Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tahliyeler ile ilgili ne dedi?

/ Kaynak: AA
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tahliyeler ile ilgili ne dedi?

GÜNDEM Haberleri  / AA

Cumhurbaşkanı Gül, Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou ile Çankaya Köşkü'nde düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Nijerli bir gazetecinin, "Türkiye bir süredir yüzünü Afrika'ya döndü. Bu konuda ne tür bir perspektifle hareket ettiğinizi bize söyleyebilir misiniz?" sorusu üzerine Gül, Türkiye'nin Afrika ile yakın ilişkiler içinde olduğunu söyledi.İlişkilerin, Afrika'ya açılım programı çerçevesinde bilinçli bir şekilde gerçekleştidiğini dile getiren Gül, şöyle konuştu: "Bu programın altındaki birinci neden, Afrika'nın sorunlarına duyarsız kalmamak. Şunu samimi olarak inanıyoruz ki, Afrika'nın büyük sorunları vardır. Afrika'nın bu büyük sorunlarını da sadece Afrika halkları da kaldırabilecek durumda değildir. Onun için bir çok resmi veya sivil toplum örgütleri çerçevesi içerisinde Afrika'nın insani sorunlarına yardımcı olabilmek için uğraşıyoruz. Bizim bu çerçeve içerisinde bütün dünyaya yıllık insani yardımlarımız 2 milyar dolar civarında. Dünyanın önemli donörlerinden birisiyiz."Gül, Afrika, Asya, Balkanlar ile çeşitli bölgelere yönelik yardımların karşılık beklenmeden yapıldığını bildirdi. Afrika ülkelerindeki 35 olan daimi büyükelçilik sayısının yıl sonunda 39'a çıkartılacağına işaret eden Gül, şunları kaydetti: "Bu vasıta ile ilişkilerimizi çok daha kontrollü geliştirmek istiyoruz. İş adamlarımızın çok büyük ilgisi var. Onların yatırımları Afrika'ya hem teknoloji taşıyor. Hem de know-how getiriyor. Hem eğitim imkanı götürüyor. Yine Afrika'daki çok sayıda okullar ve sivil toplum örgütlerinin faaliyetleri Afrika halklarına Türk halkının katkıları olarak görmek gerekir. Bizim ilişkilerimiz gayet dürüst, samimi, karşılıklı kazan kazan ilişkileri çerçevesinde. Ekonomik ilişkilerimizde. Türkiye Afrika ile stratejik ortaklık kuran bir ülke. Önümüzdeki yıl bunun ikinci zirve toplantısı yapılacak. Afrika tek başına bir kaç ülke ile stratejik ortaklık anlaşması yapmıştır. Biri Çin, biri Hindistan ve biri de Türkiye'dir."


Berkin Elvan'ın vefatı
Cumhurbaşkanı Gül, Zafer Çağlayan'ın 17 Aralık girişimine ilişkin sözlerine ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, "Bu tip söylemleri tasvip etmek mümkün değildir. nbsp;Onlar tasvip edilemez. Her şeyden önce ben ne kadar çok kendi inancıma, düşünceme, dinime başkasının saygı göstermesini istersem, başkasının da dinine, inancına, görüşüne aynı saygıyı göstermek durumundayım. Buna herkesin, hepimizin çok dikkat etmesi gerekir" dedi.


Gezi olayları sırasında yaralanan ve bugün hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın vefatına ilişkin Gül, "Bu sabah televizyonda görünce üzüldüm gerçekten. Nihayet bu olay olduğunda 14 yaşında bir çocuğumuzdu. Bugün hayatını kaybettiğini öğrendim. Ailesine başsağlığı diliyorum. Acıların paylaşıyorum" diye konuştu. nbsp;


Yeni bir olay yaşanmaması için herkesin çok dikkatli olması ve yeni acılar yaşanmasına fırsat verilmemesi gerektiğine dikkati çeken Gül, "Dün de İstanbul Valisi ile de konuştum. nbsp;Eminim ki, gerekli dikkat gösterilecektir. Bir kez daha üzüntülerimi paylaşmak isterim" dedi.


Uzun tutukluk süresi tahliyeleri
Cumhurbaşkanı Gül, tutukluluk sürelerine ilişkin yapılan düzenlemeyle gerçekleşen tahliyelere yönelik soru üzerine, esas sorunun, mahkemelerin karar vermesinde uzun zaman geçmesinden kaynaklandığını bildirdi.


