Çözüme adım adım

/ Kaynak: OZEL
Çözüme adım adım

GÜNDEM Haberleri  / OZEL

MİT-İmralı ve Kandil görüşmeleri devam ediyor. MİT, Erbil'de Sabri Ok ile bir araya geldi. Görüşmeler neticesinde ellerin tetikten çekileceği kanaati ağırlık kazandı.

Terör meselesinin bitmesi için başlatılan süreçte önemli adımlar atıldı. Erbil-Ankara arasındaki görüşme trafiği bazen gizli bazen aşikâr gerçekleştiriliyor. MİT, İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan ile yürüttüğü görüşmelerde birçok konuda karar birliğine vardı. Öcalan'ın birçok konuda devletin istediği çözüm çizgisine geldiği kaydediliyor. Silahların susması için Aralık 2012'de başlatılan görüşmeler, İmralı'yla sınırlı değil. Zira Kandil'in de ikna edilmesi gerekiyor. Bu amaçla Kürt Federe Bölgesi'nin başkenti Erbil'de PKK ile de görüşmeler gerçekleştiriliyor. PKK şimdiye kadar bir görüşme yapılmadığını iddia etse de Iraklı Kürtler, MİT mensuplarıyla KCK Yürütme Konseyi üyesi Sabri Ok'un görüştüğünü ifade ediyor. Sabri Ok'un MİT mensuplarına, "İmralı ile yürütülen görüşmeler bizim için yeterlidir. Öcalan irademizdir" dediği kaydedildi. PKK'lılar silahların bırakılması hususunda gerekirse kendilerinin de Öcalan ile temas kurulmasını talep ettikleri vurgulanıyor.


KYB HEYETİ SÜRECE DAHİL EDİLİYOR
PKK'nın Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Lideri ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile ilişkileri her zaman iyi seviyede seyretti. Örgüt, Barzani'den ziyade Talabani'yi hep kendine yakın gördü. Çünkü ideolojik olarak hem örgüt hem de Talabani sol görüşlü. Talabani, geçmişte olduğu gibi bugün de aracı olmaktan yana bir tavır sergiledi. Ancak hastalıktan sonra lidersiz kalan KYB'nin bir şekilde sürece dahil edilmesi gerektiği için geçtiğimiz günlerde Korset Resul ile Mele Bağtiyor'ın başkanlığında KYB'li bir heyet Ankara'ya gelerek görüşmelerde bulundu. Ankara'nın Korset Resul ve Mele Bağtiyor'dan sürece destek vermesini istediği belirtiliyor. Bu arada; KYB'li heyetin Kuzey Irak'a dönmesinin ardından Kürt Federe Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani'nin de Ankara'ya geldiği ileri sürüldü. Türkiye'ye gizli geldiği öğrenilen Barzani, bazı temaslarda bulundu. AK Parti ile ilişkileri çok iyi noktada olduğu bilinen Barzani'nin sürecin olumlu sonuçlanıp barışın sağlanması için yürütülen çalışmalara her türlü destek sözünü verdiği belirtiliyor. Tüm bu gelişmelerin ardından silahların susacağı ihtimali her geçen gün daha da yükseliyor. Hatta silahların susması konusunda Abdullah Öcalan ile karara varıldığı da iddia ediliyor. Buna göre; örgüt elini tetiklerden çekiyor. Baharla birlikte ülke içindeki silahlı unsurlar yurt dışına çekilecek. Çekilme sırasında devlet herhangi bir operasyon gerçekleştirmeyecek. 4. yargı paketinin yürürlüğe girmesiyle birlikte "teröre yardım ve yataklık" suçlamasıyla tutuklu KCK'lıların serbest bırakılması durumunda ise silahların tamamen bırakılması tartışılacak.

GÜNDEM
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...