Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Kılıç’tan yeni açıklama: Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini bir gecede onaylamaz

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Kılıç’tan yeni açıklama: Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini bir gecede onaylamaz

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başdanışmanı Kılıç, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanma sürecinin Türk parlamentosunun tatile girmesi sebebiyle hızlı bir süreç olmayacağını söyledi. Kılıç, Erdoğan'ın zirve sonrası önce MHP lideri Bahçeli'yle durumla ilgili görüşeceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dış politika ve güvenlik başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, Japonya'nın ulusal gazetesi Nikkei Asia'ya Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylama sürecinin parlamentonun programı nedeniyle hızlı bir süreç olmayabileceğini söyledi.

Kılıç, Erdoğan'ın Litvanya'daki NATO zirvesinden döndükten sonra koalisyon ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli'yle masaya oturacağını ve ardından İsveç'in onay belgelerini parlamentoya göndereceğini söyledi. Akif Çağatay Kılıç, salı günü zirvenin oturum aralarında yaptığı açıklamada, "Yönetim, mümkün olan en kısa sürede parlamentoya göndermek için üzerine düşeni yapacaktır" dedi.

PARLAMENTER SÜREÇ

Ancak parlamentonun önümüzdeki hafta başlayacak tatilin 1 Ekim'e kadar devam edecek. Bu durum yaz tatilinden önce İsveç'i ittifakın yeni üyesi yapmak için az bir süre kaldığını gösteriyor.
"Bir düğmeye basıyorsunuz ve ertesi gün her şey oluyor gibi değil. Bir parlamento süreci var, bu yüzden bu hafta gerçekleşeceğini düşünmüyorum" dedi.

STOCKHOLM'DEN FAZLASI BEKLENİYOR

Kılıç, İsveç'in Türk karşıtı gruplarla ilgili endişelerini gidermek için çaba sarf ettiğini kabul etse de Ankara'nın Stockholm'den daha fazlasını umduğunun sinyallerini verdi.

Geçen yıl Madrid'de düzenlenen NATO zirvesi öncesinde Türkiye ile NATO'nun muhtemel üyeleri Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan 10 maddelik Üçlü Memorandum'a işaret eden Kılıç, "Üçlü anlaşmadaki bazı gereklilikleri yerine getirdiler" dedi.

Finlandiya ve İsveç, "Türkiye'nin terör şüphelilerine yönelik sınır dışı veya iade taleplerini hızlı ve kapsamlı bir şekilde ele alma" sözü vermişlerdi, ancak bu Ankara'nın görmek istediği ölçekte gerçekleşmedi.

ERDOĞAN, BIDEN İLE GÖRÜŞTÜ

Salı günü Vilnius'ta ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ikili ilişkilerde yeni bir aşamaya hazır olunduğunun sinyallerini verdi. Erdoğan, "Görevime yeniden seçilmem dolayısıyla aradığınız ve ilettiğiniz tebrik mesajı sebebiyle şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum" dedi.

İki devlet başkanının daha sık bir araya gelmesi gerektiğini kaydeden Erdoğan, "Bundan önceki buluşmalarımız adeta ısınma turu gibiydi ama şimdi yeni bir süreci başlatıyoruz" dedi.

TÜRKİYE'YE VİZE SERBESTİSİ SÖZÜ

Kılıç, Ankara'nın Avrupa Birliği müzakere sürecinin "canlandırılmasını" istediğini ve vize serbestisi ve gümrük birliğinin güncellenmesi de dahil olmak üzere üzerinde çalışılabilecek bazı fasıllar olduğunu söyledi.

"Ticaretimizin %60'ı AB ile ve bu nedenle AB'li ortaklarımızla da bir yenilenme ve daha iyi bir atmosfer görmek istiyoruz" dedi.
"Vize serbestisi konusunda [Türkiye'ye] zaten söz verildi. Eksik olan çok az nokta var, bu yüzden bunun üzerine gitmeye oldukça hazırız" dedi.

Kaynak: Nikkei Asya

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...