Dünya basını Türkiye'deki seçimi böyle gördü

Dünya basını Türkiye'deki seçimi böyle gördü

GÜNDEM Haberleri

Dünyanın önde gelen basın kuruluşları, Türkiye'deki Genel Seçimleri yakından takip etti. Dünya basını sonuçları böyle duyurdu.

İngiliz haber kuruluşu BBC, "Türkiye'nin iktidar partisi tahminlere göre meclis çoğunluğunu kaybediyor" şeklinde değerlendirmede bulundu.
AFP: Televizyon kanallarına göre, iktidar partisi önde gidiyor ancak parlamentoda çoğunluğu kaybediyor. HDP, yüzde 10 barajını geçiyor.
Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, yurt içinde ve dışında toplam 53 milyonu aşkın Türk vatandaşının oy kullandığı seçimlerde AK Parti'nin 2002'den bu yana ilk defa güç kaybettiğini yazdı. nbsp;HDP'nin yüzde 10 barajını aşarak parlamentoda koltuk kazanmasının anayasal değişimleri de beraberinde getireceğinden bahseden AP, nbsp;bu durumu AK Parti için bir kayıp olarak niteledi.
HDP'nin özellikle güneydoğuda daha önce AK Parti'ye oy vermiş olan Kürtlerden de kayda değer oy kazanımları elde ettiğinin belirtildiği haberde, AK Parti'nin Gaziantep ve Şanlıurfa gibi, Suriyeli mültecilerin yoğun olduğu şehirlerde de büyük oranda oy kaybettiği yorumu yapıldı.
İngiliz haber ajansı Reuters, henüz resmi olmayan seçim sonuçlarına göre AK Parti'nin tek başına iktidar koltuğuna oturamayacağını yazdı. Reuters, Yüzde 95'i sayılan oylar itibariyle yüzde 41,43 oranında oy alan AK Parti'nin, tek başına iktidara gelebilemek için yeterli oy sayısına sahip olmadığı değerlendirmesinde bulundu.
Fransız uluslararası haber ajansı AFP ise, "Televizyon kanallarına göre, iktidar partisi önde gidiyor ancak parlamentoda çoğunluğu kaybediyor. HDP, yüzde 10 barajını geçiyor" şeklinde yorum yaptı.
WSJ: AK Parti hezimete uğradı
Türkiye'nin kaderini belirleyecek seçim sonuçlarının açıklanmaya başlamasının ardından, Amerika'da yayınlanan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, AK Parti'nin 2015 seçimlerinde hezimete uğradığı değerlendirmesini yaptı.
İlk gelen sonuçların, AK Parti'nin, 2002'den bu yana sürdürdüğü tek parti iktidarını yitireceği yönünde olduğunu belirten WSJ, AK Parti'nin muhalefet partilerinden çok oy almasına karşın, tek parti iktidarını yitirip, koalisyona gitmekle yüz yüze kalabileceği yorumunda bulundu.
NYT: Erdoğan bu seçimlerle karaya oturdu
ABD'de yayınlanan The New York Times (NYT) gazetesi, 2015 seçimlerinin ilk sonuçlarını, "Seçmenler, Amerikan stili başkanlık sistemi getirmek isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı azarladı, AKP tek parti iktidarını yitirdi" diye duyurdu.
Seçimlerin Erdoğan ve AKP için açık bir yenilgi olduğunu vurgulayan NYT, nbsp;Erdoğan'ın 'Başbakanlıktan, Cumhurbaşkanlığına geçerek artırdığı gücünün bu seçimlerle karaya oturduğu' değerlendirmesini yaptı.
Bild: Erdoğan'a fren
Türkiye'de yapılan 25. dönem milletvekilliği seçim sonuçlarını ilk verilere göre Alman basını "HDP meclise girdi, AKP tek başına iktidarı kaybetti" şeklinde verdi. nbsp;
Die Welt: HDP meclise girdi, AKP tek başına iktidarı yitirdi
"Türkiye seçimini yaptı. İktidar partisi AKP çoğunluğu kaybetti. Kürt yanlısı parti HDP parlamentoya girmeyi başardı."
Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): Erdoğan'ın partisi çoğunluğu kaybetti
