Doğu ayağa kalkıyor

Doğu ayağa kalkıyor

GÜNDEM Haberleri

Barış süreci ve demokratikleşme paketi bölgenin yıllardır beklediği yatırımların önünü ne kadar açtı?

Barış süreci ve demokratikleşme paketi bölgenin yıllardır beklediği yatırımların önünü ne kadar açtı? Güven ortamı, bölge sanayisinin gelişimine ne kadar katkı sağladı? Bölgedeki beklentileri, işadamlarına sorduk. İşte cevapları...

Ahmet Sayar
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı

Barış kalıcı olursa sıçrama yaparız
Normalde bu sürecin başlaması ile yatırımcı ilgisi arttı. Yürürlükte olan teşvik yasasına baktığımızda bu hava ekonomiye ve rakamlara yansıdı. Genel anlamda büyük bir sıçrama getirmedi. O daha oluşmadı. Barış süreci biraz daha kalıcı olursa sıçrama olur. Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan ticaret merkezi olmak istiyoruz. Yeter ki bu süreç nihai sonuca varsın. 6'ncı teşvik bölgesine verilen destekler artırılmalı. Biraz daha genişletilmeli. Teşvik paketi esnetilmeli. Küçük yatırımcı da bu teşvikten yararlanmalı. Diyarbakır - Erbil arasına direkt uçuşlar konulmalı. Habur sınır kapısı ihtiyaca cevap vermiyor, nbsp;bu genişletilmeli. Nusaybin - Kamışlı kapısı açılmalı. nbsp;

Mustafa Uslu nbsp;
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı
Yatırımlar artacak
Doğrusunu söylemek gerekirse barış sürecinin başlaması gözle görülür bir yatırım getirmedi. Sadece psikolojik rahatlama sağladı. Son derece iyimser bir hava oluştu. Huzurun devam edeceği ümidi verildi. nbsp;İyimser bir havanın oluşturulması ekonomiyi kalkındıracaktır. Mermer noktasında çok zengin bir iliz. Bu alana yatırımlar süreç ile birlikte artacaktır. Şu anda mermer ile ilgili gelen yatırımlar da var. Bu bölge için çok önemli. nbsp;

Osman Geliş Şırnak Ticaret nbsp;
ve Sanayi Odası Başkanı
Moral oldu
Barış sürecini bölge olarak çok önemli buluyoruz. Cumartesi günü Diyarbakır'da yaşananlar hayal ettiğimiz bir manzaraydı. Her iş önce moralle başlar. Bu bizlere ve bölge halkına büyük bir moral oldu. Başbakan Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Bölgeye yatırım talepleri son 10 aydır geliyor. Kalkınacağımıza inanıyorum.

Abdulkadir Demir Batman Ticaret
ve Sanayi Odası Başkanı
Ekonomimiz büyüyecek
Diyarbakır'daki mitingde Başbakan ile Barzani'nin buluşması, Şivan Perwer'in Türkiye'ye gelmesi çok güzel. Bölgemize çok ciddi etkileri olacaktır. Zaten süreç ile birlikte bir hareket başlamıştı. Sürecin kağıt üzerinde kalmamasını istiyoruz. Yabancı yatırımcıların talepleri olmaya başladı. Genel Af söylentisi bile halkı sevindirmeye yetti. Başbakan bunu söyleyerek herkesi motive etti. Batman'a iplik fabrikası açılacak. Ülkeye ekonomik katkısı büyük olacak. Dünyanın en güzel ülkesiyiz. Buna inananlardanım. Taşın altına gerekirse gövdemi bile bırakırım.

Davut Tezcan
Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı
Engeller var
Barış süreci geç kalınmış bir olay. Bölgede yatırıma zemin hazırlayacak bir ortam yok. Organize sanayi bölgemiz yeni bitti ve orta ölçekli yatırımcılar var. Yatırımcının bölgeye gelmesi için bürokrasi engellerinin kalkması gerekiyor. Bürokrasi daha esnek olmalı. Bitlis göç veren bir il. Bunun nedeni de işsizlik. Organize sanayi bölgesi siyasallaştırılmadan yönetilmeli.

