Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Bosna Hersek'te

/ Kaynak: AA
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Bosna Hersek'te

GÜNDEM Haberleri  / AA

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 'Her konuda olduğu gibi terörle mücadelede de Türkiye her zaman Bosna Hersek'in ve Bosna halkının yanında olacaktır' dedi.

Çavuşoğlu, başkent Saraybosna'daki resmi temasları çerçevesinde, Dışişleri Bakanı İgor Tsrnadak ile bir araya geldi. Bosna Hersek Dışişleri Bakanlığı'ndaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, "Balkanlar'ın kalbi Bosna hersek'in güzel ve nadide şehri Saraybosna'da" bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bosna Hersek'in kuzeydoğusundaki Zvornik şehrinde pazartesi günü meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybeden polis memurunun ailesine ve Bosna Hersek vatandaşlarına başsağlığı dileklerinde bulunan Çavuşoğlu, "Her konuda olduğu gibi terörle mücadelede de Türkiye her zaman Bosna Hersek'in ve Bosna halkının yanında olacaktır" diye konuştu.
Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mayıs ayı içerisinde Bosna Hersek Devlet Başkanlığı'nın daveti üzerine Bosna Hersek'e geleceğini belirterek, bugün Saraybosna'ya yaptığı ziyaretin aynı zamanda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinin hazırlıklarını yapmak açısından da zamanlı bir ziyaret olduğunu söyledi.
Bosna Hersek'teki son seçimlerden sonra, ülkede yakalanan pozitif atmosferi görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Çavuşoğlu, "Bu pozitif atmosfer Bosna Hersek'in geleceği için, önümüzdeki süreçte atılacak adımlar ve reformlar için, Bosna Hersek'in Avrupa-Atlantik entegrasyonu için önemli bir aşamadır" ifadesini kullandı.
Çavuşoğlu, toplantıda iki ülke arasındaki ilişkileri de değerlendirme imkanı bulduklarını belirterek, "mükemmel" siyasi ilişkilerin yanında ekonomik ilişkilerin de daha iyi bir seviyeye gelmesi için birlikte çaba sarf etme konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.
Türkiye'nin Bosna Hersek'teki en büyük yatırımcılardan biri olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, Bosna Hersek'ten en çok ihracat yapan 10 firmadan ikisininTürk firması olmasının önemine dikkati çekti.
Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Bosna Hersek'in hem AB hem de NATO üyelik sürecini desteklediğini belirterek, mayıs ayından itibaren Avrupa Konseyi Dönem Başkanlığını üstlenecek olmasının Bosna Hersek için tarihi ve önemli bir sorumluluk olduğunu söyledi.
Bosna Hersek'in dönem başkanlığı önceliklerini desteklediklerini belirten Çavuşoğlu, "Radikalizm ve ırkçılıkla mücadele, gençlik, kültürler arası diyalog, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi gibi öncelikler aslında tüm Avrupa'nın önceliği ve Türkiye'nin de önceliği" diye konuştu.
- "Görüşmeler başarılı ve yapıcı geçti"
Bosna Hersek Dışişleri Bakanı İgor Tsrnadak da baş başa ve heyetler arası görüşmelerin son derece başarılı ve yapıcı geçtiğini söyledi.
Görüşmede, Bosna Hersek'in kuzeydoğusundaki Zvornik şehrinde pazartesi günü meydana gelen terör saldırısı hakkında konuştuklarını ve Çavuşoğlu'na bu saldırı hakkında bilgi verdiğini anlatan Tsrnadak, "Maalesef her iki ülkenin de benzer sorunlarla karşı karşıya olduğu konusunda mutabık kaldık. Aynı zamanda, terörizmin her şekliyle mücadele konusunda iki ülkenin de hazır olduğu konusunda da hem fikir olduk" dedi.
Tsrnadak, görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkileri de ele aldıklarını ve bu ilişkilerin son derece üst düzeyde olduğu konusunda mutabık kaldıklarını vurgulayarak, aynı zamanda bu ilişkilerin geliştirilmesi konusunda da hem fikir olduklarını söyledi.
Önceki dönemlerde düzenlenen Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek ve Türkiye-Hırvatistan-Bosna Hersek üçlü mekanize toplantılarının yeniden düzenlenmesi konusunda da anlaştıklarını ifade eden Tsrnadak, öte yandan toplantıda Türkiye-Sırbistan-Hırvatistan-Bosna Hersek dörtlü mekanizma toplantısı fikrinin de görüşüldüğünü belirtti.
Tsrnadak, görüşmede ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önümüzdeki günlerde Bosna Hersek'e yapacağı ziyaretin de ele alındığını belirterek, bu ziyaret kapsamında iki ülke arasında üç anlaşma imzalanacağını vurguladı.
Görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri de ele aldıklarını aktaran Tsrnadak, Türkiye'nin Bosna Hersek'teki en önemli yatırımcılardan biri olduğunu ifade etti.
- Çavuşoğlu'nun Saraybosna'daki temasları sürüyor
Çavuşoğlu, Saraybosna'daki temasları kapsamında ayrıca, Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Mladen İvaniç ve Konseyin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç tarafından kabul edilecek.
Ardından Temsilciler Meclisi Başkanı Şefik Caferoviç ve Milletler Meclisi Başkanı Barişa Çolak ile görüşecek olan Çavuşoğlu, daha sonra Başbakan Denis Zvizdiç ile bir araya gelecek.
Çavuşoğlu ayrıca, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yaptırılan çocuk parkının açılışını yapacak.


GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...