Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsveç'e net 'NATO' mesajı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsveç'e net 'NATO' mesajı

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da ağırladığı İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile ortak basın toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsveç kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor, biz de kendi güvenlik kaygılarımızın giderilmesine destek olan bir İsveç görmek istiyoruz." ifadelerini kullanrken, Kristersson ise "İsveç, Türkiye'ye vermiş olduğu tüm taahhütlere riayet edecektir" diye konuştu.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson,  NATO üyeliğini görüşmek üzere Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulundu. Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi törenle karşılanan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson Beştepe'den önce Anıkabir'i ziyaret etti ve TBMM Başkanı Mustafa Şentopla görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsveç'e net 'NATO' mesajı

İkili görüşmeninden ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson Beştepe'de ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar;

NATO'nun açık kapı politikasını destekliyoruz. NATO'ya katılım müzakerelerine onay verdik, İsveç'in güvenlik kaygılarını anlayışla karşılıyoruz.

İSVEÇ KAYGILARIMIZI GİDERMELİ

İsveç kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor, Bizde güvenlik kaygılarımızı gideren bir isveç görmek istiyoruz.

Muhtırada kayıtlı hükümlerin hayata geçrilmesi beklentimizi açıkça paylaştık. Üçlü muhtıranın eksiksiz uygulanmasının akabinde İsveç'in NATO üyeliğinin gerçekleşmesi ve ilişkilerimize müttefiklik boyutunun eklenmesi samimi temennimiz.

Sayın Başbakanla iş adamlarımızın önünün açılması için neler yapılması gerektiğini paylaştık.

Sayın Başbakanın ortak çıkarlarımızda yeni bir sayfa açmasını temenni ediyorum.

PKK/PYD/YPG, FETÖ ve DHKP-C terör örgütlerinin, İsveç'in demokratik ortamını istismar etmesi muhakkak engellenmelidir. FETÖ'cü teröristlerin iade edilmesiönem arz ediyor.

Kristersson'un açıklamalarından öne çıkanlar;

Türkiye-İsveç arasındaki ilişkilerimiz yüzyıllar öncesine dayanıyor. Türkiye ile İlişkilerimizde hali hazırda kullanılmayan büyük bir potansiyel var. Ticaret ve turizm konusunda çok şey yapabiliriz.

İsveç PKK'yı bir terör örgütü olarak görüyor. İsveç, Türkiye'nin tüm taahhütlerini yerine getirecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsveç'e net 'NATO' mesajı

FETÖCÜ KENEŞ'İN İADESİ İSTENDİ

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan,  İsveçli gazetecinin "İsveç'ten istenen tam olarak nedir?" sorusuna, 'FETÖ terör örgütü mensubu firari Bülent Keleş'in deport edilmesi' olarak cevap verdi. 

"40 BİN VATANDAŞIMIZI KURBAN ETTİK"

15 Temmuz hain darbe girişiminden 8 gün önce twitter hesabından darbe girişiminin sinyallerini veren, Today’s Zaman’ın Genel Yayın Yönetmeni sözde gazeteci Bülent Keneş hakkında  ”Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya ya da görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçundan tutuklama kararı çıkarılmıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim özellikle yapmış olduğumuz görüşmede hedef, terörle mücadelede İsveç'in bu noktadaki tutumu ve bu rakamların tabii 30 olması, 70 olması, 100 küsur olması, bunlar hepsi ayrı ayrı tartışabilecek konular. Bu arada 4 tanesi deport edildi. Şu anda FETÖ terör örgütünden İsveç'te olan Bülent Keneş, mesela bu teröristin Türkiye'ye deport edilmesi bizler için büyük önem arz ediyor. Bununla alakalı olarak da biz tabii İsveç'in daha hassas davranmasını istiyoruz. Bunun yanında, PKK, YPG, DEAŞ'la ilgili teröristler var. 40 bin vatandaşımızı teröre kurban verdik" ifadelerini kullandı.

TEMMUZ AYINA KADAR SÜRE

İsveç'in konuyla ilgili daha hassas davranmasını istediklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz 70 yıl oldu NATO'ya gireli. NATO'da bu işin mücadelesini verdik. Caddelerde teröristlerin paçavralarla dolaşmalarını benim halkım gördüğü zaman hesabını bize soruyor. Biz vatandaşımıza hayır diyemeyiz. Siyaset yaptığımızı bilmeniz lazım. İstiyoruz ki NATO'daki dostlarımız bu konuda dayanışma içinde olmamız lazım. Bu teröristleri ülkemizde barındırmamamız gerek. Birçok AB ülkesinde bu teröristler cirit atıyor. Türkiye'den kaçıp Almanya'ya, İngiltere'ye ve Hollanda'ya gidenler var. Bu konuda değerli dostumun beni anlayacağını biliyorum. Temmuz ayına kadar süre var. Haziran ayında seçim söz konusu." dedi.

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...