Disiplinsizlikten sözleşme feshi AYM’den döndü

- Güncelleme:
Disiplinsizlikten sözleşme feshi AYM’den döndü

Gündem Haberleri

Anayasa Mahkemesi (AYM), sözleşmeli erbaş ve erlerin, disiplinsizlik ve ahlaki durum nedeniyle sözleşmelerinin feshedilmesini öngören düzenlemeyi iptal etti.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Erzurum Bölge İdare Mahkemesi, Sözleşmeli Er ve Erbaşlar Kanunu’nun, “Disiplinsizlik ve ahlaki durum sebebiyle Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapamayacağı, sıralı amirlerinin ve her türlü bilgi ve belgeye dayanarak düzenleyeceği nitelik belgesi ile anlaşılmaktadır” hükmünü anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Yüksek Mahkeme’ye taşıdı. Başvuruyu inceleyen AYM, düzenlemeyi anayasaya aykırı bularak iptal etti. Dokuz ay sonra yürürlüğe girecek iptal kararının gerekçesinde, kanunda yer alan “disiplinsizlik” kavramından ne anlaşılması gerektiğinin belli olmadığı ifade edildi. Kararda “Sözleşmenin feshedilmesine neden olan disiplinsizlik hâllerinin objektiflikten uzak, sınırlarının ve çerçevesinin belirsiz olduğu anlaşılmıştır” denildi.  Sözleşmeli erbaş ve erlerin, asli ve sürekli görevlerde kamu hukuku ilişkisiyle çalışan fakat memur ve işçi olmayan kişileri içine yer alan diğer kamu görevlileri kapsamında yer aldığına dikkat çekilen kararın gerekçesinde, kamu hizmetlerinde kalma hakkını sınırlamaya yönelik kanuni bir düzenlemenin şeklen var olmasının yeterli olmadığı kuralların keyfîliğe izin vermeyecek şekilde belirli, ulaşılabilir ve öngörülebilir nitelikte olması gerektiği belirtildi.

ANAYASA İLE ÇELİŞİYOR

Kanunu bu hâliyle sözleşmenin feshedilmesine neden olan disiplinsizlik hâllerinin objektiflikten uzak, sınırlarının ve çerçevesinin belirsiz olduğuna işaret edilen kararda, “Sözleşmenin feshedilmesine sebep olacak ahlaka aykırı hâller kanunda sayma suretiyle belirtilmemiştir. Anayasanın 129. maddesinin ikinci fıkrasındaki kuralın savunma hakkı tanınmadıkça disiplin cezası verilemeyeceği yönündeki ek güvenceye aykırı olduğu ve anayasayla çeliştiği sonucuna ulaşılmıştır” denildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...