Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB’ye tam üyelik hedefimiz sürüyor

Düzenleyen:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB’ye tam üyelik hedefimiz sürüyor

GÜNDEM Haberleri

“AB’ye tam üyelik hedefimize yönelik çalışmalarımız sürecek. Orta Doğu’da barış ve istikrara da katkı sunmaya devam edeceğiz.”

BATUHAN YAŞAR - PARİS

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birinci Dünya Savaşı’nın gerek Avrupa’ya gerek dünyanın diğer bölgelerine getirdiği acıları, sıkıntıları ve yıkımı hatırlamak ve tarihten gereken dersleri almanın bir zorunluluk olduğunu kaydetti. Erdoğan, Birinci Dünya Savaşı’nın sona erişinin 100’üncü yıl dönümü vesilesiyle Fransız Le Figaro gazetesi için bir makale kaleme aldı. 

Erdoğan, Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 100’üncü yıl dönümünde yaşanan çatışmaların tamamen tarihe karıştığını söylemenin mümkün olmadığına işaret ederek sözlerini şu şekilde sürdürdü:

Son yıllarda Türkiye’nin güney komşuları Irak ve Suriye’de yaşanan iç karışıklıklar, artan terör tehdidi ve derinleşen istikrarsızlık ile Filistin’de on yıllardır şahit olduğumuz sistematik mülksüzleştirme ve yurtsuzlaştırma çabaları, bu durumun en somut göstergeleri arasındadır. Birinci Dünya Savaşı, dönemin büyük güçleri tarafından masa başında cetvelle çizilen sınırlar uyarınca birtakım sorunlu siyasi yapıların oluşumunu beraberinde getirmiştir. Dahası bu siyasi yapıların hükmettikleri toplumlarla güçlü bağlar kuramaması Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerinin 20’nci yüzyıl boyunca otoriter rejimler, askeri darbeler ve azınlık yönetimleriyle anılması sonucunu doğurmuştur.
Söz konusu dışlayıcı yapıları yıllarca destekleyenlerin Arap Baharı olarak adlandırılan demokratik halk hareketlerinin engellenmesi için seferber olduklarının altını çizen Erdoğan “Amaçlarına ulaşmak için askerî darbeler dâhil her türlü antidemokratik yola başvurmuşlardır. Bu aktörler, karşı devrimci faaliyetlerini bugün de kararlılıkla sürdürmekte; küresel barış ve istikrarı kendi çıkarları uğruna tehlikeye atmaktadırlar” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinin her döneminde komşularının toprak bütünlüğüne saygı gösterdiğini ve onların barış ve istikrarını destekleyici adımlar attığını ifaden eden Erdoğan “Bölgemizde yeni Sykes-Picot paylaşımlarının yapılmasına itiraz etmek veya DEAŞ, PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadele etmek, tam olarak komşularımıza gösterdiğimiz bu saygının ve aralarında bulunduğumuz Avrupa milletlerinin güvenliğinin gereğidir” vurgusunda bulundu.

“Birinci Dünya Savaşı’ndan çıkarılması gereken en önemli ders, kalıcı barışı tesis etmenin ne kadar zor olduğudur” diyen Erdoğan “Bu itibarla Türkiye olarak Avrupa tarihinin en önemli barış projesi olan Avrupa Birliği’ne tam üyelik hedefimize yönelik çalışmalarımızı sürdürecek; aynı zamanda Orta Doğu coğrafyasında kitleleri temsil eden, demokratik ve özgürlükçü yönetimleri desteklemek suretiyle barış ve istikrara katkı sunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB’ye tam üyelik hedefimiz sürüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birinci Dünya Savaşı’nın sona erişinin 100’üncü seneidevriyesi dolayısıyla Zafer Takı ve Meçhul Asker Anıtı’nda düzenlenen anma törenine katıldı. Törene, 70’in üzerinde devlet ve hükûmet başkanı iştirak etti. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...