Çözüme darbe deşifre oldu

Çözüme darbe deşifre oldu

GÜNDEM Haberleri

"Çözüm Süreci" için 'kesintiye uğradı' eleştirilerinin arttığı dönemde MİT, Brüksel ve Kandil'de örgütün üst yöneticileri ile kritik görüşmelere imza attı.

Türkiye, 17 Aralık sürecinin arkasındaki gerçekleri bir bir öğrenirken, yaşananların çözüm sürecini engellemeye dönük önemli zamanlamalar içerdiği de somut ayrıntılarla gün yüzüne çıkıyor. Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan (MİT) üç kişilik heyetin, Kasım ayının sonunda önce Brüksel'de sonra Kandil'de PKK yöneticileriyle yaptığı görüşmelerin, çözüm istemeyen odakları harekete geçirdiği ortaya çıktı. nbsp;Gazetemizin ulaştığı bilgilere göre MİT'ten yetkililer önce Belçika'nın Başkenti Brüksel'de PKK yöneticileri Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal ile biraraya geldi. Görüşmede, çözüm sürecinin ikinci aşamasında tutuklu vekillerin serbest kalması için yapılabilecek girişimler ele alındı. Nitekim görüşme sonrası süreçte de tutuklu vekillerden CHP'li Mustafa Balbay serbest kaldı. Ancak BDP'li milletvekillerinin talepleri mahkemelerce uzun süre reddedildi.

İKİNCİ DURAK KANDİL
MİT heyeti, kısa süre sonra Kuzey Irak'taki Kandil Dağı'nda yine bazı PKK'lı yöneticilerle masaya oturdu. Bu temaslarda Avrupa'daki PKK'lıların Türkiye'ye dönüşlerine kapı aralama yöntemi konuşuldu. Ama asıl önemli konu, örgüt yöneticileri ile Abdullah Öcalan'ın İmralı'da biraraya gelmeleri konusundaki talepti. Bununla ilgili de çalışma başlatılması söz konusu oldu.
Çözüm sürecinde kritik adımlar atılırken Türkiye bir anda 17 Aralık girdabına saplandı. Operasyonlar ve ekonomide yaşanan çalkantı devam ederken, çözüm süreci adımları da kısa süre sekteye uğradı. BDP'li vekiller önlerindeki Balbay örneğine rağmen uzun süre serbest kalamadı. Ancak süreç onlara özgürlük kapısını bir süre sonra yine açtı. nbsp;
Hükümetin çözüm sürecine ara vermeden devam etmek için hasta tutuklulara dönük bir düzenleme de yapabileceği konuşuluyor. Sayıları 100'ü bulan ağır hasta mahkumların tahliye edilmesi için formül aranıyor. Kamuoyu kanser hastası eski rektör Fatih Hilmioğlu'nun durumu nedeniyle bu konuyla yakından ilgileniyor.

Oslo'yu da nbsp;kaydedip sızdırdılar
Çözüm sürecine yönelik benzer sabotajların ilki, MİT ve PKK arasında Oslo'da yapılan görüşmelerinin gizlice kaydedilip 2011'de bu kayıtların sızdırılması olmuştu. MİT Müsteşarı Hakan Fidan Başbakanlık Müsteşar Yardımcısıyken, Afet Güneş ile birlikte PKK yöneticileri Mustafa Karasu ve Sabri Ok'la yaptığı görüşmenin kayıtları yayınlanınca Başbakan görüşmeleri kamuoyuna açıklamıştı. Son olarak da geçen hafta, Paris'te üç kadın PKK'lının öldürülmesine ilişkin iddiaların yer aldığı ses kaydı ve sahte belge yayınlanmıştı.
Ercan nbsp;GÜRSES/TÜRKİYE GAZETESİ




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...