 tane uçak gemisi yapma şansımız yok. Bir kerede ve çok doğru olanı yapabilmeliyiz. TCG ANADOLU bizim için çok iyi bir laboratuvar olacak. Oradan edindiğimiz tecrübelerle kendimize uygun ve dünyada da örnek gösterilebilecek bir uçak gemisi yapmaya çalışacağız.”
DÜNYADA 13 ÜLKEDE VAR
Dünyada sadece 13 ülkede uçak gemisi bulunuyor. Bu ülkeler; ABD, Avustralya, Brezilya, Çin, Fransa, İngiltere, Hindistan, İtalya, Japonya, Rusya, İspanya, Güney Kore ve Tayland. En çok uçak gemisi 11 gemiyle ABD’de bulunuyor. Uçak gemileri yalnızca savaşlara katılmak için yapılmış devasa gemiler olarak değerlendirilmiyor. Dünyada sonu gelmeyen çatışmalar ve anlaşmazlıklar göz önünde bulundurulduğunda uçak gemileri aynı zamanda donanmaların prestij ve güç sembolleri olarak konumlanıyor.