'Deprem tahmincisi' Hoogerbeets yeniden Türkiye'yi işaret etti
Kahramanmaraş depremiyle gündeme gelen ve medyada büyük yankı uyandıran Hoogerbeets, yeni bir tahminde bulundu. Kendisini 'deprem tahmincisi' olarak gösteren Hollandalı araştırmacı, Türkiye'ye ilişkin bir deprem yorumu yaptı.
6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler ile gündeme gelen Frank Hoogerbeets, Türkiye ile ilgili yeni bir tahminde daha bulundu. Independent Türkçe'nin haberine göre, Hoogerbeets, sarsıntı tahminleri yapmak için kurduğu SSGEOS adlı kurumun, "Afganistan'da veya yakınında daha güçlü artçı şok aktiviteler mümkün.Türkiye / Ortadoğu ve muhtemelen Romanya ekstra alarma geçmeli" ifadesini kullandığı X'teki paylaşımını alıntıladı.
Hoogerbeets, bu paylaşıma yaptığı yorumda, "Doğu Türkiye'ye işaret eden bu dalgalanma şubattaki kadar ikna edici değil. Yani bu daha çok 'ne olur ne olmaz' uyarısıdır. Umarım pek bir şey olmaz." dedi.
https://twitter.com/hogrbe/status/1712959589128274256
Hoogerbeets'in tahmininin gerçek bir modele dayanmadığını söyleyen bazı kullanıcılar, bilimsel kanıt talep ederek kendisine tepki gösterdi. Birçok kullanıcı ise Hoogerbeets'in dikkat çekmeye çalıştığını belirterek, 'şarlatan' dedi.
Ayrıca sosyal medya ağı X'in (Twitter) dezenformasyonla mücadele amacıyla kullanıma sunduğu 'Topluluk Notları'na üye olan bazı kullanıcıların Hoogerbeets'in paylaşımını bildirmesiyle platform, ilgili paylaşıma 'uyarı' ekledi. Uyarıda, "Bu deprem tahminlerinin hiçbir bilimsel dayanağı yok. Hakemli araştırmalar, bu yöntemi desteklemiyor" ifadesinin yer alması dikkat çekti.
DEPREMLERİ GERÇEKTEN DE DOĞRU MU TAHMİN EDİYOR?
Hollandalı deprem tahmincisi Frank Hoogerbeets, SSGEOS'te araştırmacı olarak kendini tanıtıyor. Kurumun internet sitesindeki açıklamasına göre araştırmacılar, gök cisimleri arasındaki geometriyi inceleyerek sismik aktiviteleri tahmin ediyor.
Bununla birlikte, Hoogerbeets bu alanda akademik unvanının olmadığını kabul ediyor.
Peki, depremleri gerçekten de önceden biliyor mu? Uzmanlar, Hoogerbeets'in çok fazla deprem tahmininde bulunan paylaşımlar yaptığını ve bunlar arasında yanlış tahminlerin kullanıcıların dikkatini çekmezken, doğru tahminlerin hızla sosyal medyada yayıldığını söylüyor.