Deprem uzmanı Eyidoğan'dan İstanbul için kritik tahmin! 2030'a kadar olma olasılığını açıkladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Deprem uzmanı Eyidoğan'dan İstanbul için kritik tahmin! 2030'a kadar olma olasılığını açıkladı

GÜNDEM Haberleri

Türkiye, 6 Şubat'tan bu yana sallanmaya devam ediyor. Dün Diyarbakır'da meydana gelen 4.2’lik depremi Antalya açıklarındaki 4.5, Malatya'daki 5.3 ve Bingöl'deki 4.3 büyüklüğündeki sarsıntılar izledi. Peş peşe meydana gelen depremler, gözlerin bir kez daha beklenen İstanbul depremine çevrilmesine neden oldu. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, İstanbul depreminin 2030'a kadar olma olasılığını açıkladı.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası Türkiye sallanmaya devam ediyor. Dün Diyarbakır, Antalya ve Malatya'da meydana gelen depremler, vatandaşların yeniden paniklemesine neden oldu. 'Asrın felaketi'nin yaralarını sarmaya devam eden Malatya'nın 5,3 ile sallanması gözleri bir kez daha deprem gerçeğine çevirdi.

TGRT Haber’de yayınlanan Cem Küçük ile Günaydın Türkiye programına konuk olan deprem uzmanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, İstanbul’da 2030 yılına kadar deprem olma olasılığının yüzde 50 olduğunu söyledi.

"5,5'E KADAR DEPREM OLABİLİR, BUNLARA GÖRE HAZIRLIK YAPMALIYIZ"

6 aydır artçı depremlerin devam ettiğinin altını çizen Eyidoğan, Hatay-Kırıkhan’dan Çelikhan’a kadar olan Doğu Anadolu fayının üzerinde ve Kozan’ın kuzeyinden Malatya’ya kadar olan bölgede de artçı depremlerin devam ettiğini söyledi.

Meydana gelen iki büyük depremin artçılarının devam edeceğini kaydeden Eyidoğan, "5,5 büyüklüğüne kadar deprem olabilir. Hafif hasarlı konutlar orta hasarlı olabilir, orta hasarlı konutlar ağır hasarlı olabilir, ağır hasarlı konutlar da yıkılabilir" dedi.

Eyidoğan, depreme ilişkin şunları söyledi: "Büyük depremlerde bazı faylara stres yüklendi, bu fayların ne zaman ve ne kadar büyüklükte deprem üreteceğine dair kesin bir şey diyemeyiz. Deprem haritaları belli, bunlara göre hazırlık yapmalıyız."

2030'A KADAR OLMA OLASILIĞI YÜZDE 50

Beklenen büyük Marmara depremine değinen Eyidoğan, 2016’da en son revize edilen bilimsel çalışmalara göre bu depremin 2030 yılına kadar olma olasılığının yüzde 50 olduğunu söyledi.

"En son çalışma bunu gösteriyor" diyen Eyidoğan, "2030’da değil de 2032’de olur, ya da 2 hafta sonra olur. Bugün, bu tarihte olacak diyemeyiz. Bir Marmara depremi olacak ve tüm Marmara’yı etkileyecek. Kahramanmaraş depremleri 11 ili etkiledi. Marmara depreminden 7 il ve bu illere bağlı ilçeler, köyler bundan etkilenecek" dedi. 

HER İLE FİNANSAL DESTEK LAZIM

"İstanbul için kaç binanın kentsel dönüşüme girmesi gerektiği, hangi bölgelerin risk altında olduğu, kayıp ihtimalleri hesaplandı" ifadelerini kullanan Eyidoğan, mevzuatta eksiklikler olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"İmar mevzuatı gözden geçirilmeli ve bir finans modeli oluşturulmalı. Burada her ile finansal destekler lazım. Merkezi yönetim, hak sahipleri, bankalar ve yerel yönetimler birlikte çalışmalı. Profesyonel mühendislik yasası, yapı müteahhitliği yasası çıkmalı. Mevcut kentsel dönüşüm yasası ile pek mümkün gözükmüyor." (Kaynak: TGRT Haber)

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...