Durumun ciddi düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Gül, "5 yıl içerisinde eğer suçüstü yapılan olaylarla ilgili bile, failleri yakalanmış olaylarla ilgili bile kesin kararlar verilemiyorsa hepimizin ciddi ciddi düşünmemiz ve bu noktaya bakmamız gerekir. Hatırlarsanız bir süre önce Hizbullah davasında 10 yıl içerisinde mahkemeler neticelenmediği için tahliyeler gerçeklemişti. Esas bakılması gereken nokta bu" şeklinde konuştu.


Uzun tutukluluk sürelerinin bir nevi cezaya dönüştüğüne dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:
"Bunu gidermek gerekiyor ama diğer taraftan bu kadar uzun süre içinde karar verememek kabul edilebilir bir şey değil. Onun için dediğiniz doğru. Tartışmalı değil, suçüstü yapılmış. Failleri belli. Danıştay davasında da aynı durum değil mi? Failler bulunmamış olsa, yakalanmamış olsa hadi diyebilirsiniz ki, bu kadar uzun sürebilir. Aynı gün failler yakalanmış ama bu kadar süre geçmiş. Dolayısıyla bunların çok ciddi şekilde konuşulması ve gerekli tedbirlerin yargı sürecimiz içinde hızlandırma ile ilgili alınması gerektiğine inanıyorum. Bununla ilgili düzenlemeler aslında yapıldı da biliyorsunuz. Yargıtay'ın Danıştay'ın üye sayısı artırıldı. Biriken dosyaların azaltılması ile ilgili."


Sorunun bu şekilde devam etmesinin Türkiye'nin ciddi meselelerinden biri olduğunu bildiren Gül, "Sadece siyasi konular söz konusu olunca kamuoyu tartışıyor. Bir de siyasi olmayan diğer davalar var. Onların belki derdi, acısı, sıkıntısı hiçbirimize ulaşmıyor. Ülke olarak buna ciddi olarak bakmamız ve bunları tartışıp çözümlerini kısa sürede bulmamız gerekir" dedi.


Cumhurbaşkanı Gül'ün toplantıda yaptığı konuşmada ise öne çıkan bazı başlıklar şöyle:
-"Biz Nijer'in siyasi istikrarına, güvenliğine çok önem veriyoruz. Bu bakımdan elimizden gelen katkıyı yapmaya devam edeceğiz. Gerek silahlı kuvvetler, gerek emniyet teşkilatı, gerek güvenlik birimleri arasındaki ilişkilerin gelişmesine ve bu çerçeve içinde birçok alanda işbirliğini önümüzdeki dönemde hep gerçekleştireceğiz"
- "Türkiye'nin gerek devlet, gerekse özel sektörünün bu alanlarda daha faal olmasını arzu ediyoruz. Bu konularda gayet detaylı görüşmeler yaptık ve inanıyorum ki, önümüzdeki dönemde Nijer'in madenlerinin değerlendirilmesi konusunda çok güçlü işbirliğimiz olacaktır"
- "Nijer'deki kalkınma hamlesinde önemli alt yapı yatırımları büyük barajlar inşa ediliyor. Bütün buralarda Türk şirketlerinin görev almasını ve katkı sağlamasını arzu ediyoruz"


İki ülke arasında imzalanan anlaşmalar
Türkiye ve Nijer arasında altı anlaşmaya imza atıldı. TİKA Başkanı Serdar Çam ile Nijer Devlet Bakanı, Dışişleri, İşbirliği, Afrika Entegrasyonu ve Yurtdışında Yaşayan Nijerliler Bakanı Mohamed Bazoum "Teknik ve Kalkınma İşbirliği" Protokolünü, Başbakanlık Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı ile Nijer Hlanlama, Toprak İdaresi ve Toplumsal Kalkınma Bakanı Amadou Boubacar Cisse "Planlama, Toprak İdaresi ve Toplumsal Kalkınma Bakanlığı arasında Memorandum"a imza attı.


Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ile Nijer Devlet Bakanı, Dışişleri, İşbirliği, Afrika Entegrasyonu ve Yurtdışında Yaşayan Nijerliler Bakanı Bazoum "Diplomatik Temsilcilikler için Arsa Takasına İlişkin Protokol", İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Nijer Devlet Bakanı, Dışişleri, İşbirliği, Afrika Entegrasyonu ve Yurtdışında Yaşayan Nijerliler Bakanı Mohamed Bazoum "Polis Eğitimi İşbirliği Protokolü" ile "Güvenlik İşbirliği" anlaşmasını imzaladı.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Nijer Madenler ve Sınai Kalkınma Bakanı Omar Hamidou Tchiana da "Madencilik alanında işbirliğine ilişkin ortak bildiri"ye Cumhurbaşkanı Gül ve Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou'nun huzurunda imzaladılar. nbsp;


GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...