Çürük raporu yerine bedelli tezkere

Çürük raporu yerine bedelli tezkere

GÜNDEM Haberleri

TBMM'den geçerek yasalaşan bedelli askerlik tasarısından 'çürük' sürprizi çıktı. 'Yaş' şartı aranmadan uygulamadan yararlanabilecek.

Bedelli askerlik ve sözleşmeli er alımını da kapsayan teklif, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, kanunlaştı. Yasanın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından iki ay içinde, her ne sebeple olursa olsun henüz askerlik hizmetine başlamamış ve 1 Ocak 1988 ve daha önce doğanlar, 18 bin Türk Lirası ödemeleri şartıyla temel askerlik eğitimine tabi tutulmaksızın askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar. Tasarıda bir de sürpriz madde dikkat çekti. Buna göre, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce "sağlık nedenleriyle askerliğe elverişli değildir" raporuyla askerlik hizmetinden muaf tutulanlar da istemeleri halinde yaş şartı aranmaksızın bedelli askerlikten faydalanabilecekler. nbsp;Yasa teklifinin Genel Kurul'daki görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını cevaplayan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, aynı düzenlemenin son bedelli yasasında da bulunduğunu hatırlattı. Düzenlemenin amacını ise şöyle anlattı: "Etrafındakiler soruyor 'askerlik yaptın mı?' Onlara 'engelliyim, özürlüyüm, çürük raporu aldığım için askere gidemiyorum' demek istemiyor. Askerlikten muaf olmasına rağmen bedel ödeyerek, çevresine yasa gereği askerlikten muaf olduğunu söylemeyi tercih ediyor. Bir haktır, isterse yatırır istemezse yararlanmaz."
Bedel olarak belirlenen 18 bin TL'nin taksitlendirilmemesini eleştiren CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün ise "Madem bir fırsat tanınmış daha çok kişi faydalansın istiyoruz. Fakat bunu söylerken ülkenin bir savunma ihtiyacı olduğunu da göz önünde tutmaya çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. nbsp;
Çürük raporu yerine bedelli tezkere

2011'de 566 kişi 'çürük bedelli' yapmış

'Çürük raporu' alanların, istemeleri durumunda bedelli askerlikten faydalanması uygulaması, 2011'deki tasarıda da yer almıştı. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin soru önergesine cevap veren Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da bu düzenlemeden yararlananların sayısını 566 olarak açıklamıştı. Daha önce 'askerlik yapamaz' raporu alan Şahan Gökbakar ve Cem Uzan gibi ünlü isimler de 18 bin TL karşılığında 'askerlik hizmetini tamamlamış' sayılabilecek. Aziz Yıldırım'ın ise, 2011'deki tasarıdan faydalandığı iddia edilmişti. nbsp;

BAKAN YILMAZ: nbsp;Profesyonel askerliği nbsp;şimdilik düşünmüyoruz

Bedelli askerlik görüşmelerinde soruları cevaplayan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 'profesyonel ordu' tartışmalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Konunun 'profesyonel askerlik' olarak anlaşılmasının daha doğru olacağını belirten Yılmaz şöyle devam etti: "TSK'nın profesyonel personeli jandarma ve sahil güvenlik de dahil olmak üzere 223 bin 812. Ayrıca 4 bin 806 yükümlü ile toplam askeri personel 624 bin 618. Biz profesyonel askerliğe geçmeyi şu anda düşünmüyoruz. Doğru ve ideal olanının böyle karma sistem olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'de nüfus artışı yavaşlıyor. Genelkurmay Başkanlığımız da 'Benim ihtiyacım var, asker gelsin' diyor. Eğer bu ihtiyaç karşılanmazsa biz de ileriki dönemde istesek de istemesek de profesyonel askerliğe geçeceğiz. Çünkü batının ulaştığı nokta da budur."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...