Dövizle kredi çeken bedeline katlanacak

Yaklaşık dört yıl önce bankadan döviz bazlı kredi kullanan esnaf, kurdaki yükselişi gerekçe göstererek mahkemeden kalan taksitlerin TL olarak ödenmesini talep etti. Yerel ve İstinaf Mahkemesinden istediğini alamayan esnafa Yargıtay’dan da ret kararı çıktı
YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Dövizle kredi çeken bir esnaf, kurdaki artışı yargının gündemine taşıyarak, ödemelerin uyarlanmasını istedi ancak hem yerel mahkemeden hem İstinaf Mahkemesinden hem de Yargıtay’dan ret cevabı aldı.
Yargıtay’ın gündemine yansıyan dava konusu olay Şanlıurfa’da yaşandı. 2016 yılında beş defa dolar bazlı toplam 980 bin 701 kredi çeken esnaf, banka ile ödemeler konusunda 58 ay vadeli sözleşme imzaladı. 2019 yılına kadar ödemelerini düzenli olarak gerçekleştiren esnaf, kurdaki dengesizlik artınca ödemelerde zorluk yaşadı. Döviz kurundaki yükselişi yargının gündemine taşıyan esnaf, ülkede yaşanan ekonomik kriz ve doların Türk lirası karşısında fahiş değer kazanması sebebiyle borcunu ödemede güçlük çektiğini, döviz endeksli kredi sözleşmelerinin uyarlanmasını, kalan taksitlerin TL üzerinden ödenmesine karar verilmesini talep etti. Krediyi veren banka ise davacının mevcut sözleşmeye aykırı bir biçimde uyarlama talep etmesinin hukuken mümkün olmadığını, edinim dengesinin aşırı şekilde bozulduğu iddiasının mesnetsiz olduğunu savunarak davanın reddini istedi.
YARGITAY: SONUÇLAR ÖNGÖRÜLMELİ
Davaya bakan Şanlıurfa 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, davacının kredinin ödemesinin bir kısmını gerçekleştirdiğine dikkat çekerek, dolar kurunun artmasının öngörülemeyecek bir olgu olmadığını belirtti. Kurlarda yaşanabilecek değişikliklerin davacı tarafça sözleşmenin yapıldığı sırada göz önüne alınması gerektiğine işaret eden yerel mahkeme, basiretli bir tacirin dövizle kredi çekmenin sonuçlarını öngörmesi gerektiğini belirterek, davayı reddetti.
Dosya, davacı tarafından Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesine taşındı. İstinaftan da ret cevabı alan esnaf, soluğu Yargıtay’da aldı. Ancak Yargıtay 11. Hukuk Dairesi de esnafın başvurusunu reddederek, dolar kurunun artması öngörülemeyecek bir olgu olmadığını, dövizle kredi çekmenin sonuçlarının öngörülmesi gerektiğine hükmetti.
2016 yılında 980 bin 701 dolar o dönemin kuruyla 2 milyon 824 bin 418 TL yapıyordu. Davanın açıldığı tarih olan 2019 yılının Mayıs ayında ise aynı borç dolar kurunun 6 liraya çıkmasıyla 5 milyon 884 bin 206 lirayı buldu. Banka faizi de eklenince kredi çekilen anapara iki katını aşmış oldu.