Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'dan Yargıtay'ın AYM kararına ilk yorum

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'dan Yargıtay'ın AYM kararına ilk yorum

GÜNDEM Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Yargıtay'ın AYM kararına ilişkin, "Yargıtay’ın AYM ihlal kararına uymama kararı gerekçeleriyle doğrudur. Tepki gösterenlerin Yargıtay kararını okuyup okumadıkları da ayrı bir sorundur." ifadelerini kullandı.

Yargıtay'ın Can Atalay hakkında ihlal kararıyla yetkisini aştığı gerekçesiyle AYM hakkında suç duyurusunda bulunmasına Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum'dan da ilk yorum geldi.

Mehmet Uçum sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı;

"Anayasa Mahkemesi mahkumiyeti olan milletvekillerinin dokunulmazlığına ilişkin verdiği kararlarda ısrarla Anayasa’yı tanımıyor. Anayasa’nın 14. Maddesini yok sayıyor. 

Oysa dokunulmazlığa ilişkin 83. madde 14. maddedeki durumları hariç tutar.

Anayasanın bu amir hükmüne rağmen AYM anayasaya aykırı kararlar vermeye devam ediyor. 

Anayasanın 14. maddesinin belirsiz olduğunu ileri sürmek AYM’nin görevi değildir.

14. Maddeye belirlilik kazandıran Ceza Kanunları ve Ceza Yargısı Kararları'dır.

AYM Anayasa'nın açık hükmünün yanı sıra Ceza Kanunlarını ve Yargı Kararları'nı da göz ardı ediyor. Ne yazık ki AYM’nin bu konuda verdiği kararlar tam bir yargısal aktivizm örneğidir. 

Bu çerçevede Yargıtay’ın AYM ihlal kararına uymama kararı gerekçeleriyle doğrudur. Tepki gösterenlerin Yargıtay kararını okuyup okumadıkları da ayrı bir sorundur.

Suç duyurusu meselesi ise 'Milli Yargı'ya karşı saldırıların çok büyük bir birikim oluşturması sebebiyle reaksiyoner bir tavırdır. Bir anlamda kral çıplak demektir. Yönteminin bu olup olmadığı ayrıca tartışılır ama cesareti tartışılmaz.

Yargıtay’ın kararı ayrıca turnusoldur, kim 'Milli Yargı'dan yana kim değil belli olur.

Türkiye, 'Milli Yargısı'nı batıcı ve neo liberal yargı anlayışlarına karşı sonuna kadar savunacaktır, kimsenin bundan şüphesi olmasın"

https://twitter.com/mehmetucum/status/1722348908599263706        

NE OLMUŞTU?

Can Atalay, yargılandığı Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılmış, 14 Mayıs seçimlerinde cezaevindeyken Hatay'dan Türkiye İşçi Partisi milletvekili seçilmişti. Can Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yapılan başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesince reddedildi.

Atalay'ın avukatları da 'milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazanan' sanık için yargılamaya devam edilmesi nedeniyle "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının Yargıtay tarafından ihlal edildiğini öne sürerek Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.

YARGITAY ATALAY'IN CEZASINI ONAYLADI

Başvurunun ardından süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onayladı. AYM Genel Kurulu, 12 Ekim'de başvurunun görüşülmesini, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine ertelendi.

AYM "HAK İHLALİ" DEDİ

Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliye ve hakkındaki yargılamanın durdurulması istemi, Anayasa Mahkemesi'nin gündemine geldi. AYM, Atalay'ın başvurusunda hak ihlali olduğuna karar verdi. Geçtiğimiz hafta İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaşan dosya, mahkeme tarafından karara bağlanması için Yargıtay'a gönderdi.

YARGITAY'DAN TARİHİ KARAR

Yargıtay, ise Can Atalay hakkında 'ihlal kararıyla' yetkisini aştığı gerekçesiyle AYM hakkında suç duyurusunda bulundu.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...