"Türkiye'deki parlamento seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisi AKP, tek başına iktidarı kaybetti. Oyların yüzde 80'ine bakıldığında, Erdoğan'ın anayasa değişikliği tehlikede."
Süddeutsche Zeitung: AKP çoğunluğu kaybetti
"Seçimlerin Türkiye Cumhurbaşkanı için zaferle sonuçlanması umuluyordu. İlk sonuçlara bakıldığında, sadece anayasayı değiştirecek çoğunluk değil, tek başına iktidar da zor görünüyor."
Bild: Erdoğan'a fren
"AK Parti kaybetti. Yüzde 40 ile birinci parti oldu ama, 2011 seçimlerinde yüzde 50'ye yakındı. HDP'nin barajı geçmesi, AKP'nin planlarını değiştirdi. Bunların başında başkanlık sistemi geliyor. AKP 261 dolayında milletvekili çıkartacak gibi. AK Parti anayasayı referanduma götürecek 330 milletvekili hedefliyordu."
ZDF: AKP oy kaybetti
Alman televizyonunun ikinci kanalı ZDF saat 19.00 haber bülteninde bugün Türkiye'de yapılan milletvekili seçimlerinin ilk sonuçlarına göre iktidar partisi AK Parti'nin oy kaybettiğini duyurdu.
Kanal, ilk tahminlere göre AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın muhalefet partileriyle koalisyon yapmak zorunda olduğunu belirtti. ZDF kanalı Türkiye'den bazı kanalların seçimle ilgili analizlerini ekrana taşıdı.
Kanal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık sisteminin zor durumda olduğunu savundu. Fransız ve İsviçre televizyon kanalları da ana haber bültenlerinde bugün Türkiye'deki seçimleri ekrana taşıdı. Avrupa'nın diğer ülkelerinin de gözü Türkiye'deki seçim sonuçlarındaydı.
Portekiz medyası
Türkiye'de gerçekleşen 25. dönem milletvekili genel seçimi, Portekiz medyasında da geniş yer buldu.
Türkiye gündemini yakından takip eden, Portekiz'in en saygın gazetelerinden Publico Gazetesi, HDP'nin yüzde 10 barajını geçmesine geniş yer ayırdı.
Publico, HDP'den ''Kürt Partisi'' olarak bahsederken, HDP'nin AK Parti'yi iktidardan aldığını yazdı. Elde edilen bu sonuçlarla, ülkeye başkanlık sistemini getirmek isteyen Erdoğan'ın, gerekli sayıya ulaşamadığını ve bu hayalini gerçekleştiremediğinden bahsetti.
İspanya basını: Erdoğan'ın partisi çoğunluğu kaybetti
Genel seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçları İspanya basınına, "Erdoğan'ın partisi kazandı ancak parlamentoda çoğunluğu kaybetti." şeklinde yansıdı.
El Pais gazetesi: Erdoğan'ın partisi kazandı ama çoğunluğu kaybetti
HDP'nin yüzde 10 barajını geçtiğinin altını çizen İspanyol gazetesi, AKP'nin seçim sonuçlarının, kendi kontrolü altında başkanlık sistemine geçmek isteyen Erdoğan'ın geleceğini ilgilendirdiğini yazdı.
El Mundo: Türkiye'de Erdoğan'ın partisi çoğunluğu kaybetti, Kürtler parlamentoya girdi
El Mundo Gazetesi, "Kürtlerin duygusal başkenti Dıyarbakır bu seçimlerde kilit rol oynuyor. Erdoğan'ın otokratik arzuları konusunda karar verecek olan HDP yüzde 10'luk barajı aştı." diye yazdı.
La Vanguardia gazetesi, "Kürtler parlamentoda temsil edilme şansını elde ederken, Erdoğan başkanlık sistemine geçmek için anayasa değişikliği isteğinden uzaklaştı." şeklinde verdi.
ABC gazetesi: "Erdoğan'ın partisi kazandı ama çoğunluğu kaybetti" başlıklı haberinde, "Türkiye son 10 yılın en kritik seçimini geride bıraktı. Bugünkü seçimlerde 13 yıldır iktidarda olan AK Parti'nin kurucusu Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyenler ve karşı olan sosyal ve politik iki blog karşı karşıya geldi." ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...