Diplomatik kaynaklardan üyelik vurgusu: NATO'nun AB ordusu olması Türkiye’ye bağlı

Avrupa ülkelerinin NATO varken askerî harcama yapmak istemediğini vurgulayan Dışişleri yetkilileri “Türkiye, AB’ye üye olursa ancak o zaman NATO, Batı’nın ordusu olabilir” dedi.
AKİF BÜLBÜL'ÜN HABERİ
Türkiye, Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik süreciyle ilgili kriterleri yerine getirmek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. AB, FETÖ darbe girişiminin ardından 2016 yılından itibaren Türkiye ile üyelik müzakerelerini durma noktasına getirdi, buna rağmen Ankara, en önemli ölçü olan Kopenhag kriterlerini yerine getirmede kararlı. 2017’den itibaren Doğu Akdeniz gerginliği ve Yunanistan’ın kışkırtmaları işin içine girince katılım müzakerelerinin durma noktasına geldiğine dikkat çeken diplomatik kaynaklar “Ama katılım müzakereleri ne resmen askıya alınmış durumunda ne de sonlandırılmış durumda. Yani Türkiye hâlâ müzakerelerle aday bir ülke. Bunu AB raporlarında da görüyoruz. Ancak müzakere süreci ilerlemiyor” ifadesini kullandı.
AB AYAK SÜRÜYOR
AB üyeliği için en önemli kriterin Kopenhag Kriteri olduğunu hatırlatan Dışişleri yetkilileri, AB-Türkiye ilişkileri ve beklentilerini “Katılım müzakerelerinin devam ettirilmesi, reform çalışmalarının sürdürülmesi, yerleşik üst düzey mekanizmaların toplanmasının sağlanması, Gümrük Birliğinin güncellenmesi, göç krizi, vize sıkıntılarının giderilmesi, terörle mücadele, savunma ve güvenlik, mali iş birliği ve programlar ile iletişim” olarak 10 maddede sıralıyor.
Türkiye’nin, 2021-23 döneminde katılım müzakereleri devam ediyormuşçasına çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Dışişleri yetkilileri, önümüzdeki yıl Türkiye-AB zirvelerinin yeniden yapılması için zorlayacaklarını, Yunanistan ve Rum kesiminin enerji ile ilgili toplantıları engellemesinin öne geçebilmek için gayret edileceğini kaydediyor. Yetkililer Gümrük Birliğinin güncellenmesinin siyasi nedenlerle engellendiğine dikkat çekerek “AB tarafında seçim öncesi Türkiye’ye prim vermeyelim anlayışı var, ayak sürüyorlar” yorumunu yaptı.
TERÖRE KARŞI İŞ BİRLİĞİ BEKLENTİSİ
Yetkililer, AB’nin, Suriye’nin kuzeyinde Türk sınırına yakın noktada hayat şartlarını iyileştirerek güvenli geri dönüşleri sağlamak konusunda yardımcı olmadığını hatta Türkiye’ye silah ambargosu koyduğunu belirterek “AB’nin PKK’nın terör örgütü olduğuna ilişkin kararı önemli ama biz PKK, PYD, DEAŞ ve JPG konusunda daha derin işbirliği yapmak istiyoruz” dedi.
AB ülkelerinin NATO varken askeri harcama yapmak istemediğini vurgulayan Dışişleri yetkilileri “Türkiye’nin AB’ye üye olduğu, ABD’nin de itiraz etmediği bir yapı olursa ancak o durumda NATO ve ABD ortak hareket edebilir. Ancak o zaman NATO, Batı’nın, AB’nin ordusu olabilir. Gerçek NATO caydırıcılığı böyle olurdu. Bu caydırıcılık sağlanabilseydi Rusya - Ukrayna savaşı engellenebilirdi. İsveç ve Finlandiya’nın mutabakatında da AB’nin güvenlik ve savunma kurumlarına Türkiye’nin üyeliği için destekleri vurgulanmıştı” diye konuştu.
Bu videolar da ilginizi çekebilir...