Deprem Uzmanı Komut’dan önemli uyarı! “Bina öldürmez! Ölüme fay, zemin ve bina üçlüsü sebep olur”

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Deprem Uzmanı Komut’dan önemli uyarı! “Bina öldürmez! Ölüme fay, zemin ve bina üçlüsü sebep olur”

GÜNDEM Haberleri

Pazartesi akşamı Hatay’ın Defne ve Samandağ ilçelerinde aralıklarla meydana gelen depremlerin ardından Deprem uzmanı Doç. Dr. Tolga Komut dikkat çeken açıklamalarda bulundu. “Üçlü eklem üzerinde değil fay, zemin ve bina üçlüsünün üzerinde durulmalıdır.” diyen Komut “Bina öldürmez! Ölüme fay, zemin ve bina üçlüsü sebep olur” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yaşanan depremden 15 gün sonra Hatay'da 6.4, ve 5,8'lik deprem meydana geldi. Depremle ilgili birçok yanlış bilgi internette yayılırken, bu yıkıcı sarsıntılara dair az bilinen gerçekler de gündeme geliyor. Konuyla alakalı dikkat çeken açıklamalarda bulunan Deprem uzmanı Doç. Dr. Tolga Komut “Depremlerin önceden belirlenmesi karıştırılıyor. Bu, bir faydaki büyük deprem tekrarlama aralığını belirleyerek gelecekte yapacağı depremle ilgili bilgiyi vermekten farklıdır. Birisi depremin yeri, gün mertebesinde zamanı ve büyüklüğünün verilmesiyle yapılan depremlerin önceden belirlenmesi çalışmaları diğeri tehlikeye dönük olarak fayın üreteceği büyük depremle ilgili araştırmadır.” dedi.

Deprem Uzmanı Komut’dan önemli uyarı! “Bina öldürmez! Ölüme fay, zemin ve bina üçlüsü sebep olur”

“POPÜLİZMİN CAZİBESİNE KAPILMAMALIYIZ!”

Bulunduğu coğrafya nedeniyle deprem tehlikesi ile sürekli karşı karşıya kalan Türkiye'de deprem ile popülizm yapmanın yanlış olduğunu söyleyen Komut “Depremleri önceden belirlemek üzerinde çalışılması gereken ama henüz başarıya ulaşılmamış, araştırmaların sürdüğü karmaşık bir konudur. Birçok fay için çeşitli ağızlardan çeşitli zamanlarda yapılan ifadelerle deprem beklendiği söylenir ve söylenmektedir. Herhangi birinde deprem olduğunda bununla ilgili söylemlerin sahiplerinin popülizm cazibesine kapılmayarak sarf ettiğimiz anlamdaki ifadeleri dile getirmesi bilimselliğin yani hakikat üzere olmanın gereğidir. Depremlerin önceden belirlenmesi ile muayyen bir faya ait deprem tehlikesinin belirlenmesi birbirine karıştırılmamalıdır.” ifadelerini kullandı.

“BİNA ÖLDÜREMEZ! DEPREMLERDE ÖLÜME FAY, ZEMİN VE BİNA ÜÇLÜSÜ SEBEP OLUR!”

Depremin önceden belirlenmesi karıştırıldığını söyleyen Komut “Bir faydaki büyük deprem tekrarlama aralığını belirleyerek gelecekte yapacağı depremle ilgili bilgiyi vermekten farklıdır. Birisi depremin yeri, gün mertebesinde zamanı ve büyüklüğünün verilmesiyle yapılan depremlerin önceden belirlenmesi çalışmaları diğeri tehlikeye dönük olarak fayın üreteceği büyük depremle ilgili araştırmadır. ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) uzun yılalrdır deprem önceden belirleme çalışmaları yapmıştır. Fayın tehlikeye yönelik olarak çalışılması asıl yapmamız gereken elzem işlerdendir. Bu sistematik olarak her fay için yapılmamaktadır. Fay çalışmalarıyla toplanacak değerler tehlike hesaplamalarına bazı kabullerle girildiği için binalar yönetmeliğe göre ne kadar sağlam yapılırsa yapılsın, zemin ne kadar nazarı itibar alınırsa alınsın sonuç facia olabilir. Bunu bize en son yaşanan deprem işaret etmektedir. Bunu görelim! Bina öldüremez! Depremlerde ölüme fay, zemin ve bina üçlüsü sebep olur! Üçlü eklem değil de fay, zemin ve bina üçlüsünün üzerinde durulmalıdır.” dedi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...