Domuz damıyla yüzlerce kişiyi kurtaran madenciler tek çatı altında birleşiyor

- Güncelleme:
Domuz damıyla yüzlerce kişiyi kurtaran madenciler tek çatı altında birleşiyor

Gündem Haberleri

Birçok kurtarma ekibinin yanına bile yaklaşamadığı riskli enkazlardan “domuz damı” kurarak yüzlerce kişiyi kurtaran kahraman madenciler, tek çatı altında birleşiyor.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Kahramanmaraş merkezli çifte depremin ardından katıldıkları kurtarma çalışmalarında imkansızı başararak yüzlerce afetzedeyi “girilemez” denen enkazın altından “domuz damı”yla açtıkları tünellerden kurtaran madenciler,  “Millî Madenci Arama Kurtarma Teşkilatı” oluşturmak için kolları sıvadı.

Domuz damıyla yüzlerce kişiyi kurtaran madenciler tek çatı altında birleşiyor

Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Başkanı Ali Emiroğlu, özel sektörün iş birliğiyle ulusal bir maden kurtarma ekibi oluşturmak için çalıştıklarını söyledi. Türkiye’de geçen yıl ikincisi düzenlenen Maden Kurtarma Yarışması’nın da bu çalışmaların bir parçası olduğuna dikkat çeken Emiroğlu, “Yola çıkmaktaki hedefimiz; herhangi bir olayda bir sürü ekibi, tek bir işletmeden arama-kurtarma çalışmasına yönlendirebilmek, ulusal bir maden kurtarma ekibi oluşturmaktı. Ülke içinde olabilecek, sel de dahil her türlü afet için kurtarma eğitimlerine göre tatbikatlar yapan özel bir ekip kurmak için çalışıyoruz. Bu ekibi de ulusal bir ekip haline getirmek istiyoruz. Madencilerin kurduğu, bu tür olaylarda devletin koordinasyonunda hazır kıta bir ekip olacak” dedi. Yarışmanın bir amacının da ekipleri hazır halde tutabilmek olduğunu belirten Emiroğlu, “Yansımasını da sahada gördük. Ekiplerin birlikte çalışabilme yeteneklerini geliştirmeliyiz, onların birbirine güvenmelerini ve koordineli şekilde hareket etmelerini sağlamalıyız. Yaptığımız yarışmalar, insanların daha iyi eğitim yapmalarını, birbirlerine bilgi ve birimlerini aktarmalarını sağladı. Hatta yarışmadan önce maden kurtarma ekibi ulaştırmamış birçok madencilik şirketi bünyesinde maden kurtarma ekibi oluşturdu. Maden kurtarma ekiplerinin sayısı da her geçen gün artıyor” diye konuştu.

Kurulan ekipte bir personel sayısı olmadığını söyleyen Emiroğlu, “Ekibi ne kadar geliştirebilirsek o kadar çok kişiden oluşacak. Şu anda da Türkiye’de özel sektör madencilik tarafında 5 bin civarında arama-kurtarma personeli var” bilgisini verdi.
Yeni yarışmayı 2024’te Kütahya Tunçbilek’te Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) ev sahipliğinde yapacaklarını anlatan Emiroğlu, “Yurt dışından Güney Afrika, Yunanistan, Brezilya gelecek. Kanada ve Avustralya’nın da gelme ihtimali var” açıklamasını yaptı.

HİÇ KİMSE MADENCİLER KADAR CESARETLE ENKAZA GİREMEZ

Kahramanmaraş’taki depremde madencilerin yaptığı çalışmaları da anlatan Emiroğlu, 10 bin madencinin arama-kurtarma çalışmalarında yer aldığını söyledi.

Emiroğlu, şunları kaydetti: “Maden arama-kurtarma ekipleri, bu tür afetlerde hiçbir talimat gelmesini beklemeden hazır hale getirilir. Bütün ekiplerimiz iki saat içerisinde bölgeye hareket etmek üzere tüm hazırlıklarını yaptılar. Madenci ekiplerinden önce İzmir ekibini bölgeye yolladık. İzmir ekibi, deprem sabahı saat 10.30’da İncirlik’e hareket etti. Bölgeye ilk hareket eden İzmir ekibi, 9 kişiden oluşuyordu. Malzemelerin de hepsini hava yoluyla göndermek mümkün olmadı, kara yoluyla gönderilen malzemeler oldu. Yolda da kar fırtınası vardı. Üç kurtarma ekibi de Konya’da kara saplandı. Kayseri ve Diyarbakır ekipleri de bölgeye ulaştı. İkinci gün, tüm ekiplerimiz bölgedeydi. Kamu ve özel sektör olmak üzere toplam 10 binden fazla madenci, bölgedeydi. Ekiplerin çoğu çalışmasını tamamlayıp geri döndü. Madencilerimiz, binlerce vatandaşın enkazdan çıkarılmasına yardımcı oldu.” Bu hafta ekip liderlerini toplayıp bir toplantı yapacaklarını belirten Emiroğlu, “Neleri yaptık, eksiklerimiz neler ve neleri daha iyi yapabilirdik bunu değerlendireceğiz. Daha fazla arama-kurtarma köpeği eğitmek, dinleme cihazlarının sayısını artırmak, ilk verilerin doğru alınması ve nokta atışıyla insanları kurtarmaya yönelmek gerek. Ekiplerin bir kısmında uydu telefonu var ama hepsinde yok. Herkese uydu telefonu geliştirmek gerek” ifadelerini kullandı.

Emiroğlu, “Hiçbir ekibin madenci kadar cesaretle enkaz altına girmesini beklemeyin çünkü onların işi bu değil, bizim işimiz bu. Madenci her gün yer altına iniyor” değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...