Doğum izni 24 haftaya çıkıyor

- Güncelleme:
Doğum izni 24 haftaya çıkıyor

GÜNDEM Haberleri

Kadınların doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 olmak üzere toplam 16 hafta olan doğum izni 24 haftaya çıkacak. 8 haftalık ekstra iznin sigorta primi de İşsizlik Fonu'ndan karşılanacak.

Hükümet yeni yılda kadınlar için önemli bir düzenlemeye daha imza atacak. Bu kapsamda, kadınların 16 hafta olan doğum izni süresi 24 haftaya çıkacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ortaklaşa olarak üzerinde çalıştığı kürtaj ve çocuğa cinsel taciz suçlarına verilecek cezalar ile kadınların doğum izni süresine ilişkin yeni düzenlemelerin yer aldığı tasarı yeni yılda Meclis gündemine getirilecek. Bu kapsamda, halen doğum öncesi 8, doğum sonrası da 8 hafta olan doğum izni süresi, doğum öncesi 8, doğum sonrası 16 hafta olmak üzere toplam 24 haftaya çıkarılacak. Kadınların doğum izninin 16 haftadan 24 haftaya çıkarılmasına bugüne kadar işverenler itiraz ediyordu. Hükümet doğum izninin uzatılması nedeniyle kadınların istihdamdan uzaklaştırılması ihtimaline karşı da tedbir aldı. nbsp;İzin süresine eklenen 8 haftalık bölüme ait sigorta prim yükünü devlet üstelenecek. Sigorta primine ait işveren payı 8 hafta boyunca İşsizlik Sigorta Fonundan karşılanacak.
Tasarıda, kürtaj için başvuran kadına ve ailelere danışmanlık sistemi verilmesi de düzenleniyor. Tasarı ile kürtaj için bir sağlık kuruluşuna giden kadın önce uzman bir ekiple ön görüşme yapacak. Kadının yanında eşi de bulunacak. Kürtaj yaptırıp yaptırmama konusunda kadına ve eşine birkaç günlük düşünme süresi verilecek. Bu sürenin ardından kürtaj konusunda ısrar edilirse tam teşekküllü bir hastanede kürtaj gerçekleştirilecek. Aile eğer maddi zorluklar nedeniyle gebeliği sonlandırmak gerekçesini öne sürerse, devlet maddi yardım konusunda güvence verecek. Bu müdahalenin nasıl olacağı ile Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenecek. Öte yandan, çocuk tacizi ve istismarına karşı da ağır cezalar geliyor. Daha önce çocuklara tecavüz edenlere uygulanması düşünülen 'Kimyasal kastrasyon' cezasının adı ise 'Tıbbi müdahale' olarak değiştirildi. Kimyasal kastrasyon cezasının toplumda 'Hadım' olarak algılanması nedeniyle tasarı metninde 'Tıbbi müdahale' ifadesi kullanılıyor. Bu müdahalenin nasıl olacağı ile Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenecek.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...