Cumhurbaşkanı Uzak Doğu yolcusu

Cumhurbaşkanı Uzak Doğu yolcusu

GÜNDEM Haberleri

Erdoğan, Güney Kore ve Çin'e çıkarma yapıyor. Pekin'deki görüşmeler bir hayli yoğun geçecek.

Türkiye'nin ev sahipliğinde kasım ayında Antalya'da gerçekleştirilecek olan G20 zirvesi öncesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılımcı ülkelerini ziyaret etmeye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu çerçevede Uzak Doğu turuna çıkıyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın, "Cumhurbaşkanımız el verdiği ölçüde, zirve öncesinde, G20 ülkelerini ziyaret etmeyi planlanıyor" sözleriyle sinyalini verdiği ziyaretlerin 28 Temmuz'da başlaması planlanıyor. Güney Kore ve Çin'i içine alan seyahatlerin, Çin ayağı yoğun geçecek. Erdoğan'ın buradaki gündem maddelerinin başında ikili ilişkiler, Suriye ve Uygur Türkleri olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'deki gelişmelere yönelik BM kararlarını veto eden Çin'e, yaşananlara daha fazla sessiz kalınmaması gerektiği mesajını verecek. İbadet hürriyetlerinde büyük sıkıntı yaşayan Uygur Türklerinin sıkıntılarının da görüşmelerde gündeme gelmesi bekleniyor. Ağustos'a kadar sürecek Uzak Doğu gezisinin ikinci durağı ise ekonomik münasebetlerin son dönemde büyük bir ivme gösterdiği G20 ülkesi Güney Kore olacak. nbsp;

G20'YE KİMLER KATILACAK

G20 ülkeleri arasında ABD, İngiltere, Rusya, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore ve Avrupa Birliği Komisyonu yer alıyor. Türkiye'nin ayrıca zirveye İspanya, Singapur, Azerbaycan, Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), Afrika Birliği ve Afrika Kalkınması İçin Yeni Ortaklık isimli girişimin dönem başkanlarını da davet etti. nbsp;Türkiye, Avustralya'dan aldığı Dönem Başkanlığını 30 Kasım 2015 tarihinde Çin'e devredecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 üyelerinden İngiltere'ye NATO zirvesi çerçevesinde ABD'ye BM Zirvesi marjında geçtiğimiz yılın Eylül ayında Fransa'ya Ekim ayında, Meksika'ya Şubat ayında birer ziyaret gerçekleştirmişti.
Buket Güven ANKARA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...