Dışişleri Bakanı Davutoğlu: O diktatör gitmeli

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: O diktatör gitmeli

GÜNDEM Haberleri

Cenevre 2'de konuşan Davutoğlu, "Suriye halkı demokrasiye ulaşacaktır ve diktatörlüğü yenecektir. Daha parlak bir gelecek Suriye halkını bekliyor" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de insanlık dışı uygulamalara bir an önce son verilmesi gerektiğini belirterek, "Srebretintsa'da işlenen suçlar gibi Suriye'deki suçlara ve acımasızlıklara imza atanlar da adaletle yüzleşecekler" dedi. İsviçre'nin Montrö kentinde düzenlenen Cenevre-2 Konferansı'nda konuşan Bakan Davutoğlu, "Bizler çok korkunç 11 bin fotoğraf gördük. Burada sistematik bir şiddet var. İnsanların öldürüldüğünü görüyoruz. Nürmberg'den bu yana böyle korkunç işkence fotoğrafları görülmemişti. Burada insanlığa karşı bir suç işlenmiştir Bu katliam, insanlığa karşı bir suçtur ve bunu işleyenler hesap vermelidir. Bazıları bu korkunç fotoğrafları görmezden gelebilirler. Onlar Srebrenitza katliamını da görmediler. Ancak o görüntüler hala insanların akıllarından gitmiyor. Buna engel olamadılar. Suriye'de bu katliamı yapanlar adaletin önüne çıkacaktır. Uluslararası toplum burada böyle bir katliam sürerken buna gözlerini nasıl kapatabilir?" diye konuştu. nbsp;

PARAMETRELERİ SIRALADI

"Suriye Suriyelilere aittir. Suriye halkı demokrasiye ulaşacaktır ve diktatörlüğü yenecektir. Daha parlak bir gelecek Suriye halkını bekliyor. Türkiye bu yolda Suriyeli kardeşlerinin yanında olacaktır" ifadesini kullanan Davutoğlu "Bizi buraya getiren parametreleri unutmamamız gerek" dedi. Davutoğlu bu parametleri şöyle sıraladı: "Bir, ortak amacımız, BM Genel Sekreteri'nin de belirttiği gibi, 30 Haziran 2012'de kabul edilen Cenevre Bildirisi'nin tam uygulanmasının sağlanması. İki, bugünkü konferans ya da Cenevre-2 girişimi tek başına bir hadise değil, daha çok Suriye'de barışı getirecek bir mekanizmadır. Şu andan itibaren kaybedilen her can çok fazladır. Bu nedenle bugün burada başlatılan süreç açık uçlu olamaz. Üç, bu konferansın uygulamaya amaçladığı Cenevre Bildirisi siyasi değişimle ilgilidir. Bunun reçetesi zaten bildirinin içinde bulunmaktadır. Bu da karşılıklı rızayla tüm güvenlik ve istihbarat kurumlarını da içeren tam icra yetkisine sahip geçiş yönetimin kurulması. Bu amacı sulandıracak ya da saptıracak her türlü girişim tartışmasız şekilde en başında reddedilmelidir. Dört, meşruiyetini kaybetmiş, ülkede otoritesini uygulayamayan bir lider ve yakınları ve eli kana bulanmış olanlar iktidarda kalamaz. Beş, kimsenin kendi gündemi veya daha fazla can almak için bu uygulamaları kendi çıkarına kullanmalarına izin verilmemeli. Geciktirme taktikleri ve iktidarı bırakmamak için süreci suistimal etme girişimleri hoş görülmemelidir. Altı, Suriye devletinin egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğü korunmalıdır.
Kerry'den Türkiye'ye teşekkür nbsp;
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Cenevre-2 Konferansı için bulunduğu Montrö'de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir araya geldi. Görüşmede Kerry, konferansın gerçekleşmesi için büyük katkılar sağlayan Türkiye'ye nbsp;teşekkür etti. İki Bakan, konferansta rejim tarafından yapılan konuşmanın içeriğinin, sürecin geleceği açısından umut kırıcı olduğunun altını çizdi ve Suriye'de giderek kötüleşen insani durumun iyileştirilmesi için etkin adımlar atılması gerektiğine işaret etti. Davutoğlu ve Kerry, bu yönde birlikte çalışmayı kararlaştırdı.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI KERRY:

Esad'ın kalması mümkün değil
"Bir adam ve onun destekçileri, artık bütün bir ulusu ve bölgeyi daha fazla esir tutamaz"
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de çözüm için tek seçeneğin müzakereler sonucunda bir geçiş hükümeti kurulması olduğunu belirtirken geçici hükümette Esad'a yer olmadığını söyledi. Kerry, Cenevre-2 Konferansının açılışında yaptığı konuşmada, "Burada gerçekleri görmememiz gerekiyor. Karşılıklı uzlaşmaya dayanması gereken bir geçiş hükümeti, bir tarafın karşı çıktığı kişiyle kurulamaz. Bu da Beşar Esad'a geçici hükümette yer olmadığı anlamına geliyor. Bu hiçbir şekilde söz konusu olamaz. Kendi halkına vahşi bir şekilde karşılık veren bir kişinin iktidar için yeniden meşruiyet elde etmesi söz konusu olamaz. Bir adam ve onun destekçileri, artık bütün bir ulusu ve bölgeyi daha fazla esir tutamaz. Bir ülkeye liderlik yapma hakkının kaynağı, işkenceler, varil bombaları, Scud füzeleri olamaz. Bu hak, halkın rızasından geçer." ABD Dışişleri Bakanı, Suriye'de savaş suçlarının işlendiğini gösteren belge ve fotoğraflara da işaret ederek şunları kaydetti: "Açlık, bir savaş silahı olarak kullanılmıştır. Yakın zamanda korkunç raporlar gördük. Sistematik işkenceleri ve binlerce tutuklunun infaz edildiğini gördük. Bunlar yalnızca insanların yaşamına değil, aynı zamanda insanlık onuruna yapılan saldırılardır." MONTRÖ İHA


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...