Deprem bölgesinde riskli saatler: Susuzluk ve hipotermi tehlikesi artıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Deprem bölgesinde riskli saatler: Susuzluk ve hipotermi tehlikesi artıyor

Gündem Haberleri

Arama kurtarma çalışmalarında çok kritik olarak görülen ilk 72 saat geçti. Enkaz altındakiler için artık her saniyenin önemi var. Deprem bölgelerinde kötü hava şartları nedeniyle hipotermi tehlikesi artıyor. Enkaz altında kurtarılmayı bekleyenlerin yanı sıra, arama çalışmalarına katılan personel de risk altında.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Afette üçüncü gün geride kaldı. Uzmanların sık sık “altın saatler” olarak nitelendirdiği depremden sonraki ilk 72 saat de doldu. Artık kritik sürecin başladığını aktaran AFAD görevlisi ve ilk yardım uzmanı Hüseyin Çalışkan, bir insanın üç güne kadar susuzluğa dayanabileceğini söyledi.

"İÇ KANAMAYA YOL AÇIYOR"

Enkaz altındakilerin donma riskiyle de karşı karşıya olduğunu dile getiren Çalışkan “Vücut sıcaklığı 30 derecenin altına düştüğünde hipotermi gelişiyor. Vücutta oluşan şok tablosu 1 saat geçtikten sonra kanın pıhtılaşma mekanizmasını bozuyor. Bu da iç kanamaya yol açıyor. Akciğerlerde su toplanmaya başlıyor. Sonrasında dolaşım bozukluğu ortaya çıkıyor. Dolayısıyla hipoterminin ölümcül tehlikesi oluşuyor” dedi.

"ELİ, YÜZÜ, BACAKLARI OVULMAMALI"

Bu konuda uyarılarda bulunan Çalışkan “Enkaz altından çıkarılan bir kişinin vücut ısısı kontrollü şekilde artırılmalı; termal battaniye ya da normal battaniyeye sarılmalı. Asla elektrikli battaniye veya sıcak su gibi doğrudan ısı kaynakları kullanılmamalı. Üşüdüğü için eli, yüzü, bacakları ovulmamalı. Uzuvları ısıtmak, masaj yapmak kalbe ve akciğerlere ek yük oluşturabilir. Ani ısı değişimi depremzedenin birden kalbini durdurabilir. Yaralılar hareket ettirilmemeli, üzerlerindeki kıyafetler çekip çıkarılmamalı, makasla kesilmeli” ifadelerini kullandı.

Termal battaniyelerin sarı ve gümüş olmak üzere iki tarafının bulunduğunu aktaran Çalışkan “Sarı kısım ısı kaybını, gümüş tarafı da hipotermiyi engellemek için kullanılıyor” şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE SON DURUM

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...