Cumhurbaşkanı Gül'den şehit aileleri ve gazilere iftar
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde şehit aileleri ve gazilere iftar yemeği verdi.
Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile iftar yemeğine katılan konuklarını Büyük Şeref Salonu girişinde karşılayarak, tek tek selamladı.
Yemekte konuşan Gül, misafirlerin Türkiye'nin dört bir yanından gelerek Çankaya Köşkü'nü onurlandırdığını dile getirerek, "Ramazan ayınız mübarek olsun. Bu mübarek günler vesilesi ile sadece ülkemizde değil, bütün dünyada huzur ve mutluluk olsun" dileğinde bulundu.
Gül, şehit ve gazi yakınlarının en değerli varlıklarını vatan, ülkenin ve milletin huzuru, bütün vatandaşların emniyeti ve güveni için verdiklerinin altını çizerek, şunları söyledi:
"Gazilerimiz, şehitliği göze alarak büyük fedakarlıklar, kahramanlıklar yaptılar. Milletimiz sizlere şükran borçludur. Bütün Türk milleti adına milletimizin bu şükran borcunu en üst, Cumhurbaşkanlığı yüce makamında size göstermek istiyorum. Tabii ki sizlerin hakkı ödenemez. Çünkü sizler en kıymetli varlıklarınızı bu ülke için hediye ettiniz adeta.
Değerli gazilerimizde her şeyi göze alarak, bugün belki bir çok zorluk içerisinde hayat sürmeye, kendilerini mahkum ettiler. Ama bütün bunları yaparken çok kutsal görevler için yaptınız. Onun için sizlerin bu fedakarlıklarınızın karşılığını vermek mümkün değil. Ama inanıyorum ki devletimizin sizin unutmadığını, daima sahip çıktığını gösterme açısından bu beraberliğimiz anlamlı."
Cumhurbaşkanı seçildiğinde güzel bir gelenek başlattığını, 2007 Eylül'ün de ilk defa şehit aileleri ile gazileri Cumhurbaşkanlığında toplayarak iftar geleneğini başlattıklarını anımsatan Gül, "Bugün sizlerle 7 yıl içerisinde 8'inci buluşmamızı gerçekleştiriyoruz. Sizler de biliyorsunuz ki ağustos ayı sonunda cumhurbaşkanlığı görevim sona eriyor. Bir anlamda bu sizlerle veda iftarı olmuş oluyor. Eminim ki. benim yerime seçilecek olan cumhurbaşkanı da bu güzel geleneği devam ettirerek, daima şehitlerimize, gazilerimize milletimizin, devletimizin sahip çıktığını her zaman gösterecektir" değerlendirmesinde bulundu.
"Silah, kan söz konusu olmasın"
Gül, gönüllerin bir ülkedeki anlaşmazlıkların, sıkıntıların ve problemlerin konuşularak çözülmesini isteyeceğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Silah, kan, bunlar söz konusu olmasın. Ama maalesef eğer bunu anlamayanlar olursa o zaman mecburen bu zor şartlar yaşanıyor ve ülke, vatan için şehitler veriliyor. Son yıllarda konuşarak, problemlerimizin çözümü yolunda önemli mesafelerin alındığını görüyorum. İnşallah ülkenin birliği, bütünlüğü içerisinde, çoğulculuğumuzu gösterip, herkesin birbirinin farklılığına saygı gösterecek şekilde yeri geldiğinde bir olduğumuzu gösterecek, bir çözümle bu anlaşmazlıklar da neticelenir. Tabii ki devlet adamlarının, yönetimlerin görevleri, konuşarak problemlerin çözümünü bulmaktır. Vakti ile problemler küçükken, konuşularak, doğru teşhisler konularak, kararlılıkla adımlar atılsaydı, belki bu maliyetler de ödenmemiş olacaktı. Ama maalesef bu acıları hep beraber tattık. Bir şehit haberi geldiğinde inanın ki evlerinizde bu acıyı nasıl hissettiyseniz, bizler de evlerimizde hep beraber, komutanlar, devletin yetkilileri, hep beraber hissettik. Şehit cenazelerine katıldığımızda sizlerin acılarını hep beraber hissettik. Gazilerimizin tedavileri, gazilerimizin hayatlarını en normalde rahat bir şekilde devam ettirebilmeleri için elimizden gelenleri yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz."
Danışmanlarının devletin üst kademeleri ile iş birliği içinde olduklarını hatırlatan Gül, "Anayasa değişiklikleri, kanun değişiklikleri bütün bunlar yapıldı ve sizin hizmetinizde olmayı hep şerefli bir görev olarak bildiler. Bundan sonra da bu böyle olacaktır" dedi.
