Dövizde spekülatör avı

- Güncelleme:
Dövizde spekülatör avı

GÜNDEM Haberleri

Finans kuruluşlarından Merkez Bankası'nın rekor döviz sattığı gün yapılan işlemlerle ilgili ayrıntılı bilgi istendi. 2 milyon doların üzerindeki tüm işlemler inceleniyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) son iki gündür döviz piyasasında gerçekleşen işlemlerle ilgili inceleme başlattı. Ekonomi yetkilileri, incelemenin bankaların herhangi bir manipülatif işlem yapıp yapmadığının belirlenmesi için yürütüldüğünü söyledi. BDDK, Merkez Bankası'nın rekor döviz satım ihalelerinin de yer aldığı 8-9 Temmuz tarihlerinde bankaların ihaleler ve müşteri işlemlerine ilişkin tüm ayrıntıları talep etti. Kurumdan bankalara gönderilen yazıda döviz masalarında yapılan işlemlerle ilgili bilgi istendi. BDDK'nın talep ettiği bilgiler arasında Merkez Bankası'ndan yapılan döviz satım ihaleleri bunlara atılan teklifler ve buradan sağlanılan dövizin nerede kullanıldığı bilgilerinin de yer aldığı belirtiliyor. Bankacılar 2 milyon dolar üzeri tüm işlemlerle ilgili bilgi istendiğini vurguladı.
BDDK: RUTİN UYGULAMA
BDDK döviz piyasasına ilişkin incelemenin rutin olduğunu belirtti. Açıklamada "BDDK'nın, her konuda anında bilgi sahibi olmayı istemesi görevi gereğidir. Yapılan işlemler de bunun dışında bir şey değildir. Dolayısıyla yetkisi olan bütün alanları aktif olarak denetleme konumundadır. Bu işlemlerse var olan yetkilerin kullanıldığı aktif izlemedir. Basında yer alan hususlar da bu uygulamalar dışında değildir" denildi.
2.2 MİLYAR SATMIŞ 2 KURUŞ İNDİRMİŞTİ
Merkez Bankası, pazartesi günü yedi döviz satım ihalesiyle toplam 2.25 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirmişti. İhaleler sonrasında dolar 1.9737 seviyesindeki tarihi zirveden dönmüş ancak gün sonunda iki kuruş inebilmişti.
GEZİ'NİN FATURASINI ÇIKARIYOR
Sabah'ın sürekli gündemde tuttuğu bankaların kredi ve komisyon oyunları da BDDK tarafından mercek altına alındı. Kurum, Gezi Parkı olayları sırasındaki şikâyetler üzerine inceleme başlattı. Yetkililer, "Kredileri çağırdığı ya da faizlerini yükselttiği" öne sürülen bankalara yönelik kesilmiş cezalar olduğunu belirtti. Öte yandan, Gezi Parkı olayları sırasında 15 kişinin hesaplarına farklı tutarlarda para yatırıldığı saptandı. Yapılan ilk araştırmalarda aktarılan paraların üçüncü bir ülke üzerinden gönderildiği tespit edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...