Dünya 3 maymunu oynuyor

Dünya 3 maymunu oynuyor

GÜNDEM Haberleri

Suriye'de Beşar Esad rejiminin muhaliflere uyguladığı işkenceyi gösteren 55 bin fotoğraf konusunda dünya liderleri yorum yapmadı.

Suriye'de yaşanan iç savaşta rejimin yaptığı sistematik katliam önceki gün tüm çıplaklığı ile ortaya çıktı. Suriye Ordusunda çalışan bir adli tıp uzmanının çektiği, işkence ile öldürülmüş 11 bin kişinin 55 bin fotoğrafı Cenevre-2 konferansı öncesi rejimin işlediği vahşeti gözler önüne serdi. Suriye lideri Beşar Esad, daha önce yaptığı birçok katliamdan sorumlu olmaktan İran, Rusya ve Çin'in desteği ile kurtulmuştu. Rejimin sarin gazı katliamları bile 'muhalifler de yapmış olabilir' denilerek gündemden düşürülmüştü. Önceki gün rejimin suçunu belgeleyen fotoğraflara rağmen dünya sessizliğini korudu. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban gazetecilerin belgelerle ilgili sorusunu cevapsız bırakırken, Rusya ise ihtiyatlı davrandı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Savaş suçu yok demiyorum, suç var ve onları belgelendirmek lazım. Ancak delilleri yeniden kontrol etmek gerekli. Suriye'de savaş suçunu iki taraf da işliyor" dedi. Suriyeli muhaliflerin son dakikada gelen "İran varsa biz yokuz" resti yüzünden Cenevre-2 bileti iptal edilen İran da hedef saptırdı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, "Cenevre-2 Konferansı arifesinde bu tür iddiaların ortaya atılması şüphe uyandırıcı. Konferans öncesi Suriye aleyhinde atmosfer oluşturulmak isteniyor" dedi. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi de işkence fotoğraflarına ilişkin açıklama yapmadı. nbsp;Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği ise, "Bölgede yaşanan son gelişmeler yakından ediliyor" demekle yetindi. Bu arada Başbakan Tayyip Erdoğan dışında hiçbir Müslüman ülke liderinden de konuyla ilgili açıklama gelmemesi şaşırttı.
YABANCI BASIN NASIL GÖRDÜ?
Fotoğraflar yabancı basında "Sistematik infaz", "Rejimin ölüm makinesi", "Suriye'de endüstriyel kitlesel katliam" gibi ifadelerle verilirken, Fransa basını haberi ya küçük olarak verdi ya da hiç görmedi. BBC, "Suriye rejimi, işkence ve 11 bin infazla suçlanıyor" başlığını kullandı. CNN International'de "Tüyler ürpertici Suriye fotoğrafları Esad rejiminin uyguladığı işkenceyi ispat edebilir" başlığıyla verilen haber, USA Today'de "Rapor, Suriyeli tutukluların sistematik şekilde öldürüldüğünü iddia ediyor" olarak yer aldı. İngiliz The Guardian ve The Independent gazeteleri, "Sistematik infazın delilleri rejimin savaş suçları mahkemesinde yargılanmasını gündeme getirdi" diye yazdı. Alman Deutsche-Welle, "Rapor Suriye'yi 'sistematik işkence ve infazlarla' suçluyor" başlığı kullanıldı. Huffington Post, "11 bin kişi Nazi Kampları'nda gibi öldürüldü" yorumuyla verdi. Haber, El-Hayat, Al-Quds Al-Arabi gazeteleri ile El-Cezire ve Al-Arabiya'da "flaş" haber olarak yayınlandı.

nbsp;Dünya 3 maymunu oynuyor
Suriyeli muhalifler, Boşnaklar gibi aç bırakıldı. Cesetlere iki numara verildi. Numaralar, deliller karartılmasın diye siyah bantla kapatıldı. nbsp;

Bosna'daki soykırımı hatırlattı
Suriye'de, rejimin savaş suçlarını belgeleyen rapor ve fotoğraflar 1992 yılında Bosna'daki farklı toplama kamplarında çekilen fotoğrafları hatırlattı.1992 yılı mayıs ayında Priyedor şehri yakınlarında Sırp birliklerince kurulan Trnopolye Toplama Kampı'nda 23 bin sivil Boşnak işkence görmüş, çoğu da hayatını kaybetmişti. Toplama kampını ziyaret eden yabancı basın mensuplarının çektiği fotoğraf ve görüntüler, dünya kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı. Benzer görüntüler aynı tarihlerde Omarska Toplama Kampında da çekilmişti. Sırplar'ın Omarska'da işkence yaptığı 6 bin Boşnak'tan 700'ü hayatını kaybetmişti. Uluslararası toplumdan gelen tepkiler sonucu her iki kamp da kapatılmıştı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...