Dedeleri savaşan gençler 100.yılında 'Çanakkale'yi anlattı

Dedeleri savaşan gençler 100.yılında 'Çanakkale'yi anlattı

GÜNDEM Haberleri

Anzakların torunları 'Dost olmak için önce birbirimizi öldürmek zorunda mıyız?' diye soruyor.

GÖKHAN KAYA

"Başka hiçbir savaş hasımlığın böylesine bir dostluğa döndüğünü görmedi..." Çanakkale Şavaşını tarif eden bu harikulade ifade, 4 yıldır içsavaşla boğuşan Suriye'den Anas Abdrabbuh'a ait. İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu, 100. yılında dünya gençlerine Çanakkale Savaşı'nın kendileri için ne ifade ettiğini sordu. "Gelibolu: İnsanlığın 100 Yılı 1000 Hikayesi" temasıyla bir kompozisyon yarışması düzenlendi. 38 ülkeden 1000 genç, duygularını çarpıcı sözlerle ifade etti. Gençlerden çok güzel satırlar aldıklarını belirten İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu Başkanı Büyükelçi Elşad İskandarov şöyle dedi: "Bu, insanlık ve kahramanlıkla yazılan tarihi bir zaferin anılması açısından çok önemli. Diğer yandan da 1915 olayları üzerinden hiç bir temeli olmayan sözde "soykırım" iddiaları konusunda Ermeni lobisine karşı büyük bir darbe. Törende dünyaya hikâyenin aslı anlatılacak. Bu hikayede Osmanlı'nın insanlık, kardeşlik ve kahramanlık dolu tarihi ve Kafkasya'dan, Azerbaycan'a Müslüman diğer ülkelerden gönüllü olarak savaşa katılan binlerce insanın hatırası var." İşte gençlerin dilinden Çanakkale...
Kenyalı Khadija Dohry: nbsp;"Savaş bittikten sonra Türk askerleri, Avustralyalıları 'Güle güle gidin, güle güle gelin' diye uğurladı. Çünkü tüm taraflar savaş bittikten sonra hepsinin aynı olduğunu, 'insan' olduğunu fark etti."
Bosnalı Emina Hasanagic: nbsp;"Büyük acılar bırakmış bir savaşta, aynı kaderi paylaşmak insanları ulusları dost kılıyor."
Nijeryalı Usman Uba: nbsp;"Osmanlı barbar bir devlet değildi, topraklarında özgürlük mücadelesi verdi. Sözde Ermeni soykırımı hiçbir zemine dayanmayan akıl dışı bir iddia". nbsp;
Yeni Zelandalı Martin Holmes: nbsp;"Dünyada halen savaşlar devam ediyor ve geçmişten ders alınmıyor. Binlerce insan halen ölüyor ve dünyanın barışa ihtiyacı var." nbsp;
Ukraynalı Polina Dunai: "Ülkemde şu an benzer bir toprak ve özgürlük mücadelesi veriliyor. Bu yüzden Çanakkale Savaşı'nın ne demek olduğunu artık daha iyi anlıyorum."
Türkiye'den Eda Saraç: nbsp;"Anzaklar Çanakkale'ye geldiklerinde kendilerine 'biz neden buradayız?' diye sordular. Bu sorunun cevabını bulmaları zor olmadı. Nitekim savaştan sonra ülkelerine döndüklerinde kendi kimlik ve özgürlük mücadeleleri için savaşmaları gerektiğinin farkına vardılar. Evet, onlar özgür olmalıydılar; İngilizlerden bağımsız."
Filipinli Nassef Manabilang Adiong: "Çanakkale Savaşı toplumlarda 'millet olma' düşüncesini uyandırdı."
Gürcistanlı Bairam Mamedovi: nbsp;"Düşmanların yan yana huzur içinde yatıyor olmaları çok ilginç. Ölüyoruz, nedendir bilmiyoruz."
Suriyeli Anas Abdrabbuh: nbsp;"Başka hiçbir savaş hasımlığın böylesine bir dostluğa döndüğünü görmedi. Başka hiçbir savaş tüm dünyada bu kadar anılmadı. Başka hiçbir savaş gerisinde en az kendisi kadar büyük ölçekte bir barış bırakmadı."
Çinli Yizetiguli Yusufu: "Müslümanlar için kalpleri fethetmek, toprakları fethetmekten daha önemlidir."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...