Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Yaptırım olmayacak

Düzenleyen:
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Yaptırım olmayacak

GÜNDEM Haberleri

ABD Dışişleri Bakanı MIke Pompeo önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ardından mevkidaşı Mevlût Çavuşoğlu ile görüştü. Pompeo ile görüşen Çavuşoğlu, “Yaptırımlar devam ederken ilişkiler herhangi bir yere gitmez” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu, ABD ile ilişkilerde artık yaptırım gibi konuların olmaması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını söyledi. ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo ile yaptığı görüşmenin ardından açıklama yapan Bakan Çavuşoğlu "Faydalı ve verimli bir ziyaret oldu. Kaşıkçı olayını, Menbiç konusu ve ikili ilişkileri konuştuk. Cumhurbaşkanımız FETÖ konusundaki hassasiyetimizi tekrar iletti. PKK ile mücadele dahil birçok konuda görüş alışverişinde bulunduk. Karşılıklı atacağımız adımlarla beraber Menbiç yol haritasının uygulanması dahil birlikte atacağımız adımları değerlendirmiş olduk" dedi. Yaptırımlar konusundaki bir soru üzerine ise Bakan Çavuşoğlu şu karşılığı verdi: “Yaptırımlar saçma sapan şeylerdi. Artık ilişkilerimizde böyle yaptırım gibi veya diğer konuların olmaması gerektiği konusunda hemfikiriz. Yaptırımlar devam ederken ilişkiler herhangi bir yere gitmez.” Menbiç konusunda bir gecikmenin olduğunu kendilerinin de kabul ettiğini kaydeden Bakan Çavuşoğlu "Sahadaki çalışmalarda gecikme olabilir ama önemli olan bunun savsaklanmaması ve sahada bir direncin olmaması. Şu anda ortak eğitim programı başladı. Ortak devriyenin de bir an önce başlaması gerekiyor. PKK/YPG’nin Menbiç’ten temizlenmesi gerekiyor" dedi.

POMPEO: BAŞKAN İLE GÖRÜŞECEĞİM

Görüşmelerin ardından Türkiye’den ayrılan Pompeo, uçakta basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Rahip Andrew Brunson olayının ardından ABD'nin Türkiye'ye yönelik aldığı yaptırım kararına ilişkin yorumu sorulan Pompeo, "Yakında bir karara varacağız. Yaptırımların şu anda kaldırılmasının bir mantığı var fakat henüz nihai karar verilmedi. Bu konu hakkında Başkan ile görüşmem lazım" şeklinde konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert de Pompeo'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Rahip Brunson'ın serbest kalmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini aktarmıştı.

TERÖR ÖRGÜTÜNE 100 MİLYON $

Kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayındaki tepkiler sebebiyle zor günler geçiren Suudi Arabistan yönetimi, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun Riyad'a ulaştığı saatlerde terör örgütü YPG/PKK'nın Suriye'de işgal ettiği bölgede kullanmak üzere Washington yönetiminin hesabına 100 milyon dolar yatırdı. Trump yönetimi söz konusu mali desteği uzun süredir talep ediyor olsa da tahsilatın, Pompeo'nun Riyad’a ayak bastığı saatlere denk gelmesi dikkati çekti. New York Times, ABD yönetiminden Suriye siyasetini yönlendiren ancak adının açıklanmasını istemeyen bir yetkilinin "Zamanlama kesinlikle tesadüf değil" ifadesine yer verdi. S.Arabistan, daha önce YPG'nin işgali altındaki Rakka'nın yeniden imarı için 100 milyon dolarlık yardım yapmıştı.

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...