Necdet Takva
Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı
Ekonomik OHAL istiyoruz
Deprem öncesi Van'a 150 yatırımcının talebi vardı. Oda olarak Diyarbakır'daki barış mitingini çok olumlu buluyorum. Pakette ekonomik atılımların olması için çağrıda bulunduk. Buna 20 oda cevap verdi. Van'a gelecekler. Siyasi cömertliğin ekonomik alanda harekete geçmesi gerekiyor. Pozitif bir hava var. Ama bunun fiile geçmesi gerekiyor. Barzani'nin, Perwer'in gelmesi çok önemli. Bu konuda da ilerleme kaydedilmeli. Barış süreci devam etmeli. Türkiye dinamiklerinde bir araya girmesi gerekiyor. Ekonomik iyileştirmeler yapılmalı. Bu süreci hızlandırır. Ekonomik aktörler olarak üst düzeyde girişim yapıyoruz. Çok boyutlu bir mesele. Siyasi ve ekonomik alt yapı güçlendirilmeli. Van'da kişi başına düşen milli gelir 4 bin dolar Marmara'da ise 24 bin dolar. Bu dengelenmeli. Biz 30 yıl OHAL'da kaldık. Ekonomik olarak bu bize çok kaybettirdi. Bizde hükümetten Ekonomik OHAL istiyoruz. 30 yılda kaybettiklerimizi 2 yılda geri alabiliriz.

Sabri Ertekin
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı
Huzur geldi
Barış sürecini memnuniyetle karşılıyoruz. Kan akmaması çok güzel. Perwer hemşehrimiz. Bizim için dönmesi çok önemli. Urfa terörden çok sıkıntı yaşamadı bugüne kadar. Yatırımlarda geliyordu. Barış süreci bizlere ve yatırımcılara teşvik oldu. Bölgenin adı barış süreci ile temizlendi. Bize çok faydası olacak. Kafalardaki şüphe silindi. Organizedeki yatırımların yüzde 50'si Urfa dışından gelen yatırımlardan oluşuyor. 2013 sonu itibariyle bitecek olan sigorta destek pirimi 2015 yılına kadar uzatılmalı. Hedefimiz Urfa'daki kişi başına düşen milli geliri 25 bin dolara çıkartmak.

Fatih Cengiz Muş Ticaret ve
Sanayi Odası Başkanı
Ayağa kalkarız
Yatırımların 3-5 ayda gelmesini beklememiz hayal ürünü olur. Bir yatırımın gelmesi ve paranın dönmesi uzun bir süreç. Barış havasının esmesi çok farklı noktalara etki yaptı. Böyle devam ederse 30 yıldır kaybettiklerimizi 2 yılda kazanırız. Para güven olmazsa gelmiyor. Son 9 ayda büyük etkileri oldu. Barış mitingi özlenen bir tabloydu. Muş'a kendi odamızın hazırladığı bir program var. Türkiye'nin en büyük üçüncü ovasıyız. Tarımve Tarım sanayi ile ilgili çalışma yapıyoruz. Bu süreçte bu daha da hızlanır.

Erkan Çalbay
Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı
Güven oluştu
Yatırımda 6'ncı teşvik bölgesindeyiz. Alt yapı eksikliklerimiz ve bilgi eksikliklerimiz var. Barış süreci devam etmeli. Bu işi bozan bu işin altında kalır. 2B yasası bizi çok etkiliyor. Yatırımcıya yer vermede sıkıntı yaşıyoruz. Organize Sanayimiz küçük ve yer sıkıntısından büyültemiyoruz. Ya mera ya da 2B önümüzü tıkıyor. Bölgedeki her il bu tür sıkıntıları yaşıyor. Talep çok ama arsa yok. Bankalardan da çok sıkıntılar yaşıyoruz. Bankalar hala bizi risk faktörü olarak görüyor. İlk defa gece 2'de Diyarbakır'dan Bingöl'e döndüm. nbsp;Güven ortamı oluştu. Bozulacağını da sanmıyorum.

HAZIRLAYAN:
Oğuzhan Müezzino
oguzhan.muezzino@tg.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...