Delme harekâtı

Delme harekâtı

GÜNDEM Haberleri

Suriye'de IŞİD hedeflerini akıllı füzelerle vuran Türkiye, operasyonun ikinci dalgasında Irak'ın kuzeyindeki PKK kamplarına bomba yağdırdı.

Suriye'nin kuzeyindeki IŞİD hedeflerine yönelik önceki gün başlayan hava harekatında ikinci dalga ağırlıklı olarak PKK'ya yönelik oldu. Diyarbakır'daki 8. Ana Jet Üssü'nden havalanan 20'den fazla F-16 savaş jeti, Irak'ın kuzeyinde bulunan terör örgütüne ait kampları bombaladı. 23 Temmuz'daki güvenlik zirvesinin ardından IŞİD, PKK, DHKP-C ve birçok terör örgütüne yönelik ülke içinde başlayan operasyon dalgası, sınırdışında da eşzamanlı gerçekleşiyor. Tahrip gücü yüksek bombalarla donatılmış savaş uçaklarının bir kısmı Suriye'nin kuzeyinde IŞİD mevzilerini vururken, uçakların çoğu ise önceki gece başta PKK'nın merkezi Kandil olmak üzere çok sayıda kampı bombaladı. Belirlenen hedefleri ateş altına alan uçaklar, daha sonra üslerine dönerken, hava harekâtı dün de gün boyunca sürdü. Başbakan Davutoğlu da sınır ötesi operasyonları Çankaya Köşkü'nde bakanlar, askeri erkân ve üst düzey bürokratlarla birlikte anbean takip etti.
OPERASYONLAR MİLLİ
Harekâtın ayrıntılarına ilişkin açıklama yapan Başbakanlık Koordinasyon Merkezi (BKM), milli egemenliği korumaya yönelik başlayan harekâtla ilgili Birleşmiş Milletler ve NATO'nun haberdar edildiğini belirterek şu bilgileri verdi: "24 Temmuz'da Suriye'nin kuzeyindeki DAEŞ (IŞİD) terör örgütü ile Irak'ın kuzeyindeki PKK terör örgütüne ait hedefler etkili olarak vurulmuştur. Hava harekatında Irak'ın kuzeyinde PKK terör örgütünün kullandığı Zap, Metina, Gara, Avaşin-Basyan, Sinath Haftanin, Hakurk ve Kandil'deki sığınak, barınak, depo, lojistik nokta ve barınma alanları ile mağaralar, modern ve klasik mühimmat ile vurulmuştur. Ayrıca, icra edilen hava harekatı ile eş zamanlı olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait ateş destek vasıtaları ile Suriye'nin kuzeyindeki DAEŞ terör örgütüne ait hedefler ve Irak'ın kuzeyindeki PKK terör örgütüne ait hedefler ateş altına alınmıştır."
Pilotlara vur emri verildi


Delme harekâtı


Devam eden operasyonun son 10 yılın en kapsamlı operasyonu olduğunu aktaran askeri yetkililer, F-16 savaş uçağı pilotlarına 'Vur' emrinin verildiğini ve karadan ise yetkilerin valilik aracılığıyla yürütüleceği aktarıldı. Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı'na daha önce sevk edilen 10 uçağın ardından önceki gün tekrar Eskişehir, Balıkesir, Malatya ve Amasya Merzifon'dan F-16 savaş uçağı takviyesi yapıldı. Yaklaşık 22 F-16 savaş uçağının geldiği Diyarbakır askeri havaalanında hareketlilik gün boyu hız kesmedi. Öte yandan askeri yetkililer, ABD'nin Diyarbakır'da bulunan 2. Hava Kuvvet Komutanlığı 8. Ana Jet Üssü'nün de ABD uçaklarına açılması için yoğun bir çaba gösterdiğini belirtiyor.


Delme harekâtı
Irak memnun
Türkiye'nin terör örgütlerine yönelik sınırötesi operasyonları özellikle Irak ve Ürdün'ü memnun etti. Irak Hava Kuvvetleri Komutanı Enver Hama Emin, Türkiye'nin operasyonlarının terörle mücadeleye etkinlik kazandıracağını ve özellikle IŞİD terörünün bitirilmesini hızlandıracağını belirtti. Irak Savunma Bakanlığı Sözcüsü Nasır Nuri ise terörün sadece Irak'ı değil tüm bölge ve dünya ülkelerini tehdit eder hale geldiğini anlatarak, "Irak, teröre karşı mücadelede en öncelikli hattı teşkil ediyor. Türkiye'nin de bu operasyonlarını olumlu ve saygıyla karşılıyoruz. Terörün bitirilmesinde büyük katkısı olacak bu operasyonların devam etmesini temenni ediyoruz. Bu operasyonlar, hem dost ve komşu Türkiye'nin hem de Irak ve terörden etkilenen ülkelerin çıkarına hizmet edecektir" diye konuştu. Bunun yanında Ürdün Enformasyon Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Muhammed el-Momeni de, IŞİD hedeflerinin Türkiye tarafından bombalanmasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.
Delme harekâtı



Yerli silahlarla derinlere nüfuz
PKK kamp ve depolarına yönelik hava harekatında yoğun olarak yerli yapım sığınak delici bombalar kullanıldı. TÜBİTAK-SAGE imzasıyla üretilen NEB (Nüfuz Edici Bomba) mühimmatı, örgüte yönelik hedefleri yerlebir etti. Yine milli imkanlarla geliştirilen Akıllı Güdüm Kiti sayesinde 'sıfır hata'ile çalışan 870 kiloluk NEB, sığınak imhası için yerin metrelerce derinine indikten sonra patlıyor.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...