Gül, "İnşallah bu terör biter. Gazilerimize özellikle seslenmek istiyorumş, hiç zannetmeyin ki bu işler bitince sizler unutulursunuz. Şehitlerimizin aileleri ve gazilerimizle ilgilenmek bu devletin, milletin, bu ülkenin vatandaşlarının, sorumluların da en asil ve şerefli görevi olmaya devam edecektir. Bundan hiçbir zaman şüpheniz olmasın" diye konuştu.
"Komşu ülkelerde neler yaşanıyor"
Ateşin, düştüğü yeri yaktığını, çok acılar çekildiğini ve belki her şeye çare olamadıklarını aktaran Gül, şehit ve gaziler ile yakınlarının derdini çözmek için seferberlik içinde olduklarını ancak hala çözülemeyen problemler bulunduğunu belirtti. Gül, iftar masalarında cumhurbaşkanlığı görevlileri bulunduğunu bildirerek, dile getirilecek arzu, istek ve noksanlıkların en iyi şekilde takip edileceğini vurguladı.
Gül, ülkenin kıymetinin bilinmesi gerektiğine işaret ederek, şöyle konuştu:
"Biz ülkemizin kıymetini bilmezsek, birbirimizin derdini bilmezsek, örnekler ortada. Televizyonlarınızdan izliyorsunuz. Hemen komşu ülkelerde neler yaşanıyor. Şehirler nasıl harabeye dönüyor. İnsanlar nasıl evlerinden, yurtlarından göçmen oluyor. Yüz binlerce insan evini terk ediyor, milyonlarca insan göçmen kamplarında yaşamaya başlıyor. Memleketinin kıymetini bilmeyenlerin, birbirine saygısı, sevgisi olmayanların ülkelerinin neticede geldiği yer burasıdır. Onun için hepimiz farklı düşüncelerde olabiliriz, bakın burada Diyarbakır'dan Edirne'ye, Bursa'dan Kayseri'ye, Sivas'tan Erzurum'a, Adana'ya her yerden sizler varsınız, bu ülke ve vatan için yeri geldiğinde her şeyi yaptınız. Ama bir gerçek daha var. Hepinizin geldiği yerlerin ayrı ayrı kültürü, geleneği, özellikleri var. Yani bu büyük ülkede çok çeşitliyiz biz. Bu büyük ülkede farklılıklarımız var. Ama bu hepimizin Türkiye Cumhuriyeti'nin şerefli vatandaşı olmanın ötesinde değil. Yeri geldiğinde nasıl bu vatan için Şırnak'tan da Diyarbakır'dan da Hatay'dan da Hakkari'den de Edirne'den de Kayseri'den de Adana'dan da şehitler verildi, farklılıklar unutuldu, birlik ve beraberlik içinde olundu, huzurlu olabilmenin yolu bu birliğimizi korumaktan geçmektedir. Onun için birbirimize saygı ve sevgi göstermek gerekiyor. Varsa birbirimizin farklılıkları bunları konuşarak halletmemiz gerekiyor."
Şehit, gazi ve yakınlarına devletin, milletin şükran borcunu ifade eden Gül, hiçbir zaman unutulmayacaklarını dile getirdi. Çankaya Köşkü'nün çok misafiri bulunduğunu ancak bütün misafirlerin içinde en değerlilerinin şehit, gazi ve yakınlarının olduğunu kaydeden Gül, şehitlere Allah'tan rahmet, gazilere de şifa ve mutluluk dileyerek, "Asker, polis, köy korucusu bütün şehitlerin hatıraları daima yaşatılacaktır. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Gazilerimize de her zaman sahip çıkmaya ve onları hiçbir zaman kendi hallerine bırakmamaya, eksikleri gidermeye hep beraber el birliği içerisinde devam edeceğiz" ifadesini kullandı.
Gül'ün masasındaki konukları
Cumhurbaşkanı Gül'ün iftar masasının konukları arasında ise köy korucusu Gazi Mehmet Güngör, şehit polis memuru Adem Çoban'ın babası Mevlüt Çoban ve annesi Zeynep Çoban, Gazi Jandarma Er Ekrem Aktaş ve eşi Tuğba Aktaş, Gazi polis memuru Turgut Koç, Gazi Jandarma Üsteğmen Musa Kılıçaslan ile eşi Nurhan Kılıçaslan, Şehit Jandarma Er Emin Urhan'ın babası Hasan Urhan ile annesi Hayriye Urhan yer aldı. Masada yer alan Aktaş çifti, resmi nikahlarının ardından düzenleyecekleri düğün törenine katılmaları için Gül çiftine davetiye sundu.
Yemeğe Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük'ün yanı sıra 164'ü şehit, gazi ve yakını olmak üzere 220 kişi katıldı.
Kaynak: AA